octoberfest

Az októberi sörfesztivál, azaz „Oktoberfest” hangulat a tányéron: Sör mellé kínált ropogós burgonyakreációk

Szeptemberben országszerte megnyílnak a sörsátrak, fesztiváludvarok, és egyre több magyar étterem is átveszi az Oktoberfest hangulatát. A bajor hagyomány mára Budapesten, Győrben vagy éppen Szegeden is otthon van, és a vendégek ilyenkor tartalmas, mégis játékos fogásokat keresnek, amelyek tökéletesen illenek egy korsó sör mellé és kombinálják a bajor gasztronómiát a magyarral. 

Az elmúlt években a magyar kézműves sörfőzés is hatalmas lendületet kapott, a hazai főzdék sorra készítik a bajor mintára készült, mégis egyedi karakterű búzasöröket. A klasszikus bajor búzasör „Hefe Weizen” típusú sörök különösen népszerűek a magyar vendégek körében is, hiszen friss, gyümölcsös aromájuk remekül kiegészíti a ropogós burgonyás fogásokat és hozza a fesztiválok laza hangulatát. 

Az AVIKO ropogós burgonyaspecialitásai ideális alapot adnak: gyorsan elkészíthetők, mindig roppanósak maradnak, és könnyen kombinálhatók bajor és magyar ízekkel. 

 

Házias héjas burgonyachips bajor fehér kolbásszal (Bratwurst), bajor mustárral és kovászos uborkával 

A bajor konyha egyik legismertebb párosítása a kolbász és a burgonya, amelyhez nálunk rögtön társul a savanyúság is. Ez az étel éppen ezért lesz igazán otthonos a magyar vendégek számára: a ropogós burgonyachips mellé sült Bratwurst kerül, amit bajor mustár és friss káposztasaláta kísér, a hazai hagyományok jegyében pedig kovászos uborka teszi teljessé. Így találkozik a bajor fesztiválhangulat és a magyar ízvilág egyetlen tányéron. 

Hozzávalók (4 adag): 

  • 600 g AVIKO Házias héjas burgonyachips ropogós bevonattal 
  • 4 db Bratwurst (bajor stílusú sütnivaló kolbász) 
  • 100 g bajor mustár (kissé édeskés, magos mustár) 
  • 200 g friss káposztasaláta (savanyított vagy frissen gyalult) 
  • 200 g kovászos uborka szeletelve 

Elkészítés: 

  1. A burgonyachipset forró olajban vagy sütőben süsd aranyszínűre és ropogósra. 
  2. A Bratwurstokat grillen vagy serpenyőben süsd át, amíg a héja megpirul. 
  3. Tálald a chipset egy nagy fa tálcán a kolbásszal, mellé kínálj bajor mustárt, friss káposztasalátát és kovászos uborkát. 

Klasszikus bajor sörkorcsolya, amely a kovászos uborkának köszönhetően egy kis magyar csavarral válik igazán különlegessé. 

Ajánlott magyar kézműves sör:MONYO Flying Rabbit Weizen – könnyed, banános-szegfűszeges aromájú búzasör, amely frissíti a kolbász és a ropogós chips ízeit. 

 

Hullámos héjas burgonyagerezdek BBQ-s karajjal és gránátalma redukcióval 

A magyar konyha mindig is szerette a kiadós húsos fogásokat, de egy kis rafinériával ezek is új szintre emelhetők. A ropogós AVIKO burgonyagerezdek mellé most lassan sült, BBQ-s pácban omlósra sült karaj kerül, amelyet a füstös ízek még izgalmasabbá tesznek. A fine dining világát idéző gránátalma redukció pedig különleges savasságával és mélyvörös színével emeli elegánssá az ételt – így a vendég egyszerre kap rusztikus és modern élményt a tányéron. 

