Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Burgonya Maradekmentes Adj Uj Eletet A Megmaradt Krumplinak

Burgonya maradékmentés – adj új életet a megmaradt krumplinak!

Megosztva 09/01/2023

Sok olyan étel van, amelyiknek nem árt, ha állni hagyjuk, olykor még jót is tesz neki. A krumpli azonban nem tartozik ezek közé: a főtt és sült burgonya, illetve a burgonyapüré hamar veszít a vonzerejéből, akár már néhány órával később sem nyújtja ugyanazt az élményt, mint frissen - az újramelegítés pedig csak ront rajta. 

Még ha törekszünk is arra, hogy mindig a megfelelő mennyiségű hasábburgonyát vagy krumplipürét készítsük el, előfordulhat, hogy elszámoljuk magunkat. A pazarlás elkerülése érdekében azonban érdemes megmenteni a megmaradt mennyiséget is! Fontos, hogy ezeket az ötleteket csak jó minőségű, tehát semmiképpen nem romlott ételeken próbáld ki. 

Főtt burgonya 

Ha megmarad néhány darab főtt burgonyánk, több lehetőségünk is adódik, hogy új életet adjunk nekik. Krumplisalátában például tökéletesen felhasználhatjuk, hiszen a hagymának és egyéb fűszereknek köszönhetően számos új ízzel párosul a krumplink. Jó ötlet lehet tészták alkotóelemeként is felhasználni a burgonyát: gombóc, sós sütemény vagy akár gnocchi is készülhet a segítségével, utóbbi garantáltan ízletesebb lesz, mint a bolti változat. 

Ha nem sajnáljuk az időt, rösztit is készíthetünk a megmaradt főtt krumpliból. Összetörve kapros lepény töltelékébe, lereszelve frittatába kerülhet. Kézenfekvő ötlet, hogy burgonyapürét készítsünk belőle, és ezzel el is érkeztünk a következő témához. 

Burgonyapüré 

De mit tegyünk, ha épp a burgonyapüré marad meg? Míg a főtt krumpli újrafelhasználásánál a burgonyát megpróbálhatjuk észrevétlenné tenni vagy teljesen "átalakítani", a burgonyapüré esetében még több irányba indulhatunk. Az egyik a burgonyapüré átsütése: a közkedvelt angol fogás, a sheperd's pie például egy réteg burgonyapürével zárul, amit a sütőben kell rásütni a húsos-zöldséges ragura - a pirítás kellemesen felfrissíti a pürénket. 

Egyszerűbb ötlet, ha csak sajttal vagy sonkával, gombával dúsítva sütjük át tepsiben a pürét, esetleg gombócokká, lepényekké formázva kerülhet tepsibe vagy olajba. Szintén angol fogás a fishcake, ami egyfajta halfasirt, lazacból például nagyon finom. Készíthetünk apróbb, sűrűbb krumplis palacsintát is - az amerikai palacsintához hasonló végeredménnyel -, illetve egzotikusabb ötletként megpróbálkozhatunk az izraeli húsos táskával, a kreplach-kal. 

A burgonyapürét könnyen átalakíthatjuk más krumplis köretekké, így hercegnőburgonyává vagy kroketté is. Végül krémlevesek sűrítésénél is bevethetjük a megmaradt krumplipürét - ilyenkor nem zavaró, hogy tejjel, vajjal van bekeverve. 

Mindez megelőzhető az Aviko burgonyapürével. A termék nagy előnye, hogy a felporciózott kiszerelésének köszönhetően könnyen készíthetünk kisebb adagokat is belőle mindössze egy lépésben, 12 perc alatt. Így mindig pontosan annyit tálalhatsz fel belőle, amennyire éppen szükséged van!  

Hasábburgonya

Mindannyian tudjuk, hogy a hideg sült krumpli hamar élvezhetetlenné válik, megkeményedik vagy éppen felpuhul. Érdemes mindig pont annyit készíteni belőle, amennyire szükséged van - mégsem kell kidobni, ha esetleg a megmaradt néhány adag! 

A legegyszerűbb ötlet, ha szaftos húsok alapjaként használjuk vagy öntettel bolondítjuk meg, így készül például a kanadai poutine. Úgy is felfrissíthetjük a hasábokat, ha tojással és sajttal leöntve tepsiben kisütjük, esetlen felaprítva, masszaként, hagymával és tejföllel elkeverve is megtehetjük ugyanezt. Ha pedig teljesen új életet adnánk a sült krumplinknak, összedarabolva turmixoljuk össze liszttel, tojással és fűszerekkel, majd süssük ki olajban, lángosként. 

Létezik azonban olyan sült krumpli is, amit nem kell "megmenteni". A Super Crunch Premium hasábburgonya kiemelkedik a társai közül, hiszen egyedülálló módon 20 percen át forró és ropogós marad - használd ki a hosszan tartó frissességét és a vele együtt járó páratlan ízélményt!