Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • 0829

Street food történelem – hazai finomságok az elmúlt évtizedekből

Megosztva 19/08/2022

Street food mindig is létezett, legfeljebb nem így hívták: évezredek óta vásárolunk utcai árusoktól gyorsan elkészíthető, könnyen elfogyasztható, ízletes fogásokat. Az ókori Görögországban sült halat árultak, az ókori Rómában pedig gyakran a szegények választották az utcai étkezést, akiknek nem volt otthon tűzhelyük a főzéshez. Ahogyan az életünk egyre mozgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá vált, úgy terjedt el egyre inkább a modern street food, amely sokszor a gyorsételek szinonimája. Magyarországon is régi múltja van az utcai falatozásnak. Tanulságos megemlékezni azokról a klasszikus utcai ételekről, amelyeket három-négy évtizede uralták a kínálatot - és megfigyelni azt is, hogyan formálódtak a retro fogások azóta. 

Virslik és kolbászok 

Néhány évtizede természetes volt, hogy a Balaton partján, a Városligetben vagy a piacon egy pár virslit kértünk, mustárral és kenyérrel. A hot-dog még nem terjedt el (akad olyan régi film, amelynek a magyar szinkronjában töltött kiflinek fordítják ezt az "ismeretlen" nyugati ételt), de az elgondolás hasonló. Komolyabb étkezést jelentettek a különböző kolbászfélék, amelyek füstöltek és nyersek is lehettek, főzve és persze sütve is kínálták őket. Sokak nagy kedvence volt a sült debreceni, a piaclátogatások megkoronázása, az útmenti falatozók sztárja. Még magasabb szintet képviseltek a májas és véres hurkák mustárral, kovászos uborkával, fehér kenyérrel kínálva. 

Míg a környező országokban, például Bécsben máig sok helyen találunk utcai kolbászsütőket, itthon gyakorlatilag eltűntek a palettáról - de néhány hentesboltban még találunk ízletes, frissen elkészített sülteket. 

Lángos és csalamádés burger

A lángos története több évszázadra nyúlik vissza, egyesek szerint a török hódoltság idején bukkant fel hazánkban, mások a római korig vezetik vissza. Eleinte a mai kenyérlángoshoz hasonlóan készült, tehát kemencében, a kenyérsütés után - az utóbbi években ez az eredeti recept a reneszánszát éli, de régen nemcsak szalonnával, hagymával és tejföllel, hanem lekvárral és cukorral is fogyasztották. Az olajban kisütött változat csak az ötvenes években jelent meg, majd a hetvenes években lett igazán népszerű. A klasszikus strandos vagy piacos lángost csak fokhagymás olajjal kenték meg, majd megsózták. A sajtos, tejfölös változatok később terjedtek el, ma pedig már különleges feltétekkel készülő, töltött és édes lángosok hada várja a vendégeket, sőt, a környező országokba, például Ausztriába és Csehországba is átszivárgott az alapváltozat. 

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legkedveltebb street food étele a hamburger volt, amit akkoriban nem cheddar sajttal, hagymalekvárral és hasonló különcségekkel kínáltak, hanem házi csalamádéval. A csalamádés burger az egyik legmegosztóbb gasztronómiai fenomén: míg sokan megbotránkoznak az amerikai recept megszentségtelenítésén, mások nosztalgiával gondolnak a híres Moszkva téri burgerekre. Néhány helyen máig találunk ilyen házias változatokat, de kétségtelen, hogy a gasztroforradalom egyik legnagyobb nyertese a hamburger: a minőségi hamburgerezők ellepték az országot, így ez az étel már messze nem csak a kis büfékkel és a nemzetközi gyorsétterem-láncokkal azonosítható. Ahogyan az is biztos, hogy nincs hamburger sült krumpli nélkül: az Aviko Super Crunch Premium termékcsaládja az utcán is megállja a helyét, hiszen különleges bevonatának köszönhetően séta közben is meleg és ropogós marad. 

A mai utcai palettát a nemzetközi ízek és ételek uralják, ám ezeket is előszeretettel formáljuk a saját szájízünk szerint, gondoljunk csak a magyaros pizzákra vagy a híres nyírségi gyrosra, amelyik óriáskifliből, reszelt sajttal készül. Tortillák, quesadillák, vigyázzatok: előfordulhat, hogy néhány év alatt Ti is magyaros street fooddá alakultok!