Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

 • 2 SUP
 • 1 SUP

Csomagolási megoldások az egyszer használatos műanyagok betiltásához igazodva

Megosztva 27/05/2021

Az „Élet a műanyagon túl” egy növekvő trend része, hogy megszabaduljunk minden olyan műanyagtól, aminél ez megoldható. Mi is a célja az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvnek? A cél, hogy csökkentsük, illetve megakadályozzuk a műanyagok környezetre gyakorolt negatív hatását, valamint segítsük a körkörös gazdaságra való áttérést. Számos intézkedést vezetnek be az irányelv hatálya alá tartozó termékekkel kapcsolatban, köztük az egyszer használatos műanyagok betiltását is olyan esetekben, ahol az helyettesíthető más alternatívával – ilyen szekció a vendéglátás is.

A következő műanyag termékek kerülnek betiltásra:

 • evőeszközök (villák, kések, kanalak, pálcikák)
 • tányérok
 • szívószálak
 • fültisztítók
 • italkeverők
 • léggömbökhöz rögzített műanyag pálcikák
 • polisztirolból készült elviteles dobozok
 • oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek

Az új uniós irányelvekhez való alkalmazkodás kihívást jelent a csomagolóipar számára. Az új törvények bevezetésének ütemterve a következő:

 • 2021. július 3-tól betiltásra kerül 10 egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatala
 • 2021. július 3-tól minden eldobható műanyag és papír pohár külön jellel kell, hogy ellátva legyen
 • 2025. január 3-tól a műanyag kupakokat és fedeleket csak akkor lehet forgalomba hozni, ha azok tartósan az üvegekhez vagy tárolókhoz vannak rögzítve
 • 2025-től minden műanyag üvegnek legalább 25%-ban, 2030-tól pedig legalább 30%-ban újrahasznosítható anyagból kell készülnie
 • 2025-re az egyszer használatos műanyag palackok gyűjtési és újrahasznosítási aránya várhatóan eléri a 77% -ot, 2029-re pedig a 90% -ot.

Az ökológiai csomagolások nem csak esztétikailag tűnnek természetesnek. Lebomlásuk miatt nem szennyezik a környezetet. Mi a helyzet a praktikussággal? Alkalmasak száraz, nedves és olajos ételek szállítására is. Jelenleg is működő példák az európai piacon a fából készült evőeszközök és a búzakorpából készült ehető tányérok. Különféle, széles körben is elérhető természeti erőforrásokat használnak fel innovatív, ökológiai csomagolások létrehozására - beleértve a bambuszt, a kókuszrostot és az algákat. Érdekes ötlet az olyan nyersanyagok újrahasznosítása is, amelyek más iparágakból vagy egyéb termelésből származó hulladéknak számítanak - mint például a használt kávézaccból készült újrafelhasználható műanyag poharak. Íme néhány az előnyökből és hátrányokból:

 

Papírcsomagolás

3 SUP

Környezeti szempontból az egyik legjobb alternatíva a papírból készült ételdoboz. Azonban nem alkalmas mindenre. Tökéletes megoldás sült krumplihoz, hamburgerekhez vagy pizzákhoz. Csomagolhat papírba tortillat, wrapeket, különböző szendvicseket, süteményeket és édességet is. Azonban nagyon nedves, szószos vagy sok folyadékot tartalmazó ételt lehetetlen papírdobozba csomagolni. Természetesen vannak olyan papírból készült tárolók, amelyek megfelelnek az ilyen követelményeknek, de leggyakrabban belül klasszikus fóliával vannak bevonva, ami nemcsak nem ökológiai, hanem nagyon nehezen is feldolgozható (a vékony fóliaréteg elválasztása a papírtól szinte lehetetlen). A második ellenérv a papírral szemben, hogy kevésbé tartja meg a hőt, mint az alumínium vagy a polisztirol.

