Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Fenntarthatosag

Fenntarthatóság és termékkövethetőség: kötelező gyakorlatból vonzó üzleti előny

Megosztva 27/07/2022

A termékek nyomon követhetősége lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal, jobb minőségű terméket kínáljanak, és jobban megfeleljenek az átláthatóság és a fenntarthatóság iránti igényeknek. A mai fogyasztók többet akarnak tudni az általuk használt termékekről, így nemcsak jogi, hanem kommunikációs és márkaépítési okokból is érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni erre a területre. 

Mi az a termékkövethetőség?

A termék nyomon követhetősége a termékek teljes életciklusának nyomon követését jelenti, a beszerzéstől és a nyersanyagoktól a gyártáson és a forgalmazáson át a fogyasztókig és azon túl. A nyomon követhetőség nem csak a helymeghatározásra vonatkozik, a gyártóról, a terméket érintő vizsgálatokról és a felhasználásának módjáról is tájékoztatást ad.

Ma már a technológia nagyban segíti a nyomon követhetőséget. A gyártásban vonalkódok, QR-kódok és hasonló megoldások a nyomon követés legelterjedtebb formái. Ezek a gyártási folyamat minden lépésénél használhatók, és gyakran tartalmaznak dátumokat, időbélyegzőket és helymeghatározást is. Különböző szoftverek is támogatást nyújtanak. 

Értékesítés előtt: downstream nyomon követés 

A nyomon követhetőség fogalmát gyakran a downstream nyomon követésre, vagyis a gyártástól a kiskereskedelemig tartó lineáris folyamat követésére használják. A nyomon követhetőségnek ezt a típusát gyakran a gyártó vagy a vállalkozás szemszögéből közelítik meg. Ez a folyamat az előírások betartása vagy a visszahívás esetén jelentkező kár enyhítése miatt is fontos, de a gyártók több területen profitálhatnak belőle.

  • Biztonság: a hibás és potenciálisan veszélyes termékek visszahívása a legnyilvánvalóbb biztonsági probléma. A nyomon követhetőség segít ezeket a hibákat még a piacra kerülés előtt kiszűrni, és azonosítani a kiváltó okot. 

  • Fenntarthatóság: a farm-to-fork, "farmtól a villáig" népszerű elgondolás az élelmiszerek fenntarthatóságával kapcsolatban, ami a nyomon követhetőséggel is szorosan összefügg. A nyomon követhetőség segíthet azonosítani azokat a pontokat, amelyeken javítható a fenntarthatóság a gyártás során, ilyen például az etikus vagy helyi anyagbeszerzés. Mindez a minőség növelését is szolgálja. 

  • Hatékonyság: a nagyvállalatok gyártási folyamatában sok a mozgó tényező. A nyomon követhetőség segíthet a műveletek racionalizálásában és az ellátási lánc hatékonyabbá tételében. Ez különösen fontos a nagyüzemi gyártás esetében. Egy termékhiba lehet emberi, gépi vagy rendszerhiba következménye. A nyomon követhetőség segít a gyártóknak megtalálni a hibák forrását, és finomhangolni a rendszerüket, hogy a lehető leghatékonyabb legyen.

  • Információszerzés: a nyomon követés során szerzett adatok sok mindent elárulnak az üzleti gyakorlatról, például a vállalat növekedéséről, a termelési mutatókról, a haszonkulcsról és a vállalati lábnyomról. Azzal, hogy mindezek az információk egy helyen vannak, átfogó képet kaphatunk működésről, és a vezetők megalapozott vállalati döntéseket hozhatnak.

  • A fogyasztókra gyakorolt hatás: bármilyen termékről legyen is szó, a fogyasztók azt szeretnék, hogy az biztonságos, tartós és megbízható legyen. De ennél is fontosabb, hogy egyre többen igénylik a fenntartható beszerzést, a vállalati átláthatóságot és az etikus üzleti gyakorlatot. A nyomon követhetőség lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy hozzáférjenek ezekhez az információkhoz és közelebbi kapcsolatba kerüljenek a termékkel.

Eladás után: upstream nyomon követhetőség 

A nyomon követhetőség nem csak a gyártás és az ellátási lánc szempontjából fontos. Vegyük például a római saláta 2018-as amerikai visszahívását. E. coli baktériumot találtak benne, amit vissza kellett követni a forrásáig. Ez azonban szinte lehetetlen volt, mert a termelők, beszállítók és forgalmazók átláthatatlanul bonyolult hálója rajzolódott ki. Válaszul a fogyasztóknak azt mondták, hogy kerüljenek minden római salátát, amíg nem sikerül kinyomozni, melyik fertőzött. Hatékonyabb nyomon követhetőséggel gyorsabban azonosítani lehetett volna a forrást, és el lehetett volna kerülni a pazarlást és a pánikot. 

Ezt a fajta nyomon követhetőséget upstream nyomon követésnek nevezik, amely gyakran a fogyasztók felől történik, és több okból is fontos az összes érintett számára.

  • Biztonság: hibás termékek esetén a megfelelő előzetes intézkedések felgyorsítják ezt a folyamatot, és segítenek a fogyasztókat érő negatív hatások minimalizálásában.

  • Fenntarthatóság: a fenntarthatóságot és az átláthatóságot előtérbe helyező ügyfelek könnyebben hozzáférhetnek ezekhez az információkhoz, ha megfelelőek a nyomonkövethetőségi intézkedések. 

  • Fogyasztói élmény: bizonyos digitális platformok segítségével a fogyasztók interakcióba léphetnek a gyártókkal. A terméken található QR-kód egy olyan fogyasztói élmény kapujává válik, amely a vállalat és a termék előállításának kulisszái mögé kalauzolja a fogyasztókat, hitelesíti az etikus és fenntartható beszerzést, és a termékkel való kapcsolatukat bensőségesebbé teszi.

  • Fogyasztói elégedettség: az átlátható nyomonkövethetőségi lánc segít magasabb minőségű terméket biztosítani, összességében javítja a fogyasztói élményt, ami nagyobb fogyasztói elégedettséget és a termékbe vetett bizalmat eredményez. Ez növeli a vásárlói hűséget. 

A vendéglátóiparban mindenekelőtt a kommunikáció gesztusával vívhatod ki azon vendégek figyelmét, akik számára fontos a fenntarthatóság és az etikus üzleti gyakorlat. Akár az étlapodon, akár a közösségi médiás kommunikációd során hangsúlyozhatod az alapanyagok eredetét és a beszerzés folyamatának átláthatóságát. Mindez segíti a márkaépítésed, hiszen modern, felelős vállalkozásként mutat be, miközben valódi értéket is teremtesz.