Spenótos torta Aviko burgonyatáskákkal és habanero paprikás sajtfalatokkal
Összetevők
6 adag
A tésztához
- 1 1/4 csésze búzaliszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor
- 100 gramm hideg vaj, apró darabokra vágva
- 2-4 evőkanál jeges víz
A töltelékhez
- 6 db Aviko Burgonyatáskák Gouda sajttal töltve (Potato Rolls Gouda Cheese)
- 6 db Aviko Bundázott sajtfalatok habanero chillipaprikával (Habanero Cheese Nuggets)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csésze brokkoli, apróra vágva
- 1 csésze spenót, blansírozva és szárazra törölve
- 3 nagy tojás
- 1 csésze dupla tejszín
- 1/2 csésze tej
- 1 csésze reszelt félkemény sajt (pl. Cheddar)
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
A tészta elkészítése
Egy konyhai robotgépben összekeverjük a lisztet, sót és cukrot. Hozzáadjuk a hideg, kockára vágott vajat, és addig keverjük, amíg a keverék durva morzsás állagot nem kap. Fokozatosan hozzáadjuk a jeges vizet, és addig keverjük, amíg a tészta éppen csak összeáll. A tésztát gyúródeszkára tesszük, korong alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órán át hűtjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, hogy egy 23 cm átmérőjű (kivehető aljú) tortaformába illeszkedjen. A tésztát a formába töltjük, belenyomjuk, és a felesleget levágjuk. Ezután 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelék elkészítése
Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, majd megpároljuk benne a brokkolit, amíg éppen csak megpuhul, majd hagyjuk kihűlni. Egy keverőtálban összekeverjük a tojásokat, tejszínt, tejet, sót és borsot. Beleforgatjuk a blansírozott spenótot, a kihűlt brokkolit, a félbevágott a bundázott sajtfalatokat, és a félbevágott burgonyatáskákat, majd sajtot reszelünk a tetejükre.
A torta összeállítása és sütése
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A tölteléket a hűtött tésztára öntjük, és egy spatulával elegyengetjük a tetejét. 35-40 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje aranybarnára nem sül.
Tálalás
A tortát kissé hagyjuk kihűlni, mielőtt óvatosan eltávolítjuk a tortaformából. Melegen tálaljuk, és friss spenótlevelekkel díszíthetjük.
Tipp a séftől
Ez a torta a krémes sajtok gazdagságát egyesíti a habanero tüzes ízével, amelyet a spenót és brokkoli földes ízei finoman egyensúlyoznak. A házi, vajas tésztaalap tovább emeli az ételt, valódi gasztronómiai élménnyé varázsolva azt.