Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Steak Bisztro A Varos Sziveben–Beerstro14 1
  • Steak Bisztro A Varos Sziveben–Beerstro14

Steak bisztró a város szívében – Beerstro14 interjú

Megosztva 26/10/2022

Körúti sörözőből lett a Belváros egyik legelegánsabb steak bisztrója a Beerstro14 . A költözésről, a kínálatról és a sikerük titkáról Fehér Benjámin séffel és Csicsely Ádám séf helyettessel beszélgettünk. 

Mikor és milyen céllal alapítottátok a Beerstro14-et? Milyen vendéglátós tapasztalataitok voltak?

A Beerstrót a 2020-as Covid járvány után alapítottuk, amikor egy egyszerű sörözőből váltottunk bisztrósabb étteremre, minőségi sörökkel. Ez a koncepció adta az ötletet a mozaikszóhoz, ami végül a nevünk lett. Korábban a körúton voltunk, ahol inkább a söröző jelleg érvényesült magyar kisüzemi sörökkel, sörkorcsolyákkal. Azért döntöttünk a költözés mellett, mert már nem tudtuk kiszolgálni a vendégeink igényeit, a konyha sem volt alkalmas arra a forgalomra, amit vittünk. 

Mivel a tulajdonosunk több mint tíz évig New Yorkban dolgozott különböző steak houseokban, nagyon hamar étlapra kerültek a steakek, amik a mai napig zászlóshajó fogásaink: steak bisztrónak tartjuk magunkat. Családias éttermet szerettünk volna, ahol a vendégeket barátként fogadjuk. Gyakran kínálunk például ingyen előételt vagy desszertet kóstolóként, amiért nagyon hálásak a vendégeink. A vendégélményt szeretnénk fokozni a felszolgálási stílusunkkal is. A tulajdonosunk rendszeresen beszélgetésbe elegyedik a vendégeinkkel, érdekli őt a véleményük. Így hiteles visszajelzéseket kaphatunk, legyenek akár pozitívak, akár negatívak. 

 Milyen stílusú hely a Beerstro14? Hogyan alakítottátok ki a dizájnt?

Mára egy elegánsabb vonalat képviselünk, ugyanakkor szerettünk volna megmaradni a lazább, kötetlenebb hangulatnál is. A design és a koncepció kidolgozásánál az arany középutat választottuk. Az Ybl Palota által adva volt egy elegáns miliő, amibe be kellett helyeznünk a körúti sörözőnket. Ezt a feladatot egy fantasztikus designer csapattal valósítottuk meg, akik a kezdetektől velünk dolgoznak, és akik értették a múltunkat és együtt tudtunk gondolkodni a jövőn is. A bisztróhoz tartozik egy remek terasz is, ahol növényeink is vannak, ezzel harmonizál az art decós, pálmaleveles belső dizájn. Ezen a helyen tényleg minden mesterien összeforrt - a költözés előtt évekig szemezgettünk vele. 

Milyen söröket kínáltok? Milyen szempontok szerint választottátok ki őket?

Magyar kisüzemi söröket tartunk, 14 csapon találhatók prémium sörök, többségében a Szent András Sörfőzde sörei. Fontos volt számunkra egy olyan kisüzemi sörfőzde jelenléte, akire biztosan támaszkodhatunk, aki folyamatosan és prémium minőségben tud szállítani az általunk kért sörökből. Kezdetek óta velük dolgozunk és mára már van egy stabil kínálat, ami a könnyű lagertől a gyümölcsös sörökön át az erősebb stoutig nyújt megfelelő választási lehetőséget sörkedvelő vendégeink számára.

A covid előtt élénkebb volt a sörfogyasztás, az emberek kíváncsibbak voltak a kisüzemi sörökre. Lassan nálunk is kezd eltolódni az érdeklődés a borok irányába - így impozáns borkínálattal is felszerelkeztünk. Ez természetesen az étterem bisztró jellegének, és az elegáns környezetnek is betudható. 

Hogyan állítottátok össze az étlapot?

Az étlapon a steakek viszik a prímet, illetve a bisztró-fogások is markánsak. Ötféle steakkel dolgozunk, ezek nagyon népszerűek is: rengeteg vendéget szolgálunk ki steakkel minden nap. Az első steakünk a hanger steak volt, ehhez az Aviko édesburgonyáját és baconbe tekert spárgát ajánlunk borsmártással. Ezt követte a bélszín és a rib eye. A visszajelzések alapján a vendégeik szerettek volna kipróbálni új típusokat. Erre válaszul hoztuk be a steak tálat három steaktípussal, Aviko Super Crunch hasábburgonyával és burgonyagratin-nel, mártásokkal. 

