blog-nyari-italszivarvany

Nyári italszivárvány – egyedi koktéltrendek itthon és a nagyvilágban

Ki ne vágyna egy frissítő italra a tikkasztó hőségben? Legyen szó alkoholos vagy alkoholmentes változatokról, a nyári teraszok elképzelhetetlenek színes, gyümölcsös, szépen felszolgált italok nélkül. Az alábbiakban az idei szezon várható sztárjait mutatjuk be – még nem késő felvenned őket a kínálatodba!

Spritz-koktélok 

Az elmúlt évek trendjei alapján 2023 a Spritz-koktélok, avagy nem borból készült fröccsök éve lehet. Az Aperol Spritz évek óta stabil szereplője a nyári itallapoknak. Az Északkelet-Olaszországban (pontosabban Velence környékén) feltalált könnyű, frissítő ital, az Aperol élénk narancssárga színével meghódította a világot, az Aperol Spritz azonban csak egy változata a Spritz-koktéloknak. Ez a fajta koktél ugyanis proseccón, keserű italokon és szódavízen alapul, de nem feltétlenül igényel Aperolt. 

Mivel kevés alkoholt tartalmaz, ez a koktélcsalád frissítő hatású, és tökéletesen illik egy kis adag snackhez vagy előételhez, például az Aviko étvágyfalatkáihoz. Vesd bele magad Limoncello Spritz-től az Amalfi Spritz-ig, a Vodka Spritz-től a bazsalikomos és citromos Spritzeken át a Pink Grapefruit Spritz-ig tartó színes kavalkádba, és lepd meg a vendégeid néhány fanyar újdonsággal! 

Dinnye a pohárban 

A nyár nem teljes görögdinnye nélkül – önmagában, salátában vagy frissítő italban is ott a helye! A dinnyés koktélok tökéletesen illenek egy hosszú, délutáni lazulás mellé vagy akár a strandra. Különböző szeszes italokat használhatsz a dinnyéhez. A dinnyés daiquiri vagy margarita rummal hódít, de a tequilába is kerülhet belőle (lásd a következő fejezetben tárgyalt trendet). A sangria az 1964-es világkiállításon került át Spanyolországból az Egyesült Államokba, tehát közel 60 éve elválaszthatatlan a nyártól – miért ne készíthetnéd dinnyéből? A száraz fehérbor, a vodka és a Cointreau vagy triple sec nem csak a citrusfélékhez illik.  

Alkoholmentes változatként pedig készíts dinnye-eper agua frescát: cukorszirupra, mentára, vékonyra szelt gyömbérre, egy csipet sóra és szénsavas vízre lesz szükséged a pürésített gyümölcsökön kívül.  

Agavés szeszes italok és rum 

Az agavéból készült szeszes italok tavaly látványosan felfutottak. Meglepő módon az Egyesült Államokban a tequila és a mezcal eladásai meghaladták a whiskyét. Ebben a trendben döntő szerepet vállalt a talán kevésbé ismert mezcal, amely lassan kezd kilépni a tequila árnyékából. A fő ok valószínűleg a margarita koktélok népszerűsége, amelyek szinte korlátlan variációban léteznek, és amelyek fő összetevője a tequila (és egyre inkább a mezcal, hogy egy kis újítást vigyenek közéjük). 

Hasonlóképpen a rum eladásai is emelkedtek az elmúlt években, így 2023 a rum éve is lehet. A rum a koktélok széles skálájába illik – nálad milyen formában szerepel az itallapon? 

Alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes italok 

Néhány évvel ezelőtt az alkoholmentes borok és szeszes italok még csak furcsaságnak számítottak. A fogyasztói preferenciák változása az elmúlt néhány évben azonban jelentősen megváltoztatta ezt a felfogást. Egyre többen szeretnék mérsékelni az alkoholfogyasztást – akár tartósan, akár legalább alkalmanként, mint például a száraz november idején –, de nem mondanának le a borok, szeszes italok és koktélok ízvilágáról. 

Ennek eredményeképpen egyre gyakoribb, hogy egy borászat alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borokat is felvesz a kínálatába (legalábbis Európában). Hasonlóképpen a szeszfőzdék is kínálnak olyan alkoholmentes változatokat, amelyek a különböző szeszes italok ízvilágát botanikumok, gyógynövények és fűszerek segítségével idézik meg. És ahogy a borászok és főzdék egyre ügyesebbek lesznek az ízletes alternatívák létrehozásában, a kereslet még inkább erősödik. Ahol különösen erős fejlődésre számíthatunk, az a pezsgők világa, beleértve seccócat, illetve a más gyümölcsökből, például őszibarackból vagy bogyós gyümölcsökből készült seccókat is.  

Kávés koktélok 

Egyértelműen az egyik olyan trend, amely 2023-ban is folytatódni fog. Elvégre a kávé a legnépszerűbb ital világszerte. Ráadásul forrón és hidegen is finom, szinte korlátlan variációban, a klasszikus cappuccinótól a fűszeres mexikói kávéig, alkohollal keverve és anélkül is. A tavalyi szárnyalása után valószínűleg az eszpresszó martini sem tűnik el olyan gyorsan. Egy jó jeges kávéra pedig még senki nem mondott nemet!  

Virágzó borturizmus 

Egyre népszerűbb utazási formává válik a borturizmus, a trendet pedig a borvidékek is meglovagolják: a látogatható borászatok és pincék már alapvető elvárásnak számítanak, de a különböző kísérőprogramok, koncertek, borvacsorák is telt házzal futnak. A covid alatt sokan bővítették borászati ismereteiket és magasabb minőségű borokra váltottak az otthonuk magányában, így érthető, ha az utazási lehetőségek megnyílásával fel akarják fedezni azokat a régiókat, ahol kedvenc boraik készülnek.  

A trend azonban már nem csak a borvidékekről szól. A szeszes italok iránti újjáéledt érdeklődéssel számos szeszfőzde kezdte megnyitni kapuit a látogatók előtt, és izgalmas helyszíni élményeket kínálnak. A legismertebb célpontok bizonyára a történelmi skót whisky-lepárlók, valamint a Kentucky Bourbon Trail, ahol a látogatók száma tavaly látványosan megnőtt. A lassan hazánkba is begyűrűző trend nyomán azonban újabb régiók és azok HoReCa-szereplői is bekapcsolódhatnak a turizmus vérkeringésébe.  

És mi a helyzet a gin tonikkal? 

Rossz szóviccel élve az elmúlt években a csapból is a gin tonik folyt, nem véletlenül: a gin egy olyan alkohol, amit talán még mindig nem aknáztunk ki eléggé. Egy frissítő gin tonik pillanatok alatt készen van, és garantálja a kellemes esti kikapcsolódást.  

Így minden bizonnyal a ginek továbbra is velünk maradnak, de az elmúlt két évtized gin-boomja a végéhez közeledik. Az egyeduralomnak vége, hiszen túl sok más izgalmas lehetőség van feltörekvőben, de az elkötelezett rajongók bizonyára még kitartanak a kedvencük mellett.