teraszra-hangolt-koretek-grillezett-husokhoz-magyarosan-de-megis-modern-megkozelitessel

Teraszra hangolt köretek grillezett húsokhoz, magyarosan, de mégis modern megközelítéssel

A nyári grillszezon a vendéglátás egyik csúcspontja – ilyenkor a vendégek nemcsak a tökéletesen sült húsokat keresik, hanem azokat a köreteket is, amelyek túlmutatnak a klasszikus hasábburgonyán. Az AVIKO legújabb burgonyaspecialitásai – a ropogós fűszerbevonattal készült hullámos szeletek és a rusztikus, héjas chips – éppen ezt az élményt hozzák a tányérra: gyors tálalás, látványos megjelenés, gazdag ízvilág és otthonos karakter egyben. 

Mindkét köret kiválóan tartja a formáját és ropogósságát tálalás után is, így ideális választás nagy forgalmú éttermek, bisztrók és nyári grillteraszok számára. Gyorsan elkészíthetők, megbízhatóan teljesítenek, és remek kiindulópontot adnak kreatív, akár magyaros ízvilágú fogások elkészítéséhez is. 

Most három olyan receptet mutatunk, amelyekkel a hazai vendégek számára ismerős ízeket idézhetsz meg a tányéron – mégis valami egészen újat kínálhatsz. 

 

1. Füstölt csülök & mustáros hagymachips-tál 

Házias héjas burgonyachipsszel 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

  • 150 g AVIKO házias héjas burgonyachips ropogós bevonattal 
  • 100 g füstölt, főtt sertéscsülök (vékonyan szeletelve) 
  • 1 ek magos dijoni mustár 
  • 1 ek tejföl 
  • ½ lilahagyma, hajszálvékonyra szeletelve 
  • 1 tk almaecet 
  • Friss petrezselyem 

Elkészítés

  1. A héjas burgonyachipset 3–4 perc alatt forró olajban aranyszínűre sütjük, lecsepegtetjük. 
  2. A lilahagymát gyorsan bepácoljuk: ecetbe forgatjuk, megsózzuk, félretesszük 10 percre. 

Tálalás:  

  1. A mártogatóst mustárból és tejfölből simára keverjük, tálkában mellé tesszük. 
  2. A ropogós chipsekre halmozzuk a szeletelt csülköt, a tetejére jön a pácolt hagyma. 
  3. Petrezselyemmel díszítjük, friss kovászos kenyérrel vagy pirítóssal tálalhatjuk. 

Tipp: A csülök helyettesíthető marhapofával vagy sous-vide tarjával is – előre adagolva gyorsan újra melegíthető, pillanatok alatt tálalható. 

 

2. Lecsós grilltál buggyantott tojással 

Hullámos burgonyaszeletekkel 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

  • 160 g AVIKO hullámos burgonyaszelet ropogós fűszerbevonattal 
  • 100 g házi lecsó (paradicsom, paprika, hagyma) 
  • 1 db tojás 
  • 1 ek ecet (a tojás buggyantásához) 
  • Friss snidling vagy újhagyma zöldje 

Elkészítés: 

  1. A burgonyaszeleteket forró olajban vagy sütőben ropogósra sütjük. 
  2. A lecsót előre elkészítjük és melegen tartjuk – maradhat darabos, nem kell pürésíteni. 
  3. A tojást egy kis lábas enyhén forrásban lévő, ecetes vízbe engedjük és 2,5–3 perc alatt buggyantjuk. 

Tálalás: A sült burgonyát lapos tálra szórjuk, rámerjük a lecsót, közepére helyezzük a tojást, megszórjuk friss zöldfűszerrel. 

Tipp: Ez a fogás vegetáriánus vendégeknek is tökéletes. Extra tartalomért kerülhet rá reszelt érlelt sajt is! 

 

3. Mozzarellás ropogós tál meggylekvárral, egy leheletnyi meggypálinkával megbolondítva 

Könnyed harapnivalóként vagy desszertként ajánlva 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

  • 6–7 db AVIKO Mozzarella Bites 
  • 2 ek meggylekvár 
  • 1 tk balzsamecet 
  • Friss bazsalikom 

Elkészítés

  1. A mozzarellás falatkákat bő olajban vagy sütőben 3–4 perc alatt aranybarnára sütjük. 
  2. A házi vagy kistermelői meggylekvárt – extra ízélményért az újfehértói vagy a szabolcsi vidék gyümölcséből készültet – kevés balzsamecettel keverjük krémesre. Ezután egy kortynyi, terroir- jellemző karakterű meggypálinkával (például a Brill vagy a Bestillo főzdékből) ízesítjük. Az eredmény: pikánsan savanykás, enyhén fanyar, mégis lekerekített, gazdag ízvilág, ami tökéletesen illik sajtok, sültek vagy különleges előételek mellé. 

Tálalás

  1. A sajtfalatokat tálra halmozzuk, mellé tálaljuk a lekvárt mártogatósként. 
  2. Bazsalikomlevelekkel díszíthetjük – látványra is különleges, ízben is meglepő. 

Tipp: Kínálhatjuk sós tálban vagy desszertként is – a vendég dönti el, hova sorolja! 

 

AVIKO – újgenerációs köretek a nyári étlapokon 

A fenti három fogás közös előnye: 

  • Gyorsan elkészíthetők, minimalizálja a konyhai terhelést 
  • Előre adagolható és előkészíthető összetevőkkel készülnek 
  • Látványos, fotózható tálalás, amely a vendégélmény részévé válik 
  • Rugalmasan variálható a napi kínálathoz, húsokhoz, éttermi stílushoz 

A vendégek ma már nem csak finomat ételeket keresnek, de újszerű gasztronómiai élményeket is akarnak – ezekkel a köretekkel pedig pontosan ezt kapják: valami különlegeset, mégis ismerőset. 

 

Próbáld ki a fenti recepteket, és tedd fel őket a nyári étlapodra vagy a vedd fel őket a séf heti ajánlatába.