
Mediterrán trilógia
Hozzávalók
- 200 g Aviko Super Mash Homemade Házias burgonyapüré, felengedve
- 8 db Aviko Röstiko Rounds Röszti tallérok sütőbe
- 2 aszalt paradicsom
- 2 evőkanál magozott olívabogyó
- 2 evőkanál finomra vágott fűszernövény (pl. snidling, bazsalikom, petrezselyem)
- 12 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 4 teáskanál lime- és/vagy narancshéj
- 1 teáskanál za’atar
- ½ teáskanál ras el hanout fűszerkeverék
- 2 citrom
- 4 friss, zsenge szardíniafilé
- 12 megtisztított garnéla
- 1/2 kisebb padlizsán
- 1 kaliforniai paprika
- 2 teáskanál apróra vágott menta és/vagy koriander
- 1/2 gerezd fokhagyma
- Csipetnyi őrölt kömény
- 2 vöröshagyma
- 2 ág kapor
- 1 teáskanál mustár
- 6 evőkanál sherry ecet
- 4 teáskanál cukor
- 200 ml vörösbor
- 150 ml narancslé
- 2 ág rozmaring
- 4 snidlingvirág
A receptben felhasznált Aviko termékek
Elkészítés
Elkészítési idő: 45 perc
- Aprítsd finomra az aszalt paradicsomot és az olívabogyót. Keverd össze az apróra vágott fűszernövényekkel, 2 evőkanál olívaolajjal és a lime- és/vagy narancshéjjal, majd forgasd a burgonyapürébe. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, és tedd félre.
- Keverd össze a za’atart és a ras el hanout fűszerkeveréket 2 evőkanál olívaolajjal és 1 evőkanál citromlével. Forgasd a garnélákat a keleti pácba.
- Locsold meg a szardíniafiléket 1 citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal. Szórd meg sóval és borssal ízlés szerint. Hagyd, hogy a halfilé „megfőjön” a lében 10 percig (ceviche módra).
- Vágd kockákra a padlizsánt és a kaliforniai paprikát. Süsd meg a zöldségeket grillrácson vagy grillserpenyőben. Aprítsd fel finomra a sült zöldségeket, és forgasd össze a finomra vágott mentával vagy korianderrel, valamint 2 evőkanál olívaolajjal. Ízesítsd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, citromlével, sóval és borssal ízlés szerint.
- Vágd a vöröshagymát félkarikákra. Szórd meg az egyik hagymát sóval, hogy kiengedje a levét. Aprítsd fel a kaprot. Nyomkodd ki a hagymát, amikor megpuhult. Keverd össze a hagymát a mustárral, 4 evőkanál olívaolajjal és a kaporral. Ízesítsd a hagymasalátát 2 teáskanál ecettel és borssal.
- Oldd fel a cukrot a maradék ecetben. Öntsd a marinádot a megmaradt, felszeletelt vöröshagymára. Hagyd kihűlni a pácolt hagymát.
- Készítsd el a röszti tallérokat és a burgonyapürét a csomagoláson található javaslat szerint. Forrald fel a vörösbort a narancslével és a rozmaringgal az eredeti mennyiség egyharmadára. Ízesítsd sóval és borssal. Grillezd a garnélákat 3–4 percig.
- Halmozz 2 röszti tallér tetejére a hagymasalátából. Tedd a másik 2 tallérra a sült zöldségeket és a garnélákat. Díszítsd snidlingvirággal. Helyezd a röszti tallérokat 4 tányérra.
- Kanalazz egy quenelle-t (ovális gombócot) a burgonyapüréből a röszti tallérok közé. Tedd rá a pácolt hagymát és a szardíniafiléket, majd locsold meg a vörösboros–narancsos–rozmaringos redukcióval.