Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Kids Menu Hu

Így alakítsd ki a gyermekétlapodat – Aviko tippek

Megosztva 08/08/2022

A Te éttermed felkészült a gyermekek fogadására?

A kérdés nemcsak a menüt, hanem a berendezést, a hangulatot és a felszolgálók hozzáállását is érinti. Miközben érdemes lehet játszósarokkal, színezőkkel, kis udvari játszótérrel, etetőszékkel, gyermek étkészlettel felvértezni magunkat, a felszolgálók szakértelme, odafigyelése és az étlap kialakítása is szükséges ahhoz, hogy a kicsik - és szüleik - számára kellemes élmény legyen az éttermi étkezés. Sok szülő érkezés előtt szeret utánanézni annak, hogy az adott vendéglátóhely mennyire gyerekbarát, így a gyerekeknek kedvező szolgáltatásokat, illetve magát a gyerekmenüt is érdemes a honlapon és a közösségi médiában is kommunikálni. 

Mivel a kisgyerekek még csak ismerkednek a szokatlanabb ízekkel, sokan pedig otthon is csak három-négyféle ételt fogyasztanak, érdemes biztosra menni, és egyszerű, de hatásos fogásokkal készülni. A gyerekmenük egyik sarokköve a burgonya: melyik gyerkőc ne szeretné a hasábburgonyát vagy a burgonyapürét? A krokett és a mesés nevű hercegnőburgonya is biztos befutónak számít, ha pedig látványos és jellegzetesen gyerekbarát fogást terveznénk, a hullámos hasábburgonyára mindig számíthatunk. A burgonyás köretet kiegészíthetjük zöldségekkel, egy kis salátával, ami az új ízekkel ismerkedés mellett az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást is támogatja. 

A jól bevált rántott húson és sült csirkemellen kívül kínálhatunk étvágyfalatkákat is. Tipikus gyerekmenü például a rántott sajt burgonyapürével, amit kicsit feldobhatunk, ha különféle sajtokat használunk. Az Aviko kínálatában található mozzarella falatkák tökéletes megoldást nyújtanak erre is: a kicsi, játékos sajtrudacskák íze kellően krémes-tejes, nem csípős és nem túl erős. A kicsit idősebbek körében nagy kedvenc a hagymakarika, amely pillanatok alatt elkészíthető az Aviko termékei segítségével. 

Szintén a zöldségek megszerettetése végett tehetünk a kínálatba zöldségburgert, amelyből különleges, vegetáriánus hamburgert készíthetünk: tegyünk puha buci közé salátát, paradicsomot, uborkát, ízlés szerint választott szószt, valamint a burgert, és már kínálhatjuk is. A burgonyalepények segítségével pedig apró pizzácskákat kínálhatunk különböző ízesítésekben, választható feltéttel. Külön előnyös ezeknél a termékeknél, hogy nem feltétlenül kell hozzájuk evőeszköz, a gyerekek akár kézzel is megfoghatják őket - érdemes asztalkendőről, szalvétáról is gondoskodni melléjük.

Az édesburgonya hasábok köretként, de akár snackként is nagyon népszerűek egy finom citromos-majonézes vagy sós-karamelles mártogatóssal kínálva. Desszertnek kínálhatunk továbbá churrost, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. A spanyol fánkot többféle ízesítéssel tálalhatjuk: hagyományos módon csokoládéöntettel, de akár karamellöntettel, gyümölcsökkel, lekvárral vagy fagylalttal is. A gyerekeknek külön kedvezhetünk, ha a megszokott fahéjas cukor helyett színes cukorkákba forgatjuk a rudakat tálalás előtt.

Nem csak az fontos, hogy mit kínálunk, hanem az is, hogy mennyit. A gyerekek nem fognak tudni megbirkózni egy 20 dkg-os hússal, így az adagokat érdemes csökkenteni - fél adagnyira, vagy annál kicsivel többre. Ahogyan ez, úgy minden más is a figyelmes tervezésen múlik. Könnyen biztosíthatjuk, hogy az éttermi étkezés kellemes gasztronómiai kaland legyen a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt, miközben az éttermünk történetét is emlékezetes anekdotákkal gazdagíthatják a gyerekvendégek.