blog-halak-felhasznalasa-street-food-fogásokban

A világ legnépszerűbb street foodjai szenzációs halakkal elkészítve

Így készítsd el a legnépszerűbb street food fogásokat változatos édesvízi és tengeri halak felhasználásával

Az egyre színesebb street food piacon a vásárlók elvárják az újdonságokat, a különlegesebbnél különlegesebb fogásokat, ételkölteményeket. Egy hamburgerező azzal tud kiemelkedni a hasonló árusok széles tömegéből, ha a tradicionális fogásokat tökéletesen elkészíti, és mellette szezonálisan rotálja műfajának különleges, újító fogásait. Remek lehetőség, ha a globális étkezési irányokat is figyelembe véve kísérletezünk a különböző halfélék street food ételekben való alkalmazásával. Ebben a cikkben tippeket adunk olyan fantasztikus és formabontó fogások elkészítéséhez, mint a halas hot-dog vagy éppen a harcsagyros.

Tekintve, hogy halat fogyasztani fenntarthatóbb és klímabarátabb mint marhát, ezért azok számára is alternatíva, akik bár vegák és vegánok nem szeretnének lenni, de étkezési szokásaikkal óvnák a környezetet. Az ő örömükre kísérletezhetünk azzal, hogy a marhahúst halra cseréljük a hamburgerben. A lazac kellően zsíros és feszes szerkezetű ahhoz, hogy darálás után remek állagú „halpogácsát” készíthessünk belőle. Són és borson felül a terméket ízesíthetjük citromnáddal, korianderrel és cayenne borssal is. A lazachoz a salátafélék közül nagyon jól passzol a fanyar radicchio, ezen túl pedig adhatunk a burgerbe kapribogyót és marinált édesköményt is. Lazacburgerünkhöz elengedhetetlen kiegészítő az Aviko kínálatában elérhető Super Crunch héjas hasábburgonya mangós-chilis házi majonézzel.

A halas hot-dog legnagyobb technológiai kihívása a halvirsli avagy halkolbász elkészítése. Ehhez leleményesnek kell lenni, és elővenni egy igen régi francia hentestechnikát, a sertéshálóba töltést. A sertésháló, avagy receháj tökéletesen alkalmas arra, hogy segítségével feszes, a hőkezelést is jól tűrő, mégis a halhúst megmutató, csinos kis virsliket készítsünk. A sertésháló ugyanis egy rugalmas, áttetsző, íztelen, leheletvékony szövet, melyet nagyszerűen lehet formázni. A töltendő halhúst darálhatjuk is, de apró kockára vágva talán még izgalmasabb textúrát nyerhetünk. A pisztráng tökéletesen alkalmas a feladatra, lágy ízének köszönhetően ráadásul számtalanféleképpen ízesíthető. Jól áll neki a zöldfűszeres, olaszos irány is, de jó ötlet az ízgazdag India ízvilágával is felvértezni. A kiflibe a halkolbász mellé adjunk autentikus ecetes uborkát, pirított hagymát és a pisztránghoz nagyon jól passzoló remulád mártást. Ha a fogást nem csak kézbe adva menet közben fogyasztják a vendégeink, akkor egy szuper burgonyakörettel is kiegészíthetjük. Ajánljuk hozzá az Aviko extra vastag Steakhouse hasábburgonyáját, mellyel külön élvezet fogyasztani a hot-dogba vagy a mellé adott remuládot.

Ha halból készült gyrost tervezünk készíteni, akkor érdemes az édesvizek felé venni az irányt! A harcsa tökéletes alapanyag ennek a világétellé vált görög finomságnak az elkészítéséhez. Természetesen a halat ebben az esetben nem óriási kardokra tűzve forgatjuk, mint a hagyományos borjú- vagy csirkegyros esetében, hanem kockákra vágva, serpenyőben készítjük el. A hagyományos gyros fűszerezésén egy tapodtat sem kell változtatni, az nagyon jól harmonizál a harcsa fehér, kellemesen zsíros, laza szerkezetű húsával és kellemes ízvilágával. Avagy dönthetünk úgy is, hogy a harcsakockákat egy fűszeres tésztabundában készítjük el, ebben az esetben ez a fogás a gyros és a fish and chips érdekes fúziójává változik. A harcsahúst tortillába töltjük, adunk hozzá koktélparadicsomot, fekete olajbogyót, fetasajtot, kellemesen fokhagymás tzatzikit és természetesen frissen sütött hasábburgonyát. Egy menő gyros bár tempójához az Aviko Turbo Premium hasábburgonyáját ajánljuk. Hagyma, csípős mehet bele!