
Az októberi sörfesztivál, azaz „Oktoberfest” hangulat a tányéron: Sör mellé kínált ropogós burgonyakreációk
Szeptemberben országszerte megnyílnak a sörsátrak, fesztiváludvarok, és egyre több magyar étterem is átveszi az Oktoberfest hangulatát. A bajor hagyomány mára Budapesten, Győrben vagy éppen Szegeden is otthon van, és a vendégek ilyenkor tartalmas, mégis játékos fogásokat keresnek, amelyek tökéletesen illenek egy korsó sör mellé és kombinálják a bajor gasztronómiát a magyarral.
Az elmúlt években a magyar kézműves sörfőzés is hatalmas lendületet kapott, a hazai főzdék sorra készítik a bajor mintára készült, mégis egyedi karakterű búzasöröket. A klasszikus bajor búzasör „Hefe Weizen” típusú sörök különösen népszerűek a magyar vendégek körében is, hiszen friss, gyümölcsös aromájuk remekül kiegészíti a ropogós burgonyás fogásokat és hozza a fesztiválok laza hangulatát.
Az AVIKO ropogós burgonyaspecialitásai ideális alapot adnak: gyorsan elkészíthetők, mindig roppanósak maradnak, és könnyen kombinálhatók bajor és magyar ízekkel.
Házias héjas burgonyachips bajor fehér kolbásszal (Bratwurst), bajor mustárral és kovászos uborkával
A bajor konyha egyik legismertebb párosítása a kolbász és a burgonya, amelyhez nálunk rögtön társul a savanyúság is. Ez az étel éppen ezért lesz igazán otthonos a magyar vendégek számára: a ropogós burgonyachips mellé sült Bratwurst kerül, amit bajor mustár és friss káposztasaláta kísér, a hazai hagyományok jegyében pedig kovászos uborka teszi teljessé. Így találkozik a bajor fesztiválhangulat és a magyar ízvilág egyetlen tányéron.
Hozzávalók (4 adag):
- 600 g AVIKO Házias héjas burgonyachips ropogós bevonattal
- 4 db Bratwurst (bajor stílusú sütnivaló kolbász)
- 100 g bajor mustár (kissé édeskés, magos mustár)
- 200 g friss káposztasaláta (savanyított vagy frissen gyalult)
- 200 g kovászos uborka szeletelve
Elkészítés:
- A burgonyachipset forró olajban vagy sütőben süsd aranyszínűre és ropogósra.
- A Bratwurstokat grillen vagy serpenyőben süsd át, amíg a héja megpirul.
- Tálald a chipset egy nagy fa tálcán a kolbásszal, mellé kínálj bajor mustárt, friss káposztasalátát és kovászos uborkát.
Klasszikus bajor sörkorcsolya, amely a kovászos uborkának köszönhetően egy kis magyar csavarral válik igazán különlegessé.
Ajánlott magyar kézműves sör: MONYO Flying Rabbit Weizen – könnyed, banános-szegfűszeges aromájú búzasör, amely frissíti a kolbász és a ropogós chips ízeit.
Hullámos héjas burgonyagerezdek BBQ-s karajjal és gránátalma redukcióval
A magyar konyha mindig is szerette a kiadós húsos fogásokat, de egy kis rafinériával ezek is új szintre emelhetők. A ropogós AVIKO burgonyagerezdek mellé most lassan sült, BBQ-s pácban omlósra sült karaj kerül, amelyet a füstös ízek még izgalmasabbá tesznek. A fine dining világát idéző gránátalma redukció pedig különleges savasságával és mélyvörös színével emeli elegánssá az ételt – így a vendég egyszerre kap rusztikus és modern élményt a tányéron.
Hozzávalók (4 adag):
- 600 g AVIKO Hullámos héjas burgonyagerezdek ropogós bevonattal
- 800 g sertéskaraj (csonttal, spareribs stílusban)
- 2 evőkanál BBQ szósz (füstös)
- 1 evőkanál méz
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 200 ml gránátalmalé (100%-os)
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál balzsamecet
- friss kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés:
- A karajt sózd, borsozd, kend be BBQ szósszal és mézzel, majd tedd előmelegített sütőbe (160 °C) kb. 1,5–2 órára, amíg omlós nem lesz. A sütés vége felé kend át újabb réteg BBQ szósszal, hogy szép mázas héjat kapjon.
