gnocchi_della_nonna_letizia

Letizia nagymama gnocchija

Hozzávalók

  • 400 g Aviko Super Mash Homemade Házias burgonyapüré
  • 300 g koktélparadicsom (pomodorini)
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 200 g liszt
  • 200 g sótlan kesudió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 2 nagy coeur du boeuf paradicsom (szív alakú húsparadicsom)
  • 1 salottahagyma
  • 1 teáskanál kakukkfűlevél
  • 2 teáskanál rozmaringlevél (tű alakú)
  • 2 evőkanál bazsalikomlevél
  • 3 evőkanál margarin
  • 4 evőkanál bazsalikomolaj (lásd a tippet)
  • 2 evőkanál lucernacsíra (alfalfa)
aviko_hazias_burgonyapure_talalva

A receptben felhasznált Aviko termékek

Elkészítés

Előkészítés: 45 perc

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Vágd félbe a koktélparadicsomokat. Helyezd őket egy tepsire. Locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal, és szórd meg a cukorral. Süsd a paradicsomokat a sütőben 20 percig. Utána hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
  2. Keverd össze a burgonyapürét annyi liszttel, hogy szilárd massza legyen. Ízesítsd sóval. Görgesd a pürémasszát 1 cm vastag hengerekké, majd vágd 2 cm-es darabokra (= gnocchi).
  3. Vágj durvára 50 g kesudiót. Pirítsd száraz serpenyőben aranybarnára, majd rakd tányérra.
  4. Pürésítsd a maradék kesudiót a robotgépben a pirított kesudió felével, 1 gerezd fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal és annyi vízzel, hogy sima, krémes mártást kapj. Ízesítsd citromlével, sóval és borssal.
  5. Vágd darabokra a húsparadicsomokat. Aprítsd fel a salottahagymát, és vágd finomra az utolsó 2 gerezd fokhagymát is. Vágd apróra a kakukkfüvet, a rozmaringot és a bazsalikomot.
  6. Hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál margarint a grillrácson vagy egy lábasban. Párold a fokhagymát és a hagymát 1 percig. Pirítsd a paradicsomot 3 percig. Keverd bele a fűszereket, és pirítsd további 1 percig. Pürésítsd a paradicsomot robotgépben simára. Ízesítsd sóval és borssal, és tartsd melegen.
  7. Helyezd a gnocchit egy tepsire. Kend meg a tetejét a maradék 2 evőkanál margarinnal. Süsd a gnocchit a sütőben 6-8 percig.
  8. Aprítsd fel alaposan a maradék pirított kesudiót. Tedd a paradicsomszószt rövid időre a grill füstjébe. Melegítsd fel a vegán besamelmártást (kesudiókrém).
  9. Kanalazd a gnocchit a paradicsomszószba, majd oszd szét 4 mélytányérba. Tegyél mindegyik tetejére 2-3 evőkanál besamelmártást. Locsold meg bazsalikomolajjal, díszítsd lucernacsírával, végül szórd meg a finomra vágott pirított kesudióval.

Tipp: A gnocchit elkészítheted serpenyőben is, margarinnal vagy 1 evőkanál olívaolajjal, 4-5 perc alatt. Hagyományos módon pedig bő, lobogva forró sós vízben főzd 3-4 percig, amíg al dente nem lesz.