
Jeff a tengerparton
Hozzávalók
- 8 db Aviko Röstiko Rounds Röszti tallérok sütőbe
- 150 g zöld spárga
- 150 g koktélparadicsom (pomodorini)
- 150 g sárgarépa
- 1 citrom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál apróra vágott bazsalikom
- 1 salottahagyma
- 400 ml főző- vagy habtejszín
- 1 evőkanál mandula
- 1 evőkanál metélőhagyma
- 3 evőkanál bazsalikomolaj (lásd a tippet)
- 400 g lazacfilé
- 2 evőkanál céklacsíra
A receptben felhasznált Aviko termékek
Elkészítés
Elkészítési idő: 30 perc
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra. Távolítsd el a spárga fás végeit, majd vágd 4 cm-es darabokra. A vastagabb szárakat felezd el hosszában. Vágd félbe a paradicsomokat, a sárgarépát pedig szeleteld 3-4 mm vastag csíkokra. Mosd meg alaposan a citromot.
- Helyezd a spárgát, a paradicsomot és a sárgarépát egy tepsire. Locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal. Reszelj 2 teáskanálnyit a citrom héjából a zöldségekre, majd szórd meg bazsalikommal, sóval és borssal.
- Süsd a zöldségeket a sütőben 15 percig, amíg roppanósra (al dente) nem puhulnak. Közben a beurre blanc mártáshoz aprítsd fel a salottát. Forrald a tejszínt a salottával a felére.
- Pirítsd meg a mandulát egy száraz serpenyőben. Szórd egy tányérra, majd aprítsd fel. Vágd fel a metélőhagymát is.
- Kend meg a röszti tallérokat bazsalikomos olajjal. Kend be a lazacfiléket 2 evőkanál olívaolajjal, és szórd meg sóval, borssal.
- Grillezd meg a röszti tallérokat és a lazacfiléket grillrácson vagy grillserpenyőben körülbelül 8 percig, amíg a tallérok aranybarnák és ropogósak, a lazac pedig rózsaszín és szaftos lesz.
- Reszelj 2 teáskanálnyi citromhéjat a beurre blanc mártásba. Ízesítsd a mártást metélőhagymával, sóval és borssal.
- Kanalazd a beurre blanc mártást kör alakban 4 tányérra. Helyezd rá a bazsalikomos röszti tallérokat. Add hozzá a zöldségeket. Tedd a lazacfiléket kissé megdöntve a zöldségek mellé.
- Díszítsd céklacsírával, ízlés szerint extra citromhéjjal és -lével. Szórd meg pirított mandulával.
Tipp, hogy semmi ne vesszen kárba: A sárgarépa héját vágd vékony csíkokra, majd süsd ropogósra forró olajban. A céklacsíra helyett használd a ropogós sárgarépát.