 

Cukornádból készült csomagolás

4 SUP

A cukornádból készült doboz nagyszerű választás. Kipréselt cukornádból állítják elő, ami a nádcukor feldolgozása során keletkezik. Tehát nemcsak természetes alapanyagokból készül, hanem tökéletes példa az újrafeldolgozásra is - a hulladék felhasználásával valami értékeset állítanak elő. Ezeknek a tárolóknak rengeteg előnyük van. Jobban tartják a hőt, mint a papír, kb. 12 órán át nem áznak át (ennyi idő alatt az étel mindenképp eljut a vásárlóhoz, aki azt el is fogyasztja), és mikrohullámú sütőben is melegíthetőek. Ezenkívül az ilyen típusú tárolók teljes egészében komposztálhatók, és bár nem ajánlott az otthoni komposztálókban komposztálni, mindenképpen biohulladék-tartályba kell dobni őket.

 

Búzakorpából készült csomagolás

5 SUP

A búzakorpából készült tányérok, tálak és eldobható evőeszközök nem használhatók elviteles ételek csomagolására, de hozzáadhatók a vendégek megrendeléséhez, ha például a megrendelt ételt többen kívánják elfogyasztani. A búzakorpából készült edények nagyon merevek, ezért kényelmes használni őket. Ha valaki szeretné elfogyasztani, maga a búzakorpás lemez is ehető. Könnyen lebomlik, ezért az ilyen típusú edényeket az újrahasznosítandó szemét közé kell dobni.

Bambusz csomagolás

6 SUP

Az eldobható evőeszközök gyakran bambuszból készülnek, mert merevek, tartósak és ellenállnak a magas hőmérsékletnek. A közelmúltban azonban egyre több ilyen anyagból készült tányér és tálca is megjelent. Nagy népszerűségre tettek szert a "finger food" ételeket szolgáló bambusz "csónakok" is. Mindamellett, hogy komposztálhatóak, nagy hátrányuk, hogy ritkán használják őket elviteles vagy rendelt ételek csomagolására.

 

Újrahasznosítható csomagolás

7 SUP

Ez a legradikálisabb, ökológiai és "zero waste" megoldás. Népszerűek az üvegbe csomagolt granolás joghurtok, habok, tészták, levesek vagy saláták is, melyeknek csomagolása az étel elfogyasztása után visszakerül az újrahasznosítási körforgásba, ezáltal kevesebb hulladék keletkezik. A legalapvetőbb megoldás az egyszerűen újrahasznosítható - lehetőleg üvegből készült - edény. Sajnos ezzel az ajánlattal csupán a leginkább öko-párti fogyasztók szólíthatóak meg. Ezek a tárolók, szinte semmilyen hulladékot nem termelnek, ellenállnak az alacsony és a magas hőmérsékletnek is, mikrohullámú sütőbe és sütőbe is helyezhetők és élelmiszer-semlegesek, de emellett több hátránnyal is rendelkeznek. Mivel nehezek, ezért szállításuk nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, és mindemellett a tárolóedények szállítási, gyűjtési, tisztítási és fertőtlenítési rendszere bonyolult is, emiatt ez egy sokkal drágább csomagolási megoldás.

 

Biológiailag lebomló műanyagok

8 SUP

A bioplasztikot polilaktidból (vagy politejsavból, PLA-ból) készítik, így a hagyományos műanyaghoz hasonlóan polimer. A különbség az, hogy a polilaktid termékek komposztálhatók, és 45-90 napon belül lebomlanak. Ezért ezeket, ahogyan a cukornádból készült edényeket is, az újrahasznosítandó szemétbe kell dobni. A bioműanyag előnye az is, hogy majdnem ugyanúgy viselkedik, mint a kőolajból készült műanyag, így teljesen vízálló. Használják poharak készítésére italokhoz, tálak készítésére levesekhez, salátákhoz, szószokhoz illetve edények fedeleihez és szívószálakhoz. Jó hír, hogy a PLA-t fedőfóliák előállítására is használják, így az elviteles vagy különféle étrendes ételek is csomagolhatók cukornádból készült dobozba, majd szorosan lezárhatóak PLA-fóliával.

Miért használjunk műanyagot, ha léteznek ugyanolyan könnyű és funkcionális csomagolások természetes alapanyagokból is? A választás az Öné, de vásárlói biztosan értékelni fogják környezettudatosságát, ha modern, biológiailag lebomló vagy komposztálható tárolókat választ.