Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Tutorial De Preparat Limonada

Limonádé kisokos - hogyan teremts egyszerűen maradandó gasztroélményt?

Megosztva 05/08/2022

Víz, cukor és citromlé.

Mindössze ennyi kell a világ egyik legkedveltebb hűsítő italához, a limonádéhoz. A több ezer éve létező ital mára millió variációban kapható és bizonyára sosem fog lekerülni az étlapokról. Hiszen nyaranta az ebédek, vacsorák páratlan kiegészítője ez a fanyar, citrusos üdítő, ami remek választás, ha alkoholmentes, a gyümölcsleveknél frissítőbb, de a víznél ízesebb italra vágyunk. A limonádé ráadásul az egyik legegészségesebb üdítő, ha mértékkel édesítjük. Mivel hőkezelés nélkül készül, a citrusfélékben található C-vitamin mennyiséget is a szervezetünkbe juttathatjuk általa. 

Biztosan tudjuk, hogy már ötezer éve, az ókori Egyiptomban is ittak limonádéhoz hasonló italt, bár ott még fekete borssal és mentával, időnként mézzel ízesítették. Az igazi citromos frissítő a X. századi arab kertészek köszönhető, akik a ma ismert citromot nemesítették. Ezután a recept visszavándorolt Egyiptomba: kairói kereskedők terjesztették el a cukros, citromos vizet a XVIII. században - már palackozták is. Innen került Európába, Párizsban például nagyon népszerű lett, a ma ismert neve is a franciából került át a többi nyelvbe. Persze ekkoriban még jég nem kerülhetett bele, hiszen a jégkockák megjelenésére a XIX. század második feléig kellett várni - ezt az amerikaiak adták hozzá az egyszerű recepthez. Érdekesség, hogy Friedrich Schiller híres drámájában, az Ármány és szerelemben is szerepel a limonádé, ráadásul megmérgezve. 

Ma a legtöbben a limonádét cukorsziruppal készítik, amit 1:1 aránnyal főzhetünk fel, de sok helyen a cukormentes változatok is az étlapon vannak. Szénsavasan vagy szénsavmentesen, akár mézzel is készülhet a limonádé, az ízesítésnek pedig csak a képzeletünk szabhat határt. A citrusokon kívül használhatunk bogyós gyümölcsöket, gránátalmát, levendulát, bodzát, mentát, uborkát és bazsalikomot, illetve gyömbért is. Ha még különlegesebb változatokra vágyunk, érdemes kísérletezni az epres-dinnyés, a rozmaringos, a kivis, a barackos vagy a zöldalmás változatokkal - ilyen esetben a gyümölcsöket, fűszereket érdemes felfőzni és/vagy pépesíteni. 

Természetesen alkoholos limonádévariációkat is készíthetünk. A sört is hígíthatjuk vele, a sörlimonádé (angolul shandy) 1:1 arányban készül. A mojito is a limonádé rumos rokona, de használhatunk vodkát (felszeletelt jalapeno paprika és agavészirup mellett) vagy kókuszrumot és curacaót is a pikáns, illetve az ellenállhatatlanul kék változat érdekében. 

A forró nyári napokban a vendégek gyakran csak némi kisebb harapnivalóra vágynak a gazdag, laktató fogások helyett. Az Aviko étvágyfalatkáiból könnyű, változatos finger food tálakat alakíthatunk ki, amelyek mellé ideális kísérő az üdítő limonádé. A mozzarella falatkák vagy a Mac'n Cheese sajtos makaróni falatok magukban hordozzák a nyár ízeit, de számtalan egyéb ízvilág is felbukkan a szortimentben. Az összes termék pár perc alatt elkészíthető, miközben az egalizált méretnek köszönhetően könnyen tervezhető bevételt, garantált profitot jelentenek az étlapon. Böngészd át a kínálatunk, és alakítsd ki az egyedi ajánlatod!