blog-dobd-fel-a pizzaidat-az-osz-izeivel

Dobd fel a pizzáidat az ősz ízeivel!

Ötletek, hogyan használd az ősz fantasztikus ízeit a pizzáidon. A fantasztikus ízkombinációkhoz jól harmonizáló italokat is ajánlunk.

A gasztronómiában egyre fontosabb érték a fenntarthatóság, melynek egyik alapvető pillére a szezonalitás. A bolygó sorsát szívén viselő szakács és pizzaszakács olyan alapanyagokkal süt, főz és dolgozik, melyek lehetőleg nem utaznak kontinenseken keresztül azért, hogy a tányérra kerüljenek. A pizza műfajában a szezonalitás egy pici kreativitást és a tradicionális, jól megszokott határok és ízkombinációk átlépését igényli, de ha hajlandóak vagyunk erre az útra lépni, akkor fantasztikus, ráadásul fenntartható ételkölteményekkel kápráztathatjuk el vendégeinket. 

Szó sincs arról, hogy az autentikus ízkombinációkat, pl. Margherita, Marinara, Diavola, Quattro Formaggi, stb. száműzni kellene ősz kezdetével a pizzalapokról. Paradicsomot egyébként is szokás eltenni télire, a tej- és húsipar pedig egész évben azonos sztenderdek alapján működik. A zöldségek használata lehet az, amelyben tudunk kifejezetten tudatosak lenni. Ananászt például nem csak azért nem teszünk a pizzára, mert Gordon Ramsay megőrül tőle, hanem azért sem, mert Európában nem igazán terem meg. Ugyanígy, télen érdemes kerülni a cukkinit, padlizsánt, spárgát és hasonló, csak mesterséges körülmények között vagy távoli tájakon megtermelhető zöldségeket.

Ősszel adja magát a fantasztikus cékla, melyből bíborszínű krémet lehet készíteni - tökéletesen használható paradicsomszósz helyett. Ehhez a céklákat alufóliába tekerjük olívaolajjal, balzsamecettel és sóval, és teljes puhulásig sütjük. Ha elkészült, hámozzuk és krémes állagúra turmixoljuk. Ehhez a nagyszerű ízű céklakrémhez szuperül illik a fetasajt és a marhasonka kombinációja. További ropogós, őszies elemként tehetünk a pizzára sült diót is. A kész pizzát marinált, hajszálvékony céklaszeletekkel és madárbegy salátával tesszük még felejthetetlenebb élménnyé. Egy pohár könnyű Syrah bor passzol hozzá a legjobban.

Az ősz nem csak zöldségekben, de gyümölcsökben is lenyűgöző repertoárral bír. Nagyon illik az olasz gasztronómiához, kiváltképp a pizzák világához a körte, amely zseniálisan kombinálható további őszies alapanyagokkal. A pizzatésztát kenjük meg lágy kecskesajtkrémmel, és tegyünk rá vékonyra szeletelt körtét és fenyőmagot. Így süssük meg a pizzát, amely ha elkészült, feltétként kaphat még rukkolát és pármai sonka szeleteket. Ehhez a nem mindennapi ízkombinációhoz egy markáns, mégis játékosan gyümölcsös chardonnay illik igazán.

Sokak számára a sütőtök az ősz ikonikus íze. Nem is érdemes lehagyni ezt a fantasztikus terményt a szezonális étlapokról! Sütőtökből is fantasztikus krémet lehet készíteni – hasonlóan a céklához -, amellyel a paradicsomszószt lehet helyettesíteni. A sütőtököt ebben az esetben nem csomagoljuk alufóliába, hanem darabokra vágva sütjük só, olaj és egy pici cukor, melasz vagy méz társaságában. Jéghideg vajjal turmixoljuk fényesre és homogén állagúra. A sütőtökrémmel megkenjük a pizzatésztát és így sütjük meg, majd ha kikerült a sütőből, enyhén füstölt lazacot helyezünk rá. Zsenge bébispenót levelével, pirított tökmaggal és citrusos vinegrettel fejezzük be a mesterművet. Egy könnyed, muskotályos ízű pezsgővel vagy akár friss musttal esik a legjobban! 

Ahogy ősszel szinte mindenféle ételben, úgy a pizzán is jól működik az édesburgonya. A pizza alapja ebben az esetben legyen egy zsályás, citromborsos mascarpone krém, melyre az Aviko kínálatában kapható édesburgonya kockákat szórjuk. Érdemes előzetesen hőkezelni az édesburgonyát, hiszen az sütőben eltöltött 2-5 perc nem elég neki. Jó ötlet néhány perc erejéig lobogó, alaposan sós vízben blansírozni. Ehhez a pizzához szuper kiegészítő elem egy szintén őszies hangulattal bíró szarvaskolbász, de adhatunk rá még mazsolát és fügét is. Ha az eddigi pizzákhoz borokat ajánlottunk, akkor ehhez javasoljunk egy szintén üde, édeskés búzasört, amely remekül harmonizál a batáta ízvilágával.