Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • 1 Food Trends

Gasztronómiai trendek 2020-ból, melyek 2021-ben is velünk maradnak

Megosztva 21/05/2021

Számos 2020-ban jellemző food-trend marad velünk 2021-ben is. Még mindig a COVID-19 vírus hatása alatt vagyunk. A fogyasztók többsége otthonról dolgozik, távmunkában, általánosságban véve pedig mindannyian több időt töltünk mostanában a lakásban. Az alábbi cikkben bemutatjuk a 2021-es gasztronómiai trendekről alkotott gondolatainkat.

Növényi alapú ételek

1 Plant Based Food

Egyre fontosabb számunkra az egészségünk - különösen most, a világjárvány idején. A növényi alapú étkezés iránti érdeklődés 2021-ben is tovább növekszik. Egyre többen keresik a növényi alapú fehérjeforrásokat. A flexitáriánusok, vegetáriánusok és vegánok köre folyamatosan növekszik. Azok közül is sokan próbálnak hús helyett valamilyen más alternatívát választani, akik egyik fent említett trend mellett sem köteleződtek el teljesen. Mivel a vegán és vegetáriánus ételek ízletesek és egészségesek is - miért ne változtathatnánk meg az étkezési szokásainkat? Az éttermeknek is reagálniuk kell ezekre a szükségletekre - egyre több növényi alapú fogás jelenik meg, melyek kötelező elemei lesznek a menünek. Néhány "game changer" szereplő már olyan innovatív megoldást is jósol, mint a növényi alapú "hal" - ez különösen érdekesnek hangzik!

 

Reggeli

2 Breakfast

A mindennapi szokásaink nagymértékben megváltoztak, mióta sok időt töltünk otthon. A reggelivel együtt kezdjük meg a munkanapot. De muszáj a reggelinek minden nap ugyanolyan egyhangúnak lennie? Az éttermeket új megközelítésekre inspirálhatja ez az étkezés - nézzen utána Instagramon, milyen változatos és étvágyerjesztő lehet egy reggeli! Egy reggeli ajánlattal kitűnhet a versenytársai közül. Jó lehetőség kiszállításra és elvitelre is. Az ajánlat akár egész napos is lehet - sokan nem csak reggel, de a nap bármely szakaszában szívesen fogyasztják ezeket az ételeket. Javasoljuk, hogy minél előbb emelje be a reggeli ajánlatot az étlapjára. Az Aviko már megalapozta az ezzel kapcsolatos trendeket. Így Ön már kész inspirációkat használhat fel. Maradjon velünk a további információkért!

 

Környezettudatos csomagolás

4 Packaging

Ez a téma világjárvány alatt használt, sok egyszer használatos csomagolás mellett talán valószerűtlennek tűnik, de pont emiatt számítunk több környezetbarát csomagolásra 2021-ben. Ha Ön is környezettudatos fogyasztónak számít, hamarosan fellélegezhet. Az Európai Unió elköteleződött a műanyagok elleni harcban. Az úgynevezett egyszer használatos műanyagokról szóló törvény 2021. júliusában lép életbe. 10 olyan egyszer használatos termék kitiltásáról szól, melyek alternatívái környezetkímélőbbek. 2021-ben bekövetkezik a csomagolóipar forradalma. A kérdés csak az, hogy ezek a változások vajon valóban segítik-e majd a környezet megóvását?

 

Pácolás/erjesztés

5 Fermenting

Ez a trend 2020-ban indult útjára és még ennél is népszerűbb lesz 2021-ben. Az emberek valószínűleg olyan köreteket keresnek majd, mint a kimcshi, savanyú uborka, lilahagyma, retek és társai.

 

Gyorstételek

6 Fast Food

Ahogy azt már említettük, a comfort food kulcselem lett a világjárvány óta, így nem meglepő, hogy a gyorséttermek előtt hosszú sorok álltak a kiszállításos és elviteles ételekért. Ez abszolút érthető, hiszen ez a megoldás megfizethető, kényelmes, de egyben emlékeztet is minket a gondtalan napokra, amikor sült krumplit mártogatunk a tökéletesen megkomponált szószokba, melyek valahogy mindig olyan finomak.

 

Kiszállítási ágazat

7 Delivery

A kiszállítás trendje már a világjárvány előtt is növekvőben volt, a COVID-19 járvány pedig még inkább megerősítette. A legtöbb városban ez volt az egyetlen lehetőség készétel árusításra a pandémia alatt. Ez a trend ráadásul a világjárvány után sem fog megszűnni. Miért? Az emberek hozzászoktak, hogy a dolgok nagy részét házhoz rendelik - nem csak ételt. Meggyőződésünk, hogy a kiszállítás, mint új alternatíva, a világjárvány után is velünk marad. Számos étterem vezetett be kifejezetten kiszállításra szánt fogásokat - olyan ételeket, melyek a kiszállítás során is tökéletesen megőrzik minőségüket. Új termék- és csomagolás megoldások kerültek bevezetésre. De miért elégednénk meg ennyivel?