Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

 • Kitchen Chef Reqruitment

Rövid útmutató a séf toborzásához – így válassz okosan!

Megosztva 18/10/2022

Az éttermi ágazat mindig is arról volt híres, hogy gyors tempójú, nagy teljesítményt igénylő munkakörnyezet.

Ráadásul a vendéglátóiparban a munkarend gyakran a munkavállalók közötti éles versenyre irányul. Megfelelően kiválasztott csapat nélkül, amelyben mindenki ismeri a szerepét és a nagykönyv szerint játszik, az étterem egyszerűen nem maradhat fenn. Tudod, hogyan találhatod meg a megfelelő karmestert a gasztronómiai zenekarod élére? Olvasd el rövid gyűjtésünket arról, hogyan válaszd ki a legjobb séfet!

 

Határozd meg az igényeid!

Mielőtt álláshirdetést adnál fel, alaposan mérd fel, milyen a munka a konyhádban, és ezért cserébe mit tudsz ajánlani. Gondold át az új szakács munkaköri leírását, beleértve a saját elvárásaidat is, szakmailag és emberileg egyaránt. Nézd meg, milyen további juttatásokat tudsz felajánlani az új alkalmazottadnak.

 

Az ideális jelölt jellemzőinek meghatározása

Ha a jelölted finom ételeket tud főzni, az még nem jelenti azt, hogy a konyha vezetéséhez szükséges vezetői képességekkel is rendelkezik. Az interjú során feltett kérdéseknek bizonyítaniuk kell, hogy a jelölt rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal ahhoz, hogy ebben a munkakörben boldoguljon:

 

 • Higgadtság

Vannak napok, amikor nem megy minden tökéletesen a vendéglátás birodalmában. Sőt, a dolgok teljesen kicsúszhatnak az irányítás alól. Ilyenkor a séf reakciója nagy hatással van a csapatra. Az a legfontosabb, hogy meg tudja őrizni a nyugalmát egy forró helyzetben is, biztosítva, hogy a munka zökkenőmentesen menjen tovább.

 

 • Képesség a személyzet oktatására

Egy magasan képzett szakácsnak képesnek kell lennie arra, hogy átadja a tudását. Tudnia kell, hogyan kell használni a konyhában lévő összes berendezést, és képesnek kell lennie arra, hogy megtanítsa az új alkalmazottakat a megfelelő használatukra.

 

 • Odafigyelés a minőségre

A séf az, aki meghatározza az éttermi konyhában a szabványokat. Keress olyan személyt, aki a legjobb ételek megalkotását tűzi ki célul! Ha az ételek megfelelően vannak elkészítve, a vendégek elégedetten távoznak, és később szeretnének visszatérni is.

 

 • A részletekre fordított figyelem

A séf számos olyan területért felelős, amelyek az egész vállalkozást meghatározzák. Ők állítják össze a különleges ajánlatokat, közösen alakítjátok ki a menüt, ezért helyesen kell felmérniük a készleteket, és megfelelő termékeket kell rendelniük.

 

 • Megfelelő nézetek a konyhában

Ha a jelölt jó hírű szakácsiskolában végzett, és már évek óta a szakmában dolgozik, az nagyszerű! Ezek után már csak azt kell megállapítani, hogy hasonlóak-e a nézeteitek és a konyhai filozófiátok. Ez a sikeres interakció kulcsa.

 

 • Különböző készségek

A séfnek valóban mindenhez értőnek kell lennie. Ahhoz, hogy a vállalkozás zökkenőmentesen működhessen, a séfnek különböző területekről származó készségeket kell kombinálnia: vezetői, technikai és az emberi készségeket. A jelölt problémáinak jelei ezeken a területeken mutatkoznak meg.

 

A jelöltnek feltett kérdések

Most, hogy már tudod, milyen tulajdonságokat keress a szakácsban, nézd meg tippjeinket arra vonatkozóan, hogy mit kérdezz a jelölttől az interjú során. Lássuk, van-e esély a zökkenőmentes együttműködésre!

 

A főszakács több mint egy állás

Mielőtt felveszed a megfelelő személyt, tájékozódj a motivációjáról, ambícióiról és értékeiről. Ez megalapozza azt, hogy minden szempontból megfeleljen az elképzeléseidnek.

