Édesburgonya hasábok paradicsomos lime és kardamom mártással
Összetevők
4 adag
Az édesburgonyához
- 500 g Aviko Édesburgonya hasábok ropogós bevonattal (Sweet Potato Fries)
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 1 evőkanál juharszirup
A paradicsomos-lime-os mártogatóshoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöld chili, apróra vágva
- 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
- 4 szilvaparadicsom, kockára vágva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1 lime frissen facsart leve és reszelt héja
- 1 evőkanál friss kapor, apróra vágva
Elkészítés
Az Aviko édesburgonya hasábok elkészítése
Az Aviko édesburgonya hasábokat a csomagoláson található javaslat szerint megsütjük. A sütés után azonnal egy nagy tálban összeforgatjuk az olívaolajjal, köménnyel, kardamommal, frissen őrölt fekete borssal és sóval. Ezután meglocsoljuk juharsziruppal, és alaposan összeforgatjuk, hogy az édesburgonya teljesen bevonódjon.
Paradicsomos-lime-os-kardamomos mártogatós
A mártogatóshoz egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, zöld chilit és mogyoróhagymát. Pár percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul és illatos lesz. Hozzáadjuk a kockára vágott szilvaparadicsomot és a paradicsompürét, és néhány percig főzzük, hogy a paradicsomok szétessenek és a szósz besűrűsödjön. Ekkor belekeverjük a cukrot, kardamomot és köményt, majd főzzük tovább, amíg a szósz szép sűrűvé válik. A végén hozzáadjuk a lime frissen facsart levét, reszelt héját és az apróra vágott friss kaprot. A fűszerezést ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal állítjuk be.
Az édesburgonya hasábburgonyát forrón tálaljuk a paradicsomos-lime-os szósszal, amely kiválóan alkalmas mártogatáshoz. Opcionálisan chimichurri szószt is kínálhatunk mellé.
Tipp a séftől
A juharszirup enyhe édessége remekül kiegészíti a fűszereket, és finom karamellizált ízt ad a ropogósra sült édesburgonya hasáboknak, ami még ínycsiklandóbbá teszi az ételt.