Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Pokebowl Aviko Horeca

Poké bowl – Hawaii trend az étkezésben

Megosztva 28/05/2021

Készítik vegetáriánus formában, hússal, tengergyümölcseivel, hallal. A különböző változatok és kombinációk száma korlátlan, ez az egyik oka annak, hogy az egész világon nagy népszerűségnek örvend ez a fogás. Kevesen tudják, hogy a poké bowl a hawaii konyhából származik és a szörfösök egyik kedvence. Ebből a cikkből megtudhatja, honnan származik a finomságokkal teli hawaii tál, milyen közös vonásai vannak a japán sushival, és miért is hódította meg a street food területét az egész világon!

Poké bowl - mi is az?

Mik is ezek a népszerű ételek? Tápláló, de könnyed fogások, melyeket tálakban szolgálnak fel, általában rizs, hal vagy friss zöldség, gyümölcs kíséretében. A poke bowl egy hawaii étel, mely a japán konyha gyökereihez nyúl vissza. A "poke" jelentése "darabokra vágni", a név pedig a nyers halszeletekre vagy darabokra utal, melyet egy tálba tesznek rizzsel, öntetekkel, zöldségekkel és fűszerekkel együtt. Eredetileg a poke majdnem ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a sushi (néha lebontott sushinak is nevezik), a különbség annyi, hogy a hawaii ételben a rizst melegen tálalják. Ez az egyik legnagyobb titka ennek az ételnek. Egy tálban kombinálják a forró rizst és a hideg halat, ami az elfogyasztása során igazi ízbombaként hat. Emiatt ezt az ételt közvetlenül a tálalás előtt kell elkészíteni. Ha a tálalási idő hosszúra nyúlik és az étel felmelegszik, az elrontja az egész fogás koncepcióját.  Meglovagolva a "bowl" őrületet, számtalan variációt fejlesztettek ki. A rizst gyakran ázsiai (szója- vagy rizs-) tésztával helyettesítik, a hal helyett húst vagy tofut adnak hozzá, és az egészet gyakran mártással vagy gabona- és diófélékkel díszítik.

Rövid történelem

Honnan is származik a poke bowl? A fogás a japán, a kínai, a Fülöp-szigeteki és a portugál konyhára jellemző összetevők keveréke. Egyesíti e különböző konyhák jellemzőit, amelyek a gazdasági migráció következtében Hawaii-on találkoztak a 19. és 20. században. Azok az etnikai csoportok, akik ezeken a paradicsomi szigeteken telepedtek meg, elterjesztették a szeretett, hazai ételeiket, ennek eredményeként jöttek létre ezek a mai hibrid tálak. A 20. század elején a japánok tették ki a hawaii lakosság döntő zömét (kb. 40%-ot!). Azért jöttek a szigetre, hogy a helyi cukor- és ananászültetvényeken dolgozzanak. Nem sokkal később rizst kezdtek termeszteni, helyi szójaszószt állítottak elő és népszerűsíteni kezdték a sashimit és a tofut. Az őshonos hawaii lakosság, a japán migránsok és a szigetek más migráns csoportjai (Fülöp-szigetekiek, portugálok stb.) imádták a nyers halat, így ezen összetevők kombinációja a helyi konyha részévé vált. A hagyományos tálak (amelyek Hawaiiban az 1970-es években jelentek meg) nyers tonhalakat, apróra vágott tengeri moszatot és pekándiót tartalmaztak. Később rizst, majd öntetet és egyéb összetevőket adtak az ételhez. A mai tálak ezen eredeti tálak különleges variánsai - tartalmazhatnak rizst, ázsiai tésztát, tenger gyümölcseit, (nyers vagy sült) halakat, pácolt zöldségeket, egzotikus gyümölcsöket, ázsiai ételízesítőket - szójaszószt, teriyakit vagy wasabit, íncsiklandó öntetekkel.

Erős gasztronómiai trend

Hawaiitól az Egyesült Államok többi államán át egészen Európáig - a bowl mint trend már mindenhova megérkezett és úgy látszik, marad is még egy darabig. A friss alapanyagokkal teli színes tálak nemcsak a street food világát érték el, de számos éttermet is arra inspiráltak, hogy klasszikus ételeiket a hagyományos tálakhoz hasonló verzióban tálalják. Hogyan készítsünk poke bowlt vagy a hawaii trend által inspirált fogást?

