Az-edesburgonya-csodai-igy-hasznald-fel-sos-es-edes-etelekhez

Az édesburgonya csodái – így használd fel sós és édes ételekhez!

Különleges íz, pozitív élettani hatások, változatos felhasználási lehetőségek: nem csoda, hogy az édesburgonya az utóbbi évek egyik sztárzöldsége lett. Az édesburgonya az Aviko kínálatában is több változatban megtalálható. A gyorsfagyasztott, előkészített termékek lehetővé teszik, hogy pillanatok alatt varázsolj forró, illatos és ízletes édesburgonyás fogásokat a vendégeid asztalára.

Az édesburgonya ízvilága leginkább a sütőtökhöz, répához hasonlítható. Nagyon finom párolva, sütve, főzve, héjában és hámozva egyaránt. Egyes népcsoportok kenyér helyett eszik kiszárítva. Szinte bármilyen típusú ételhez passzol: önállóan levesként vagy szendvicsbe helyezve, pikáns currys fogás alapjaként is kiváló, de leggyakrabban talán köretként fogyasztjuk. A legfinomabb hasábburgonya is belőle készül: ropog, de belül krémes, különlegesen édes és sós egyszerre, az íze mély, mégis friss. Mennyei finomság az édesburgonya leves és a belőle készített püré is.


Az édesburgonya hasábok évek óta jelen vannak az Aviko termékpalettáján. A sikerre való tekintettel előbb édesburgonya kockákkal és édesburgonya gratinnel bővült a választék, nemrég pedig az édesburgonya gerezdek is megérkeztek a kínálatba. A termékekből nemcsak sós, de édes fogásokat is kreálhatsz.


Az édesburgonya hasábok és kockák hasonlítanak egymásra. Mindkét termék gluténmentes rizsliszt bevonatot kap, amely ropogóssá teszi, stabilabb formát ad neki. Aki dolgozott már édesburgonyával, tudja, hogy szerkezete hő hatására meglágyul, ezt küszöböli ki a rizslisztes réteg. A két termék közti különbség az elkészítésükben rejlik. Míg a hasábok esetében csak fritőz használható – 175°C-on 2,5 perc alatt készül el –, addig a burgonyakockákat sütőben is készre süthetjük. Normál sütőben ehhez 15-18 percre van szükség 220°C-on, kombi sütő-pároló esetében pedig 9-13 percre 190°C-on.


Mindkettő kiváló köret sült húsok és halak mellé, remekül illik a szárnyasokhoz és a vadakhoz is. Ilyenkor ajánlott egy mélyebb ízű összekötő elemmel, például vörösboros vajmártással kínálni. Az édesburgonya hasáb továbbá jó választás hamburgerek mellé, hiszen íze passzol a marhához is. Sok gyerek szereti, így a rántott húsos, rántott sajtos gyerekmenübe is beleilleszthetjük, önmagában pedig isteni snack. Ebben az esetben választhatunk mellé különlegesebb mártogatósokat, melyek kiemelik az édesburgonya egyedi ízét. Bátran készítsünk például citromos-majonézes vagy sós karamellás mártogatóst.


Az édesburgonya gerezd az édesburgonya és a jól ismert Aviko burgonyagerezdek előnyeit egyesíti: a napraforgóolajban elősütött, gyorsfagyasztott, látványos megjelenésű édesburgonya gerezdekkel tovább színesítheted a kínálatod. A magas minőségű, ízletes termék egyformára szeletelt cikkekből áll, kellemesen édes íze élénk narancssárga színnel párosul. Ha szeretnél lépést tartani a legújabb trendekkel, használd az édesburgonya gerezdeket burgerek vagy hot-dog mellé, hús- és halételek köreteként, tapasok és falatkás tálak részeként, saláták és bowl-ok összetevőjeként. 

Az édesburgonya gerezd köretként tovább emeli a fogások fényét, kiemeli az ízeket, miközben önmagában is élvezetes snack lehet akár elvitelre, egy séta alkalmával is. Ahogyan a hasáb és a kocka, az édesburgonya gerezd is beleillik a glutén- és laktózmentes, vegetáriánus és vegán étrendbe is, így az ilyen étrendet követő vendégeid számára is újabb opciókat kínálhatsz általa. Ráadásként az Aviko édesburgonya gerezd is gluténmentes bevonatot kapott – az eljárásnak köszönhetően a termék hosszabban meleg és ropogós marad az elkészítés után, ami elvitel és kiszállítás esetén különösen nagy előny. A többi Aviko termékhez hasonlóan az édesburgonya gerezd is nagyon egyszerűen elkészíthető: olajsütőben 175°C-on 3-3,5 perc alatt, sütőben 220°C-on 12-17 perc alatt készre süthető. 


Végezetül az édesburgonya gratin, a gratin minden előnyével rendelkezik, miközben a hagyományos burgonyaíz helyett az édesburgonya lágy, édeskés ízét lopja be a tányérra. Ideális választás nagyobb rendezvények alkalmával, hiszen elegáns köretet biztosít, ráadásul egyszerre több száz adagot tudunk elkészíteni ugyanabban a minőségben. Az édesburgonya gratin ementáli sajtos, tejszínes ízesítést kap, így a végeredmény egy lágy és krémes textúrájú köret. A gyorsfagyasztott terméket sütőben 20-25 perc alatt 200°C-on, kombi sütő-párolóban 20-25 perc alatt 200°C-on készítheted el.


Lássuk, mi mindent hozhatsz ki az édesburgonyából!

  • Krémlevesként: az édesburgonya levesként izgalmas ízélményt ad. Sárgarépával dúsítva, gyömbérrel ízesítve, kókusztejjel felöntve igazán tartalmas, indiai ihletésű finomság lesz a végeredmény! Szendvics és hamburger mellé: az édesburgonyát akár feltétként, akár köretéként felhasználva tálalhatjuk, lágy sajtokkal kiegészítve új ízvilágokat fedezhetünk fel vele. Izgalmas választás bruschettára vagy kenyérlángosra helyezni.
  • Curryben: az édesburgonya íze remekül illik a hagyományos curryfűszerekéhez – egy kis zöldborsóval még jobban feldobhatjuk az összepirított egytálételt!
    Salátában: egy kis rukkolával, madársalátával, avokádóval és feta sajttal összekeverve nagyon tápláló saláta készülhet a sült édesburgonyából – locsold meg egy lime levével és olívaolajjal!
  • Snack-ként: az édesburgonyához szinte bármilyen mártogatós jól illik – kínáld önmagában, csipegetős tálak részeként étvágyfalatkákkal és hasábburgonyával, vagy street foodként!
  • Édességként: egy kis csokiszósszal és néhány gombóc fagylalttal máris tökéletes édesség kerekedik az édesburgonya hasábokból! Ha pedig ennél összetettebb desszertre vágyunk, akár sárgabarackos gombócot vagy brownie-t is készíthetünk belőle, tortákba és süteményekbe, például stollenbe vagy rétesbe süthetjük bele. Ha igazán különleges desszerttel lepnénk meg a vendégeinket, készítsünk tiramisut édesburgonya kockákból, kókuszos ízesítéssel!