Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Gastro Trends 2022

2022 várható éttermi trendjei

Megosztva 07/02/2022

Milyen trendek jellemzik a vendéglátóipart és a gasztronómiát 2022-ben? Új elképzelések, megoldások, alapanyagok és hangsúlyeltolódások várhatóak idén – a Food & Wine cikke alapján összegyűjtöttük a legérdekesebb újdonságokat, amelyek hazánkba is begyűrűzhetnek.

Az éttermek a hét kevesebb napján lesznek nyitva

Több séf és étteremtulajdonos úgy látja, hogy a jövőben sok étterem dönt úgy, hogy csak öt-hat, esetleg csak négy nap tart nyitva. Ennek oka nemcsak a munkaerőhiány, hanem a munkatársak életminőségének figyelembevétele is. Ahogyan egyre nagyobb figyelem hárul a mentális egészség fontosságára, a munka és a magánélet egyensúlyának szükségességére, úgy lesz egyre egyértelműbb, hogy hosszútávon a munkaadóknak és a munkatársaknak is az előnyösebb, ha stabil és egészséges a csapat. Emellett a járványhelyzet és az éghajlatváltozás okozta ellátási nehézségek is abba az irányba mutatnak, hogy inkább csökkentett üzemmódban, de a küldetésünkhöz hűen és megbízhatóan üzemeljünk.

Az árak emelkednek, az étlapok zsugorodnak

Az áremelkedés már a COVID előtt is jellemző volt, most azonban már a világ szinte minden részén kézzelfogható tapasztalattá vált. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a vendégek remélhetőleg kevésbé ütköznek meg azon, hogy mi kerül ennyibe egy hamburgeren vagy egy zöldségekből készült fogáson, hiszen utóbbiak ára majdnem megduplázódott az elmúlt időszakban. A másik lehetőség, hogy az éttermek az étlapok egyszerűsítésével és helyi alapanyagok használatával alkalmazkodnak a helyzethez. A racionálisabb menüben kevesebb a választási lehetőség, de csupa ízletes ételt tartalmaz, ami költséghatékonyabb lehet. A helyi alapanyagok nemcsak frissebbek és könnyebben megszerezhetőek, hanem kedvezőbb árú megoldásokat is eredményezhetnek.

Szintén a költségcsökkentést célozza a helyi ételkiszállítási szolgáltatók igénybevétele a nagy aggregátorokkal szemben - ettől sokan azt remélik, hogy több bevételt tarthatnak meg. Nagyobb kontroll és minőségibb szolgáltatás a vendégeknek - akár több étterem összefogásából is megszülethet egy regionális kiszállítási rendszer.

Visszatér a magas színvonalú fine dining

Egy denveri séf szerint az elmúlt évtizedek trendjei azt mutatják, hogy egy nehezebb időszak, például 9/11 vagy a 2008-as gazdasági válság után fellendül a high-end éttermek forgalma. Az emberek szívesebben mozdulnak ki, költenek többet és választják a formálisabb étkezési élményeket. Más vendéglátósok viszont a lemondási feltételek szigorításával számolnak. "Elegünk van abból, hogy ki vagyunk szolgáltatva azoknak, akik egy estére három étteremben is asztalt foglalnak, majd nem jelennek meg, így kénytelenek vagyunk korlátozni a kapacitásunkat" - mondják. Akár előleget is bekérnének az asztalt foglalóktól.

A kényelmi ételek velünk maradnak

Az elmúlt másfél-két évben az emberek a nehézségek és a stressz elől a kényelmi ételekhez menekültek, ez a trend pedig 2022-ben is folytatódik. Friss péksütemények, tészták, levesek és édességek dominálják ezt a trendet, például a lasagne vagy a nachos. A magasan képzett szakácsok úgy vihetnek egy kis csavart azokba az ételekbe, amelyeken mindannyian felnőttünk, hogy a legjobb alapanyagokat és technikát használják ezeknek az egyszerű, megnyugtató ételeknek az elkészítéséhez. Szintén izgalmas lehet, ha a hús helyett finoman a zöldségek felé billentjük az összetevőket.

Alkoholmentes koktélok és erjesztett italok

Annyi kreatív módja van egy ital felszolgálásának, aminek semmi köze az olyan alkoholokhoz, mint a vodka vagy a gin! Tinktúrákat, erjesztett összetevőket vagy mást is használhatnak a mixerek, amelyek nagyszerű mélységet adhatnak egy koktélnak, alkohol nélkül. A fiatalok egyre kevesebb szeszt fogyasztanak, hódítanak az egészséges, zöldségalapú italok. Nagyszerű friss, szezonális alapanyagokkal készülő üdítők léteznek, a hagyományos gyümölcsleveken túl is. Nyiss az új növényi ízek felé! A természetes erjesztett italok, mint a kombucha és a mexikói tepache szintén egyre népszerűbb.

Zöldségek uralma

A helyi alapanyagok felértékelődésébe a zöldségek is beletartoznak. Az ellátási nehézségek miatt fontosabbá váltak a kiskertek, a környezettudatos gondolkodás kiszorítja az állati fehérjéket, illetve a vegán, vegetáriánus, flexitariánus étrendek terjedése miatt a vendégek is gyakrabban keresik a növényi fogásokat az étlapokon. A séfeknek kreatívabbaknak kell lenniük, amikor a zöldségekkel terveznek, tanulmányozva a szezonális lehetőségeket és a világ más pontjainak zöldséges megoldásait egyaránt. Nem mindenhol a hús és a tenger gyümölcsei állnak a középpontban!

Új ízek, ismerős fogások

A Speciality Food Magazine néhány konkrét fogyasztási módot, fogást és ízt is összegyűjtött, amelyek 2022-ben dominálni fognak. Ilyen lesz szerintük a nagyobb, gazdagabb reggelik további erősödése, az üveges koktélok elterjedése, a közel-keleti és a japán konyha népszerűbbé válása, valamint a nosztalgikus desszertek hulláma. A csípős ízek mellett olyan ételek is előretörhetnek, mint a gomba és a burgonyaital - utóbbi a tejet helyettesítő növényi italok között egyre népszerűbb a krémes íze és a fenntartható előállítása miatt.