mediterranean_trilogy

Mediterrán trilógia

Hozzávalók

  • 200 g Aviko Super Mash Homemade Házias burgonyapüré, felengedve
  • 8 db Aviko Röstiko Rounds Röszti tallérok sütőbe
  • 2 aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál magozott olívabogyó
  • 2 evőkanál finomra vágott fűszernövény (pl. snidling, bazsalikom, petrezselyem)
  • 12 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 teáskanál lime- és/vagy narancshéj
  • 1 teáskanál za’atar
  • ½ teáskanál ras el hanout fűszerkeverék
  • 2 citrom
  • 4 friss, zsenge szardíniafilé
  • 12 megtisztított garnéla
  • 1/2 kisebb padlizsán
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 teáskanál apróra vágott menta és/vagy koriander
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • Csipetnyi őrölt kömény
  • 2 vöröshagyma
  • 2 ág kapor
  • 1 teáskanál mustár
  • 6 evőkanál sherry ecet
  • 4 teáskanál cukor
  • 200 ml vörösbor
  • 150 ml narancslé
  • 2 ág rozmaring
  • 4 snidlingvirág
aviko_hazias_burgonyapure_talalva

A receptben felhasznált Aviko termékek

Elkészítés

Elkészítési idő: 45 perc

  1. Aprítsd finomra az aszalt paradicsomot és az olívabogyót. Keverd össze az apróra vágott fűszernövényekkel, 2 evőkanál olívaolajjal és a lime- és/vagy narancshéjjal, majd forgasd a burgonyapürébe. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, és tedd félre.
  2. Keverd össze a za’atart és a ras el hanout fűszerkeveréket 2 evőkanál olívaolajjal és 1 evőkanál citromlével. Forgasd a garnélákat a keleti pácba.
  3. Locsold meg a szardíniafiléket 1 citrom levével és 2 evőkanál olívaolajjal. Szórd meg sóval és borssal ízlés szerint. Hagyd, hogy a halfilé „megfőjön” a lében 10 percig (ceviche módra).
  4. Vágd kockákra a padlizsánt és a kaliforniai paprikát. Süsd meg a zöldségeket grillrácson vagy grillserpenyőben. Aprítsd fel finomra a sült zöldségeket, és forgasd össze a finomra vágott mentával vagy korianderrel, valamint 2 evőkanál olívaolajjal. Ízesítsd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, citromlével, sóval és borssal ízlés szerint.
  5. Vágd a vöröshagymát félkarikákra. Szórd meg az egyik hagymát sóval, hogy kiengedje a levét. Aprítsd fel a kaprot. Nyomkodd ki a hagymát, amikor megpuhult. Keverd össze a hagymát a mustárral, 4 evőkanál olívaolajjal és a kaporral. Ízesítsd a hagymasalátát 2 teáskanál ecettel és borssal.
  6. Oldd fel a cukrot a maradék ecetben. Öntsd a marinádot a megmaradt, felszeletelt vöröshagymára. Hagyd kihűlni a pácolt hagymát.
  7. Készítsd el a röszti tallérokat és a burgonyapürét a csomagoláson található javaslat szerint. Forrald fel a vörösbort a narancslével és a rozmaringgal az eredeti mennyiség egyharmadára. Ízesítsd sóval és borssal. Grillezd a garnélákat 3–4 percig.
  8. Halmozz 2 röszti tallér tetejére a hagymasalátából. Tedd a másik 2 tallérra a sült zöldségeket és a garnélákat. Díszítsd snidlingvirággal. Helyezd a röszti tallérokat 4 tányérra.
  9. Kanalazz egy quenelle-t (ovális gombócot) a burgonyapüréből a röszti tallérok közé. Tedd rá a pácolt hagymát és a szardíniafiléket, majd locsold meg a vörösboros–narancsos–rozmaringos redukcióval.