Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Aviko Churros - spanyol tésztarudacskák

Churros és nice cream: megszületett a nyár legeredetibb kedvence!

Megosztva 04/07/2022

Idén a churros még különlegesebb!

A spanyol tésztarudacskák itthon is régóta hódítanak, ezen a nyáron viszont a megszokott feltétek (fagylalt, friss gyümölcs, fahéjas cukor, öntetek) mellett érdemes egy újdonsággal is kínálnod. Ismerd meg a nice cream-et, amely nemcsak önmagában, hanem a churros kiegészítőjeként is frissítő választás a szezonban! 

A nice cream már legalább hat éve felbukkant az édességek palettáján, de igazán idén lett népszerű. Ez egy cukor- és tejmentes desszert, amely nagyon egyszerűen elkészíthető: fagyasztott gyümölcsdarabokat, alapesetben banánt kell robotgépben vagy turmixgépben pépesíteni némi folyadék kíséretében. Az eredmény gazdag, krémes és zamatos, ugyanakkor elég könnyű ahhoz, hogy bármikor élvezhessük. 

A nice cream elnevezés egyszerre rímel az ice cream-re (fagylalt) és utal arra, hogy érdemesebb ezt választanunk a fagyi helyett, mert jót tesz nekünk. Ezt a jeges finomságot előszeretettel fogyasztják a vegánok mellett az ételintoleranciával élők is, hiszen kizárólag gyümölcs(ök), fűszerek és opcionálisan növényi alapú italok felhasználásával készül. Gyümölcsalapú krém, mégsem szorbé, mert nem olyan vizes - nem is banánfagyi, hiszen más eljárással készül. A nice cream-hez jó érett banánt érdemes használni, darabokban lefagyasztani, a fagyott darabokat turmixolni, és máris kész a hűs krém. Ha nagyon krémes nice cream-et szeretnénk, használjunk minél zsírosabb növényi italt hozzá! A legjobb e célra a zsíros kókusztej, a mandulavaj vagy mogyoróvaj pedig igazi hedonista megoldás.

Nem csak a banánból készíthetünk nice cream-et: más gyümölcsök is szolgálhatnak kellemes krémalapként. De nem minden gyümölcsben megfelelő a természetes cukor és nedvesség egyensúlya ahhoz, hogy tökéletesen lágy állagúvá keveredjen. Alkalmas lehet a mangó (hámozva, darabolva), az őszibarack, nektarint (meghámozva, magház nélkül, negyedelve), a sárgabarack (kimagozva és félbevágva), a sárgadinnye (meghámozva, kimagozva, darabokra vágva), illetve a magozott cseresznye. Az összeturmixolt alapgyümölcsbe fagyasztott bogyós gyümölcsöket, ananászt, kivit, datolyaszilvát és más gyümölcsöket is belekeverhetsz. Kerüld a gyorsan barnuló vagy magas nedvességtartalmú gyümölcsöket, például az almát és a körtét!

Ezeken az alapokon, különböző fűszereket és extra alapanyagokat bevetve végtelenül sok finom krémkombinációt álmodhatsz meg, a klasszikus csokoládétól (banán + kakaópor) és a krémes pisztáciától (banán + pisztáciavaj) az egzotikus acaiig (alapgyümölcs + fagyasztott acai-püré) vagy a nyárias eper-bazsalikomig (alapgyümölcs + eper + apróra vágott bazsalikom). 

A nice cream önmagában is finom, de desszertek kiegészítőjeként is érdemes kipróbálni - kínáld a churros mellé! Mivel az Aviko hurkolt és egyenes churrosa is vegán, tejmentes termék, ha nice cream-et adsz mellé, egy egészen különleges édességgel gazdagítod a speciális étkezési igényűek számára a kínálatod. A színes nice cream-ből ugyanúgy formálhatsz gombócokat, mint a fagylaltból, így némi díszítéssel igazán látványos kompozíciókat alkothatsz. A churrost olajsütőben 175 °C-on 2,5-3 perc alatt készre sütheted, így pillanatok alatt feltálalhatod az egyszerre forró és hűsítő, laktató és gyümölcsös desszertet.