blog-a-tokfelek-sokszinu-nyari-kiralynoje-a-cukkini

A tökfélék sokszínű nyári királynője, a cukkini

Készíts ellenállhatatlan nyári cukkinis fogásokat vendégeid számára: levesek, előételek és fő fogások Aviko termékekkel kiegészítve!

A tökfélékben az a nagyszerű, hogy szinte az egész év során ellátnak minket valamilyen szezonális ínyencséggel. Kora tavasztól a főzőtök, nyáron a dinnyefélék és a cukkini, kora ősszel a patisszon, később pedig a sütőtökfélék biztosítanak izgalmas alapanyagot a szakácsoknak egész télen át. Nyár lévén a cukkini nagyszerű felhasználási lehetőségeit járjuk most körbe, ugyanis ez a zseniális zöldség sokkal többet tud annál, mintsem hogy bécsi bundában kirántva, fehér rizzsel és tartármártással kerüljön a vendégek elé. Nagyszerű levesek, előételek, saláták és főételek is készíthetők segítségével, elegáns és menő street food köntösben egyaránt. 

Nagy tradíciója van a tökfélék megtöltésének, ez alól a cukkini sem kivétel. Alapvetően kisebb, zsenge, 25 dkg körüli példányokat érdemes választani. A cukkinit hosszában kettévágjuk, majd karalábévájóval kiszedjük a puha, szivacsos magházat. A cukkini vágott felét rostlapon vagy serpenyőben elősütjük, majd megtöltjük egy tetszőleges gabonából készült könnyű nyári salátával. Egy lehetséges verzió: kuszkuszsaláta olívabogyóval, aszalt paradicsommal, salottahagymával és kapribogyóval. Az így megtöltött cukkinit nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük. Forrón, langyosan és hidegen is szervírozható fogás – zöldfűszeres majonézzel, bazsalikomlevelekkel és rukkolával a tetején kínáljuk. További érdekes édes-ropogós kiegészítő lehet a fogáshoz kínált édesburgonya kockák az Aviko kínálatából.  Ha borpárosítással kéri a vendég, egy ásványos furmintot ajánlhatunk hozzá.

Nyáron kiválóan esnek a hideg zöldséglevesek, melyeket krémleves formájában is elkészíthetünk. A cukkinikrémleves alapja a vajon alaposan karamellizált salottahagyma és fokhagyma, melyet egy ideig aztán együtt dinsztelünk a cukkinivel és némi újburgonyával. Hideg húslevessel és tejszínnel öntjük fel a zöldségeket, melyeket puhára főzünk és végül botturmixszal krémesítünk. A nagy melegben a savanykásabb ízek népszerűbbek, így tejszín helyett tejfölt is használhatunk, illetve a végén adhatunk hozzá citromlevet vagy akár kovászos uborka levét is. Betétnek marinált fürjtojást, füstölt lazacot vagy akár vajas-petrezselymes újburgonyát is tehetünk hozzá. Illik hozzá a morzsolt kecskesajt és a ropogósra sütött mangalicacsászár is. 

Bár a gratin elsősorban burgonyából készül, vétek lenne nyáron nem felhasználni a cukkinit is erre a célra. A hagyományos gratinhoz hasonlóan vékony, nagyjából fél centis karikákra vágjuk a cukkinit, majd sóval, borssal, tejszínnel, fokhagymával és szerecsendióval forgatjuk össze. Tehetünk bele sajtot is (kevés parmezán vagy gruyére a legjobb), de ízesíthetjük rozmaringgal, kakukkfűvel is. Tűzálló edénybe rétegezzük öt centi magasan, majd 180 fokon sütjük aranybarnára. Ahogy a többi cukkiniétel, úgy ez is finom hidegen és melegen egyaránt. Sült szárnyasokhoz és halakhoz adhatjuk, de grillezett sajttal, vagy akár önállóan is a tányérra kerülhet. Utóbbi esetben bébispenótból és koktélparadicsomból keverjünk mellé könnyű salátát kiegészítés gyanánt.

A cukkini virága igazi olasz csemege. Maga a virág ragyogó narancssárga színű, ízében zsenge, félúton a gazdag virágos aromák és cukkini friss zöld ízei között. Többnyire valamilyen markánsabb ízű juh- vagy kecskesajttal szokás megtölteni, adott esetben zöldfűszeres fetakrémmel vagy friss kecskegomolyával, kecsketúróval. A töltött virágot aztán párizsi bundára hajazó, úgynevezett „batterbe” mártjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Kiválóan elegáns betétje lehet a fent leírt hűvös cukkinilevesnek, de kínálhatjuk valamilyen ötletes mártogatóssal is előétel gyanánt. Nyár lévén egy pikáns ajvár vagy egy kellemesen fokhagymás-szardellás paradicsomszósz illik hozzá a legjobban. Érdekes kiegészítő, további ropogós elem lehet a virágok mellé felkínált hercegnőburgonya az Aviko kínálatából, ami szintén passzol a mártogatósokhoz. Komplex aromáihoz egy gazdag chardonnay kiváló borpárosítást jelenthet.