blog-edesburgonyabol-mindent

Édesburgonyából mindent! Avagy hogyan használjuk az univerzális batátát

Receptötletek és technológiai tippek az édesburgonya felhasználásához a kora őszi étlapokon.

Az ősz beköszöntével fókuszba kerülnek a gyökérzöldségek a vendéglátó egységek étlapjain. Szeptemberben kezdődik az édesburgonya, más néven a batáta szezonja is. Az édesburgonyával menüt tervezni azért nagyszerű, mert lehet párosítani a nyárvégi terményekkel, az utolsó paradicsomokkal és zsenge tökfélékkel, de már belelóg a szőlő, a cékla és más kora őszi finomságok szezonjába is. Az édesburgonya jellegzetes, mégsem tolakodó ízével bármilyen ízkombinációban megállja a helyét, színpompás megjelenése pedig minden étel fényét emeli. Kapható egészen mélylila, fehér, gesztenyebarna és a mindenki által jól ismert narancssárga színben is. Főzhetjük levesbe, szinte nyersen salátába is fantasztikus, de ázsiai ételekben és klasszikus street food köretként is szuper választás. Ismerjük meg ennek a fantasztikus zöldségnek a felhasználási formáit!

Az édesburgonya sokszínűségét mutatja, hogy minden olyan köretet el lehet készíteni belőle, amit „sima” burgonyából is: gnocchit, pürét, gratint, chipset, és persze hasábburgonyát is. Ez utóbbi meg is található az Aviko kínálatában édesburgonya hasábok vagy picit rusztikusabb verzióban édesburgonya gerezdek elnevezéssel. Mindkét köret egy nagyon különleges bevonattal készül, amelytől a kész köret pont tökéletesen ropog, és sokáig megőrzi ezt a fantasztikus textúráját. Ez extrán jól jön kiszállításos menük tervezése esetén! Ilyen édesburgonya köretet kínálhatunk vendégeinknek tapas, előétel avagy snack gyanánt is valamilyen finom mártogatóssal, de steakek, roston sült halak, bundázott ételek és sült zöldségek mellé is fantasztikus köret. Ezek a termékek mind street food büfék, mind pedig melegkonyhás éttermek és bisztrók kedvelt termékei sokrétű felhasználásuknak, konstans minőségüknek és kiszámítható kezelésüknek köszönhetően. Püréhez, leveshez és gnocchi-hoz egy nagyon praktikusan előkészített termék az Aviko kínálatában szereplő édesburgonya kockák, hiszen ezekkel megspóroljuk a tisztítás és kockázás idejét és költségét.

Az édesburgonya nagyon jól illik az ázsiai, főleg az indiai konyha vibráló ízeihez. Nagyszerű curryt készíthetünk belőle mind húsos, mind pedig vega avagy vegán verzióban. Egy ilyen curry alapja a hagyma, fokhagyma és gyömbér triumvirátusa, amelyet korianderrel, római köménnyel és kedvenc masala fűszerkeverékünkkel ízesítünk. A curry testét alaplé, kókusztej és paradicsompüré adja. Ebbe a krémes, savas, fűszeres alapba adjuk bele az édesburgonyát és más zöldségeket illetve húsféléket. Az indiai konyha szívesen párosítja az édesburgonyát spenóttal, és ezt a kombinációt még feledhetetlenebbé tehetjük valamilyen tengeri hal vagy akár polip hozzáadásával. Egy ilyen ételt szépen tudunk tálalni bisztró stílusban, de egy naan kenyérbe vagy chapatiba töltve a curryt, igazi vagány street food ételt alkottunk kísérletező kedvű vendégeinknek. Friss korianderrel és zöldcitrommal mindenképpen frissítsük az ételt, de friss chili is jó, ha akad a háznál.

Az édesburgonyából kiváló krémlevest is lehet készíteni. A burgonyához képest jóval alacsonyabb a keményítőtartalma, így még az sem félő, hogy nyúlós, „tapétaragasztó” állagú levest készítünk belőle. Turmixolás után a maradék szálak és nagyobb rostok kiszűrése érdekében érdemes egy sűrű szűrőn is átpasszírozni a levest. A legjobb ízeket úgy tudjuk előcsalogatni a batátából, ha megpucolás után egyforma darabokra vágjuk őket, olajjal és sóval átforgatjuk, majd 180-200 fokos sütőben aranybarnára és egyben puhára sütjük. Ezt az alapterméket turmixoljuk aztán zöldségalaplével és egy kevés tejszínnel. A levest ízesítheti gyömbér, cayenne bors és fahéj is. Az édesburgonyából készített krémleves elég sűrű ahhoz, hogy a feltéteket szépen a tetejére tudjuk tálalni, de ahhoz is, hogy elviteles pohárban, street foodként vagy büféételként is kényelmesen lehessen fogyasztani. Egy húslevest sokkal nehezebb street foodként tálalni, hiszen nagyon könnyen kiszalad a pohárból sétálás közben. Az édesburgonyaleveshez illenek a pirított magvak, a spanyol chorizo kolbász, de grillezett gombával is nagyon finom. Az Aviko kínálatából pedig tökéletes betétje tud lenni ennek a finom őszi levesnek a sajtízű falatok csilipaprikával.