ceklas_humusz_falafellel

Céklás humusz Falafellel

Hozzávalók

Adag: 4 főre

  • 16 db Aviko Falafel golyó
  • 400 g céklás hummusz (lásd lent)
  • 100 g kelkáposzta (blansírozva és kisütve vagy kész chips)
  • 150 g főtt csicseriborsó
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál pirított szezámmag

A céklás hummuszhoz:

  • 2 közepes cékla (főzve, hámozva)
  • 400 g konzerv csicseriborsó
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só, bors ízlés szerint
  • Víz (állag beállításához)
ceklas_humusz_falafellel

Elkészítés

Kelkáposzta elkészítése:
1. lehetőség: Friss kelkáposzta

  1. A kel leveleit forrásban lévő sós vízben blansírozzuk 1 percig , majd tegyük jeges vízbe, hogy lehűljenek.
  2. Egy tiszta konyharuhával alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
  3. Hevítsünk olajat egy fritőzben vagy mélyebb edényben 180°C-ra.
  4. A teljesen száraz leveleket süssük fél-1 percig, amíg ropogósak lesznek. Szűrőlapáttal vegyük ki, majd papírtörlőre helyezve itassuk le róluk a felesleges olajat. Végül egy csipet sóval ízesítsük.

2. lehetőség: Készen kapható kelchipsek

  1. Használjunk bolti, előre elkészített kelkáposzta chipset kényelmes alternatívaként, így nincs további teendő vele.

 

A céklás hummusz elkészítése:

  1. A főtt és meghámozott céklát daraboljuk fel, majd tegyük egy aprítógépbe.
  2. Adjuk hozzá a csicseriborsót, a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a fokhagymát és az őrölt köményt.
  3. Dolgozzuk össze sima állagúra, szükség szerint többször lekaparva az edény oldaláról.
  4. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy evőkanál vizet, amíg el nem érjük a kívánt krémességet.
  5. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.

 

A fűszeres csicseriborsó elkészítése:

  1. Egy tálban keverjük össze a főtt csicseriborsót füstölt paprikával, egy kevés olívaolajjal és egy csipet sóval.
  2. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, amíg enyhén ropogós nem lesz.

 

Tálalás:

  1. Készítsük el az Aviko Falafel golyókat a csomagoláson található elkészítési javaslat szerint.
  2. Egy mélyebb tál aljára kenjünk egy bőséges adag céklás hummuszt.
  3. Helyezzünk a közepére a 4 falatkát.
  4. Rendezzük el köré a ropogós kelt és a fűszeres csicseriborsót.
  5. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd szórjunk rá pirított szezámmagot.

Séf tippje

Friss pitával tálalva színes, tápláló étel, de önmagában is tökéletes.

Aviko falafel_golyok_talalva

A receptben felhasznált Aviko termékek