Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Nehany Csepp Meveszet A Finom Martogatosok Titka

Néhány csepp művészet – a finom mártogatósok titka

Megosztva 11/01/2023

A közös étkezés inspiráló élmény, jól működik családi összejövetelek, baráti találkozások, de akár üzleti meetingek, ismerkedős események alkalmával is. Az éttermek jó, ha a repertoárjukon tartanak olyan többszemélyes, megosztáson alapuló csomagokat, amelyet a kisebb-nagyobb csoportokban érkező vendégek közösen is választhatnak. Ezekhez az önfeledt találkozókhoz biztosít igazán komfortos, jól bevált választékot az Aviko a maga étvágyfalatkáival. A jól tárolható, előkészítést nem igénylő és könnyen elkészíthető falatok egyszerű feladat elé állítják az éttermeket, így marad időnk a körítés megalkotására is. Az étvágyfalatkák kéz a kézben járnak a mártogatósokkal, de természetesen mártogatni hasábburgonyát, más burgonyakülönlegességeket vagy akár zöldségcsíkokat is lehet - hozd ki a legtöbbet a kombinációjukból az alábbi ötletekkel!  

A mártogatósok izgalmas és sokoldalú világa a ketchup, mustár, majonéz alapkészítményein túl tárul fel igazán. A mártogatósok titka, hogy kellően intenzív az ízük és dominál bennük a savas ízhatás, ami jól ellensúlyozza a belemártott falat teltségét. A hasábburgonya egyik legalapvetőbb párja a majonéz, nemhiába Németalföldön - ahonnan a sült krumpli eredetileg származik - is tradicionálisan ezzel a szósszal egészül ki.  

A majonéz remek tulajdonsága, hogy könnyedén variálható. Tökéletesen passzol hozzá például a friss zöld pesto. Adjunk két kanál pestót egy csésze majonézhez, kínáljunk hozzá Aviko fokhagymás burgonyagerezdeket, és máris egy falat Toszkánát varázsoltunk az asztalra! Szintén mediterrán ötlet, ha mozsárban összetört szardella és fokhagyma keverékével ízesítjük a majonézt, de tehetünk bele chilit és sáfrányt is - ez a kombináció igazi de luxe mártogatós lehet a bundában sült tintahalcsíkok számára.Igazi fúziós sikertörténet a kimchi majonéz is, amihez házi vagy akár kereskedelemben beszerezhető kimchit pürésítünk, majd keverünk egyneművé a majonézünkkel.  

Szintén a sav adja a humusz erejét. Figyelemre méltó a csicseriborsó és a szezám íze is, önmagukban mégis túl laposak lennének - a citrusok leve (ipari termékek esetén az ecet) azonban kellően kiegyensúlyozottá teszi az ételt. Ennek mentén alkothatjuk meg saját kiváló humuszunkat vagy más, hüvelyesből készített mártogatósunkat. Jó ötlet lehet például vörös lencsével, zöldcitrommal és olyan indiai fűszerkeverékkel kísérletezni, mint például a garam masala.  

A chimichurri inkább vagdalék, mintsem homogén mártás. Petrezselyem, koriander, lilahagyma és fokhagyma jelenti az alapot, a mártás testét olívaolaj, az elmaradhatatlan savasságot pedig a vörösborecet adja. A legtöbben a készítményt kiegészítik még chilivel is, így kapnak egy friss, zöldfűszeres, a hagymáktól és a chilitől pikáns, az olívától gazdag mártogatóst. Azon túl, hogy frissen sült húsok és halak tökéletes kiegészítője, falatok és snackek mellé is remekül illik mártogatósnak.  

A guacamole is jó barátja a sült burgonyának. Az idehaza is egyre népszerűbb avokádót pürésítsük és keverjük el sóval, borssal, kockázott paradicsommal, korianderlevéllel, néhány csepp lime levével és apróra vágott lila hagymával. Akár chili is kerülhet bele. Élénk, kicsit sűrűbb, krémesebb textúrát kapunk. Ezt nagyobb kenhető felülettel rendelkező hasábokkal érdemes fogyasztani, a vékonyabb krumpli meghajlik alatta. Az Aviko Crunchy Shapes Grip 'n Dip csónakburgonyát azonban éppen erre fejlesztették ki: a különleges formájú burgonyával nagyon jól lehet kanalazni, így a guacamole útja is lerövidül a tálka és a szánk között.