Hozzávalók (4 adag): 

  • 600 g AVIKO Hullámos héjas burgonyagerezdek ropogós bevonattal 
  • 800 g sertéskaraj (csonttal, spareribs stílusban) 
  • 2 evőkanál BBQ szósz (füstös) 
  • 1 evőkanál méz 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • só, bors ízlés szerint 
  • 200 ml gránátalmalé (100%-os) 
  • 1 evőkanál barna cukor 
  • 1 teáskanál balzsamecet 
  • friss kakukkfű a díszítéshez 

Elkészítés: 

  1. A karajt sózd, borsozd, kend be BBQ szósszal és mézzel, majd tedd előmelegített sütőbe (160 °C) kb. 1,5–2 órára, amíg omlós nem lesz. A sütés vége felé kend át újabb réteg BBQ szósszal, hogy szép mázas héjat kapjon. 
  2. A burgonyagerezdeket süsd ropogósra sütőben vagy fritőzben. 
  3. A gránátalma redukcióhoz forrald össze a gránátalmalevet barna cukorral és balzsamecettel, amíg szirupos állagot nem kap. 
  4. Tálaláskor a burgonyagerezdeket rendezd a tányérra, mellé helyezd a szeletekre vágott BBQ-s karajt, és csorgasd meg gránátalma redukcióval. Szórd meg friss kakukkfűvel. 

Ez a fogás egyensúlyt teremt a rusztikus BBQ hangulat és a fine dining világ különleges eleganciája között – garantáltan maradandó élményt ad az étterem vendégeinek. 

Ajánlott magyar kézműves sör:Horizont Gentle Bastard Hefeweizen – telt, gyümölcsös és enyhén fűszeres búzasör, amely szépen kiegészíti a füstölt paprikás aiolit és a ropogós gerezdeket. 

 

XXL Churros fahéjas porcukorral, sörkaramell öntettel és narancszselével 

A churros eredetileg spanyol utcai édesség, amely világszerte fesztiválok és vásárok kedvence lett. Nálunk most az Oktoberfest hangulatát idézi meg: a ropogós, fahéjas cukorban megforgatott AVIKO XXL churros mellé sörkaramell öntet kerül, amely játékosan hozza vissza a sörös esték hangulatát. Az élményt pedig egy narancszselé teszi igazán különlegessé: friss, citrusos savassága ellenpontozza a karamell édességét, így a desszert a fine dining világába is belép. 

Hozzávalók (4 adag): 

  • 400 g AVIKO XXL Churros 
  • 50 g kristálycukor 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 100 g barna cukor 
  • 1 dl barna sör (pl. baksör vagy porter) 
  • 50 ml tejszín 
  • 150 ml frissen facsart narancslé 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2 g zselatin (lap vagy por) 

Elkészítés: 

  1. A churrosokat süsd aranybarnára, majd forgasd meg fahéjas cukorban. 
  2. A karamellhez olvaszd fel a barna cukrot, öntsd fel sörrel, majd add hozzá a tejszínt. Lassú tűzön forrald selymes állagúra. 
  3. A narancszseléhez a narancslét forrald fel kevés cukorral, majd oldd fel benne az előzőleg hideg vízben beáztatott zselatint. Hagyd hűlni, majd hűtőben dermeszd meg, végül kockázd vagy kanalazd ki tálaláshoz. 
  4. Tálaláskor a churrost kínáld a sörkaramell mártogatóssal, mellé pedig adj frissítő narancszselét. 

Ez a desszert egyszerre játékos, fesztiválhoz illő és kifinomult – a narancszselé eleganciája miatt akár fine dining környezetben is megállja a helyét. 

Ajánlott magyar kézműves sör:FIRST Craft Beer Bavarian Wheat – karamelles tónusokkal és enyhe banános jegyekkel, amely szépen harmonizál a fahéjas churrosszal és a sörkaramell édességével. 

 

Ünnepeld az őszt ropogós burgonyával és sörrel! 

Az AVIKO termékei segítenek, hogy éttermed Oktoberfest menüje gyorsan, megbízhatóan és látványosan készüljön el. A magyar vendégek a közös történelmi szálak miatt mindig is nyitottak voltak a bajor hagyományokra, és valljuk be: egy újabb ünnep mindenkinél elfér a naptárban. Az Oktoberfest hangulata így természetesen simul bele a hazai vendéglátás világába, legyen szó street food bisztróról, sörudvarról vagy elegáns étteremről. 

Kevés dolog ad annyira jó érzést, mint az indián nyár napsütésében egy teraszon üldögélve sörözni és jókat falatozni. A ropogós burgonyakülönlegességek, a fesztiválhangulat és a társasági élmény együtt adják azt az élményt, amiért a vendégek újra és újra visszatérnek. 
Tedd emlékezetessé a sör mellé kínált fogásokat AVIKO-val – a ropogós burgonya mindig tökéletes párja a korsónak!