blog-grillezesre-fel

Grillezésre fel!

Grill és barbecue: melyik eljárást válasszuk és mikor? Új cikkünkben a megfelelő Aviko köretekről is gondoskodunk a finom sültek mellé.

A barbecue és a grillezés kifejezéseket gyakran egymás szinonimájaként használják, de valójában nagy a különbség a kettő között. A barbecue során az ételek lassan sülnek, és gyakran tartalmaznak mártásokat vagy pácokat. A módszer füstös ízt kölcsönöz az ételeknek és extra puhává teszi őket. Ezzel szemben a grillezés gyorsan és általában nagyon kevés olaj kíséretében süti meg az alapanyagokat, ami ropogós, elszenesedett, karamellizált felületet és tökéletes grillnyomokat eredményez. De melyik eljárást válasszuk és mikor? Az OXO segítségével megvizsgáltuk a kérdést, és természetesen a megfelelő Aviko köretekről is gondoskodunk. 

Barbecue

Ha zamatos bordákról vagy ízletes, foszlós sertéshúsból készült szendvicsekről álmodsz, akkor a barbecue a legjobb megoldás. Az elsősorban húsok esetében alkalmazott eljárás során a sütés alacsony hőfokon (általában 100°C körül), hosszabb ideig (néhány órától akár éjszakán át) történik. A módszer ideális a vastagabb sertés- vagy marhahúsdarabok sütésére is, amelyeket máskülönben puhítani, klopfolni kellene. Akár egész pulykát vagy csirkét is barbecue-zhatsz.

Ahhoz, hogy a húsokat autentikusan, lassan és alacsony hőfokon süthesd meg barbecue-n, olyan felszerelésre van szükséged, amely elválasztja a hőforrást az ételtől. Erre például egy kerámiatálca vagy csepegtető, amelyet a parázsló faszénbrikettek és a grillrács közé helyezhetsz, nagy segítség lehet. Szükség lesz egy zárt fedélre is a hő szabályozásához és visszaforgatásához. A legjobb eredmény elérése érdekében pedig a húsokat száraz fűszerkeverékkel (rub) vagy páccal, marináddal kell ízesíteni, amelyet a sütés során aromainjektorral vagy kenőecsettel vihetsz fel. 

A BBQ fogások hagyományos, amerikai körete a coleslaw saláta, egy paradicsomos alapú szósz és természetesen valamilyen burgonya. Remek választás az Aviko kínálatából a Crunchy Shapes Grip 'n Dip csónakburgonya, amely különleges formájának köszönhetően ideális a mártások kikanalazására, hosszan tartó ropogóssága pedig finoman ellenpontozza a lágy barbecue húsokat. Szintén tradicionális köretnek számít a mac and cheese, amit az Aviko kínálatában praktikus, falatka formában találhatsz meg: a sajtos makaróni falatokat pillanatok alatt elkészítheted, majd ízlésesen tálalhatod a húsok mellé. 

Grillezés

Szívesen varázsolnád az éttermed egy kerti parti helyszínévé, ahol közvetlen hangulatban, gyorsan és látványosan elkészítesz néhány kedvencet, például steakeket és hamburgert, grillezett zöldségeket vagy hot dogot? Akkor a grillezést kell választanod a barbecue helyett. A grillezés hihetetlenül sokoldalú, hiszen olyan elképesztően finom fogásokat is készíthetsz vele, mint a grillezett pizza (!) vagy a grillezett gyümölcsök, például görögdinnye vagy ananász, vagy akár grillezett citrusfélék – mindezek önálló köretként vagy egy nyári salátába beépítve is ínycsiklandók.

Mindegy, hogy gáz-, szén-, kamado- vagy más típusú grillsütőt használsz, a tökéletesen grillezett ételek kulcsa a magas hőmérséklet (általában 230° és 260°C körül) és az, hogy az ételt közvetlenül a hőforrásnak tedd ki, hogy ezáltal a felülete elszenesedjen és karamellizálódjon. A grillrács használata gyönyörű grillnyomokat ad az ételeknek, és lehetővé teszi, hogy a lángok érintkezzenek a hozzávalókkal, de a grillezés grillserpenyőn is elvégezhető. A grillezéshez használt magas hőmérséklet gyorsan megperzseli az ételek felületét, de ne feledd, hogy tálalás előtt gondoskodnod kell arról, hogy a grillezett húsok belső hőmérséklete is elérje a közepesen átsütött marhahús esetében az 51°C-ot, csirkehús esetében a 74°C-ot, sertéshús esetében pedig a 63°C-ot.

A grillezett ételekhez remekül illik az Aviko héjas vagy fűszeres burgonyagerezdje, de természetesen az örök kedvenc Super Crunch Premium hasábburgonyákat is bevetheted. 

Tervezés

Bár a grillezés és a barbecue különböző sütési módok, valójában hasonló felszerelést és előkészületeket igényelnek. Érdemes elmélyülni a grillezés biztonságának és technikáinak kérdésében, hogy magabiztos grillmesterré válj! Addig is érdemes betartani ezeket az alapszabályokat:

  • Győződj meg róla, hogy van elég tüzelőanyag! Töltsd fel faszénkészletet vagy a propántartályt, hogy biztosan legyen elegendő muníciód.
  • Tisztítsd meg és kezeld le a berendezés felületeit! Mielőtt begyújtod a barbecue-t vagy a grillsütőt, drótkefével kapard le a grillrácsot. Ha a grillsütő felületét használod, nedves ruhával töröld át. Ezután kend be a rácsot vagy a grillsütőt kis mennyiségű, magas füstpontú olajjal, például avokádó- vagy repceolajjal, hogy megakadályozza az ételek odaragadását.
  • Tervezd meg a menüt! A helyszín rendbetétele után jöhet a főzés és a hozzávalók előkészítése. Mosd meg és vágd fel a szükséges zöldségeket. Pácold be a húst vagy tenger gyümölcseit egy lefedett edényben akár több órával a főzés előtt. Készítsd el a szószokat, és töltsd őket nyomózsákba. Készítsd be a kenyeret, fűszereket és köreteket, amiket kínálni fogsz.
  • Készítsd elő az eszközöket! Mielőtt elkezdenéd a főzést, győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz kéznél van, többek között grillforgató, fémnyársak, grillfogókészlet, húshőmérő, grillező ecset és persze elegendő tér a munkavégzéshez.