
Céklás humusz Falafellel
Hozzávalók
Adag: 4 főre
- 16 db Aviko Falafel golyó
- 400 g céklás hummusz (lásd lent)
- 100 g kelkáposzta (blansírozva és kisütve vagy kész chips)
- 150 g főtt csicseriborsó
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál pirított szezámmag
A céklás hummuszhoz:
- 2 közepes cékla (főzve, hámozva)
- 400 g konzerv csicseriborsó
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só, bors ízlés szerint
- Víz (állag beállításához)

Elkészítés
Kelkáposzta elkészítése:
1. lehetőség: Friss kelkáposzta
- A kel leveleit forrásban lévő sós vízben blansírozzuk 1 percig , majd tegyük jeges vízbe, hogy lehűljenek.
- Egy tiszta konyharuhával alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
- Hevítsünk olajat egy fritőzben vagy mélyebb edényben 180°C-ra.
- A teljesen száraz leveleket süssük fél-1 percig, amíg ropogósak lesznek. Szűrőlapáttal vegyük ki, majd papírtörlőre helyezve itassuk le róluk a felesleges olajat. Végül egy csipet sóval ízesítsük.
2. lehetőség: Készen kapható kelchipsek
- Használjunk bolti, előre elkészített kelkáposzta chipset kényelmes alternatívaként, így nincs további teendő vele.
A céklás hummusz elkészítése:
- A főtt és meghámozott céklát daraboljuk fel, majd tegyük egy aprítógépbe.
- Adjuk hozzá a csicseriborsót, a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a fokhagymát és az őrölt köményt.
- Dolgozzuk össze sima állagúra, szükség szerint többször lekaparva az edény oldaláról.
- Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy evőkanál vizet, amíg el nem érjük a kívánt krémességet.
- Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
A fűszeres csicseriborsó elkészítése:
- Egy tálban keverjük össze a főtt csicseriborsót füstölt paprikával, egy kevés olívaolajjal és egy csipet sóval.
- 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, amíg enyhén ropogós nem lesz.
Tálalás:
- Készítsük el az Aviko Falafel golyókat a csomagoláson található elkészítési javaslat szerint.
- Egy mélyebb tál aljára kenjünk egy bőséges adag céklás hummuszt.
- Helyezzünk a közepére a 4 falatkát.
- Rendezzük el köré a ropogós kelt és a fűszeres csicseriborsót.
- Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd szórjunk rá pirított szezámmagot.
Séf tippje
Friss pitával tálalva színes, tápláló étel, de önmagában is tökéletes.