 1. "Miért az én éttermemet választotta?" Tudd meg, hogy a jelölt miért az Te létesítményébe jelentkezett, és miért nem valaki máséba. Tájékozódj arról, hogy azért tette-e ezt, mert egyszerűen csak szüksége volt egy állásra, vagy más motivációja volt (pl. az étterem profilja). Figyelj azokra a részletekre, amelyeket a jelölt kiemel, és amelyeket kényelmesen kihagy.
 2. "Milyen tervei vannak a további fejlődésre?" Tudd meg, mik a jelölt céljai a szakmai fejlődés területén, és hogyan kívánja ebbe beépíteni a Te vállalkozásodnak a fejlődését. Így ellenőrizheted, hogy a jelölt ambíciói és tervei egybeesnek-e a tieiddel. Azt is megtudhatod, hogy a jelölt tisztában van-e az az elkötelezettséggel, amellyel a szakács szakma jár.
 3. "Milyen elképzelése van az étterem vezetéséről?" A vendéglátóipar a csapatmunkáról szól. A kölcsönös tisztelet és az egyértelmű kommunikáció elengedhetetlen a hatékony csapatépítéshez. Tudd meg, hogy a jelölt tisztában van-e ezzel.

 

Menedzseri készségek

A séf egy menedzser, aki nagy csapatot irányít: fiatal szakácsokat, kuktákat, pincéreket stb. Ahhoz, hogy hatékonyan irányíthassák és szervezhessék beosztottaik munkáját, kiemelkedő szervezési és kommunikációs érzékre van szükségük.

 1. "Hogyan határozná meg az Ön vezetési stílusát?" A személyzeti vezetés kulcsfontosságú egy étterem zavartalan működéséhez, legyen szó akár tervezésről, döntéshozatalról vagy a csapat motiválásáról. Ellenőrizd, hogy a jelölt képes-e helyesen kiosztani és delegálni a feladatokat az alkalmazottaknak.
 2. "Hogyan működik együtt az étterem vezetőjével?" A séf összekötő kapocsként működik a konyha és a külvilág között. Kérdezd meg a jelöltet, hogyan viszonyul a menedzserhez vagy a főpincérhez. Hogyan működik ez a gyakorlatban?
 3. "Milyen készségeket értékel azokban az emberekben, akiket alkalmaz?" Ahhoz, hogy a csapat hatékonyan tudjon dolgozni, tagjait hasonló értékeknek kell vezérelniük. Ellenőrizd, hogy a jelöltnek van-e elképzelése arról, hogyan választja ki a munkatársakat a csapatába.

 

Technikai készségek

Az asztal és a vendégtér művészetét nem lehet improvizálni. Ahhoz, hogy a séf jól tudja kezelni őket, a szervezéssel is tisztában kell lennie. Ezenkívül jól kell ismernie a konyhatechnikát, hogy tanácsot adhasson a vendégeknek.

 1. "Milyen típusú konyhákat vezetett korábban?" A vendéglátóiparban számos speciális technika létezik, amelyeket a séfnek fel kell ismernie, el kell sajátítania és a kínált ételekhez kell igazítania. Felelősek a csapatuk képzéséért is, és gondoskodniuk kell arról, hogy a konyha megfelelően legyen berendezve.
 2. "Hogyan vágná fel a sült csirkét?" Ez a kérdés túlságosan egyszerűnek tűnik, de valójában nem a csirkéről vagy az étlapon szereplő bármely más ételről van szó. A kérdés az, hogy a beszélgetőpartnered tud-e alkalmazni bármilyen technikát, amit a felszolgálás megkövetelne. Így megtudhatod, hogy képes-e egyértelműen kommunikálni és elmagyarázni a munkamódszereit a csapatnak.

Kulináris történelem és ismeretek

A konyha titkainak ismerete mellett a séfnek ismernie kell a konyhaművészet történetét, annak örökségét és hagyományait.

 1. "Mi az a Boeuf Bourguignon?" ... vagy bármilyen más étel, ami eszedbe jut. A kérdés lényege annak ellenőrzése, hogy a jelölt ismeri-e a kulináris termékek jellegét és eredetét. Így ellenőrizheted, hogy a jelöltet valóban érdekli-e a kínálatod, és hogy megtalálja-e a helyét a vendéglátóipari egységedben.
 2. "Melyik éttermeket találja lenyűgözőnek?" Ezzel a kérdéssel megtudhatod, hogy a jelölt milyen szintű ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás világáról. Azt is megtudhatod, hogy milyen séfek inspirálják őt, és miért.

 

Most már egy egész sor kérdésed van a jelöltedhez. Válaszd ki azokat, amelyek megfelelnek a vállalkozásod profiljának, és tárcsázhatod is a jelölteket, hogy megtaláld a minden szempontból ideális személyt!

 

Források:

https://blog.zenchef.fr/comment-recruter-extra-restauration/   

https://www.benady-conseils.com/5-conseils-recruter-en-restauration/

https://www.webstaurantstore.com/article/119/how-to-hire-a-chef.html

https://www.thrillist.com/eat/nation/anthony-bourdain-why-chefs-drink-marc-maron-wtf-podcast