Nagyon egyszerű, az összetevőkkel való kísérletezés lehetősége végtelen! Mutatunk néhány tippet:

  1. Annak ellenére, hogy a forró rizs az alapja az eredeti poke bowlnak, ezt helyettesíthetjük rizs-, szója- vagy soba-tésztával, illetve quinoával. A tésztát - mint az eredeti változatban a rizst - forrón is tálalhatjuk, például kókusztejben.
  2. Ennek a hawaii ételnek a legfontosabb összetevője a nyers hal, innen ered a neve is. A tonhalat vagy a lazacos sashimit úgy kell elkészíteni, hogy a filét először hosszában, majd csíkokra vagy kockákra vágjuk. Nem szeretne halat adni az ételhez? Helyettesítheti sült csirkével, garnélarákkal, főtt rákkal vagy teriyaki marhával. A vegetáriánus megoldásokhoz a tofu lehet a tökéletes választás; először bepácoljuk, majd megsütjük vagy ázsiai ételízesítőkkel szimplán fűszerezzük.
  3. Ha a nyers hal mellett döntünk, azt tökéletesen kiegészíti a szójaszósz. A tál egyéb összetevőitől függően használhat egy tahini, mogyoróvaj, mangó chutney, rizsecet vagy kókusz melasz alapú öntetet is.
  4. A friss zöldség minden tál kötelező eleme. A csíkozott sárgarépa, uborka, saláta, lilahagyma vagy avokádó szinte mindenhez tökéletesen passzol. Válasszon színpompás zöldségeket, melyek vonzóvá és mutatóssá teszik tálját! Ön dönti el, mit tesz bele.
  5. Ahhoz, hogy fokozza a poke tál ízvilágát, próbáljon ki néhány az ázsiai konyhára jellemző összetevőt! Az olyan termékek, mint a marinált gyömbér, a wakame alga vagy a wasabi, tökéletesek lesznek. Az ételt aprított újhagymával vagy szezámmaggal díszíthetjük.

Az ínycsiklandó tálak

Ön dönti el, mit tesz a poke bowl-ba. Manapság az éttermek kínálatai poke bowl terén annyira változatosak, hogy nyugodtan választhat merészebb ízeket. A legfontosabb, hogy úgy válogassa meg az összetevőket, hogy azok tökéletesen passzoljanak, de különböző textúrával és változatos színvilággal rendelkezzenek. Ezáltal az ételnek vonzó megjelenése és - mindenekelőtt- különleges és jellegzetes íze lesz. Hogyan tálalja? A változatos összetevőknek köszönhetően az étel már önmagában is vonzó megjelenést nyújt, ezáltal nincs szükség különleges tálalásra vagy díszítőelemekre. Ahogy a nevéből is adódik, a poke bowl-t nagyméretű tálakban szolgálják fel. Mivel a fogás a japán konyhára hajaz, nyugodtan kínáljon pálcikát vendégeinek hagyományos evőeszköz helyett.

Az egész világot elérte a poke bowl-őrület. Népszerűségüket az Instagramon megjelenő rengeteg #pokebowl hashtag is mutatja - csaknem 900.000! Nem csoda - ennek a hawaii ételnek rengeteg értékes tulajdonsága van. Kivételesen ízletes, egészséges, gyorsan elkészíthető, vonzó megjelenésű és számos, fontos tápanyagot tartalmaz. Ha lépést akar tartani vendégei igényeivel, fontolja meg a poke bowl menü bevezetését - nem feltétlenül annak hagyományos, hawaii változatában. Kialakíthatja saját egyedi variációit, száraz vagy édes formában / desszertként tálalva. Azok a vendégek, akik modern kulináris élményekre vágynak, biztosan értékelni fogják!

Bowl kiszállításra és elvitelre?

A közelmúltban az ételkiszállítás szegmensében dinamikus növekedés volt tapasztalható, az elhúzódó világjárvány, és az ebből adódó korlátozások az éttermi szektoron belül pedig világszerte felgyorsították ezt a folyamatot. Kiszállításos és elviteles változataiban is jól fog működni a bowl menü?  Mind a tál formája (szállításhoz, pl. papírból), mind az alapanyagok (rizs, csíkozott zöldségek, búzafélék, halak, külön csomagolt szószok) tökéletesen alkalmasak a szállításra, megőrizve a fogás minőségét. Érdemes fontolóra venni, hogyan lehet kitűnni a piaci kínálatból és valami különlegeset nyújtani a vendégeinek.  Talán egy saját készítésű tál - az alapokon felül néhány választható extra hozzávalóval? Vagy tematikus tálak, például utazás a világ konyhái körül.