Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Desserts Hu

Mini desszert ötletek: kis falat, nagy siker!

Megosztva 10/08/2022

Egy kiadós ebéd vagy vacsora után gyakran annyira jól lakunk, hogy nem merünk megrendelni egy nagy adag desszertet, hiába csábító a kínálat. Az évről évre népszerűbb mini desszert trend erre is megoldást kínál: a falatnyi finomságoknak mindig van helye a gyomrunkban, sőt, akár többfélét is bátran kipróbálhatunk, miközben kevesebb kalóriát fogyasztunk. Mindez az éttermed számára is kedvező anyagilag: a tapasztalatok szerint a vendégek szívesebben választják a mini desszerteket, utána pedig akár még egy pohár italt is rendelnek. Sokféle íz, változatosság, különleges textúrák és egyedi párosítások uralják ezt az irányvonalat, a leleményesség, esztétikai érzék és kreativitás pedig óriási jelentőségre tesz szert. Ismerd meg az új divathullámot a cikkünkből! 

A millennial generáció szívesen választja az elegáns partikat koktélokkal, hagyományos desszertekkel, viszont ha nem ültetett vacsoráról van szó, máris nehezebb tortaszeletekkel egyensúlyozni. A miniatűr desszertek ilyenkor is remek megoldásnak bizonyulnak, miközben látványosabbak és előkelőbbek is, mint a "nagy" társaik. Hasonlóan praktikus lehet esküvőkön a mini desszertek felszolgálása, hiszen nem kell a torták felvágásával, tányérokkal és villákkal bajlódni. Néhányan már a menyasszonyi tortát is mini tortákkal váltják ki vagy tűzdelik meg: a központi torta körül úgy sorakozhatnak a mini torták, mint a piramis építőkövei. 

A mini desszertek felértékelődése hasonló a tapas trendhez. Ma már a tapas nemcsak előétel, hanem gyakran teljes étkezés: könnyen megosztható, nagy társasággal is fogyasztható falatkák, amelyek változatosak, így egy tapas bárban sokféle ízt és fogást kipróbálhatunk egyetlen este alatt. Az éttermek felismerték, hogy érdemes az apró ételek köré szerveződni, ez alól pedig a desszertek sem kivételek. 

Természetesen apró desszertek mindig is léteztek. A francia petite fours olyan kis édességeket jelöl, amelyeket eredetileg a nagy, nehezen felfűthető sütőben visszamaradt hőben sütöttek meg a pékek, cukrászok a kenyérsütés után. Így született meg az ekler fánk, a különböző gyümölcskosárkák, kekszek, sós aprósütemények. Ma a mini desszertek között a közkedvelt édességek kicsinyített másait és kifejezetten ilyen formában megálmodott finomságokat is találunk. A legfontosabb, hogy minden egyes darabra egyforma gondot kell fordítani az elkészítés és a díszítés során. Mini tortácskák, pohárkrémek, fagylaltkelyhek, mousse-ok várják, hogy a saját ízlésedre formáld őket - a határ a csillagos ég! 

Tipikus mini desszertek a pohárkrémek: a csinos, kézbe illő pohárkákba kerülhet tiramisu, feketeerdő-jellegű krém vagy a nyár vége idénygyümölcsei krém formájában: a sárgabarack vagy a ribizli túróval. A panna cotta is ideális mini desszert, a közkedvelt, lágy ízvilágot olyan különleges ízesítésekkel dobhatjuk fel, mint a mák vagy a zöldtea. A különböző mousse-ok is tökéletes lezárásai egy étkezésnek: a csokoládé mellett érdemes kipróbálni a cappuccino vagy stracciatella ízesítést is. Dolgozhatunk nyers gyümölcsökkel is: amíg tart a szezonja, a sárgadinnyéből formázzunk golyókat, majd kínáljuk pezsgővel és fehércsoki mousse-szal. Természetesen a fagylaltkelyhekből is készülhet mini desszert. 

A mini desszertkínálat összeállításakor érdemes elővenni egy régi kedvencet: a madártejet. Emellett süteményeket is elkészíthetünk apró formában, így a mini sajttorták, kalácsok, habcsókok, piskóták, kosárkák is vonzó megoldások lesznek. A siker érdekében ne feledkezz el a látványos tálalásról sem!