A bisztró vonalon olyan vendégeket is szeretnénk kiszolgálni, akik nem feltétlenül steakfogyasztók - bár sokan nálunk próbálják ki először a steaket. Szerepel hal az étlapon, aszalt paradicsommal és gomolyával töltött csirkemell és marhapofa is. Utóbbihoz sört is használunk: a Szent András Sörfőzde Rettegett Iván nevű 10,5%-os stout söre kerül az ételbe, amely mellé knédlit és párolt lilakáposztatát kínálunk. Az új, téli étlapunkra több sörös ételt is tervezünk: marinálunk, fermenálunk, desszerteket alkotunk vele, hogy erősítsük a beerstro-vonalat. 

Sokan választanak a steak után édességet, a kenyérpuding Jack Daniel's karamellszósszal például a férfiak körében is népszerű. A somlói galuskát az aktuális trendeknek megfelelően rétegezve, pohárdesszertként kínáljuk. A csokoládészuflénk vaníliafagylalttal lényegében egy lávasütemény, kívül szilárd, belül folyékony. A sajttortát málnavelővel pedig az egyik legkedveltebb finomságunk. 

Mi magunk gyakran eljártunk sörözni és mindig azokat a helyeket kerestük, ahol a jó sör mellett jó ételkínálat is található. Ugyanezt szerettük volna nyújtani a vendégeinknek is. Ha beülnek egy jó sörözésre, akkor kapjanak mellé minőségi fogásokat is, ne csak megszokott sörkorcsolyákat. Fontos, hogy jól legyenek párosítva az ételek a sörökhöz vagy borokhoz. Úgy érezzük, hogy ez itt, ezen a helyen sikerült.

Milyen gyakran változtattok étlapot? 

Az eredeti tervünk az volt, hogy szezonálisan változtatjuk a kínálatot, de rájöttünk, a vendégek nem unják meg az étlapunkat. A steakekkel egyébként is nehéz variálni, hiszen nem könnyű jó steaket találni jó árban. Fele-fele arányban használunk hazai és külföldi (brazil, argentin, uruguayi, új-zélandi és ausztrál) húst. A steakek egyre népszerűbbek itthon, a mi különlegességünk viszont abban rejlik, hogy a bisztró-jelleggel ötvözzük őket, pusztán a hús helyett komplett fogásokat ajánlunk ki körettel és mártással. 

Kik a célcsoportotok? Inkább sörözni vagy ebédelni, vacsorázni térnek be a vendégek?

A célcsoport szót nem szeretjük, de ha meg kell határozni, akkor azt mondanánk, hogy mindenki, aki szeret kellemes környezetben jót enni és mellé minőségi söröket vagy borokat inni. Mindennél a minőségen van a hangsúly. Magyar és külföldi vendégeink is vannak, akik foglalás útján érkeznek hozzánk - foglalás nélkül nehezen tudunk helyet biztosítani. Sok törzsvendégünk is van, közülük többen követtek minket a régi helyünkről ide. 

Nagyon büszkék vagyunk a Beerstrora, mert egy sörözőből nőtte ki magát és mára elmondhatjuk, hogy a sör szinte háttérbe is szorult, annyira a steakek, az ételek, a miliő és ezek összhatása az, ami a vendégeinket megragadja.Hozzánk be lehet térni ebédelni, vacsorázni és mellé meginni pár korsó kisüzemi sört vagy minőségi bort.

Milyen kihívásokkal szembesültetek a járvány alatt és azóta? Vannak-e új terveitek? 

A járvány nagyon nehéz periódus volt minden vendéglátós számára, mégis azt kell mondjuk, hogy bennünket kimozdított és új lendületet adott számunkra. Volt időnk kísérletezni, új koncepciót gyártani és megtalálni a megfelelő alapanyagokat, beszállítókat és azt a helyet, ahol most a Beerstro14 egy kiforrott egységet alkot. Ma sem könnyű a helyzet, de nem fogunk panaszkodni, megvan a vendégszámunk és jól menő kis étteremnek tartjuk magunkat. Megpróbáljuk tartani az árakat is, csak annyit emelünk, amennyit muszáj. 

Tervek mindig vannak. Mindig van hová fejlődni és van min javítani. Ahogy az elmúlt két és fél évünk is mutatja, nálunk sosem állt meg az élet, nem dőltünk hátra és nem ültünk bele a megszokottba. Ki tudja mit hoz még a jövő...