- A burgonyagerezdeket süsd ropogósra sütőben vagy fritőzben.
- A gránátalma redukcióhoz forrald össze a gránátalmalevet barna cukorral és balzsamecettel, amíg szirupos állagot nem kap.
- Tálaláskor a burgonyagerezdeket rendezd a tányérra, mellé helyezd a szeletekre vágott BBQ-s karajt, és csorgasd meg gránátalma redukcióval. Szórd meg friss kakukkfűvel.
Ez a fogás egyensúlyt teremt a rusztikus BBQ hangulat és a fine dining világ különleges eleganciája között – garantáltan maradandó élményt ad az étterem vendégeinek.
Ajánlott magyar kézműves sör: Horizont Gentle Bastard Hefeweizen – telt, gyümölcsös és enyhén fűszeres búzasör, amely szépen kiegészíti a füstölt paprikás aiolit és a ropogós gerezdeket.
XXL Churros fahéjas porcukorral, sörkaramell öntettel és narancszselével
A churros eredetileg spanyol utcai édesség, amely világszerte fesztiválok és vásárok kedvence lett. Nálunk most az Oktoberfest hangulatát idézi meg: a ropogós, fahéjas cukorban megforgatott AVIKO XXL churros mellé sörkaramell öntet kerül, amely játékosan hozza vissza a sörös esték hangulatát. Az élményt pedig egy narancszselé teszi igazán különlegessé: friss, citrusos savassága ellenpontozza a karamell édességét, így a desszert a fine dining világába is belép.
Hozzávalók (4 adag):
- 400 g AVIKO XXL Churros
- 50 g kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 100 g barna cukor
- 1 dl barna sör (pl. baksör vagy porter)
- 50 ml tejszín
- 150 ml frissen facsart narancslé
- 1 teáskanál cukor
- 2 g zselatin (lap vagy por)
Elkészítés:
- A churrosokat süsd aranybarnára, majd forgasd meg fahéjas cukorban.
- A karamellhez olvaszd fel a barna cukrot, öntsd fel sörrel, majd add hozzá a tejszínt. Lassú tűzön forrald selymes állagúra.
- A narancszseléhez a narancslét forrald fel kevés cukorral, majd oldd fel benne az előzőleg hideg vízben beáztatott zselatint. Hagyd hűlni, majd hűtőben dermeszd meg, végül kockázd vagy kanalazd ki tálaláshoz.
- Tálaláskor a churrost kínáld a sörkaramell mártogatóssal, mellé pedig adj frissítő narancszselét.
Ez a desszert egyszerre játékos, fesztiválhoz illő és kifinomult – a narancszselé eleganciája miatt akár fine dining környezetben is megállja a helyét.
Ajánlott magyar kézműves sör: FIRST Craft Beer Bavarian Wheat – karamelles tónusokkal és enyhe banános jegyekkel, amely szépen harmonizál a fahéjas churrosszal és a sörkaramell édességével.
Ünnepeld az őszt ropogós burgonyával és sörrel!
Az AVIKO termékei segítenek, hogy éttermed Oktoberfest menüje gyorsan, megbízhatóan és látványosan készüljön el. A magyar vendégek a közös történelmi szálak miatt mindig is nyitottak voltak a bajor hagyományokra, és valljuk be: egy újabb ünnep mindenkinél elfér a naptárban. Az Oktoberfest hangulata így természetesen simul bele a hazai vendéglátás világába, legyen szó street food bisztróról, sörudvarról vagy elegáns étteremről.
Kevés dolog ad annyira jó érzést, mint az indián nyár napsütésében egy teraszon üldögélve sörözni és jókat falatozni. A ropogós burgonyakülönlegességek, a fesztiválhangulat és a társasági élmény együtt adják azt az élményt, amiért a vendégek újra és újra visszatérnek.
Tedd emlékezetessé a sör mellé kínált fogásokat AVIKO-val – a ropogós burgonya mindig tökéletes párja a korsónak!