Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Comfort Food HU

Mindennapi kényeztetés ismerős kedvencekkel – Mi az a comfort food?

Megosztva 10/06/2022

Gyakran használjuk a kifejezést, de mitől lesz valami comfort food?

Miért érezzük úgy, hogy ezek az ételek megnyugtatnak minket, bármi is történjen? A comfort food nagyszerű élményt ad, de érdemes helyén kezelni, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.

Mi az comfort food?

A comfort foodok közé általában magas szénhidrát-, cukor- vagy zsírtartalmú ételek tartoznak - gondoljunk csak a sült krumplira, a sajtburgerre, a jégkrémre, az édességekre és csokoládéra. A világ legtöbb kultúrájában megtalálható valamilyen formában a húsleves, ami tipikus comfort food, de minden régiónak megvannak a saját kedvencei. Az amerikai konyha számos más nemzet konyháját magába olvasztotta, a megszerzett fogások közül pedig több nevezhető comfort foodnak: a burrito, a pizza, a lasagne vagy a mac and cheese innen terjedt el az egész világra. Magyarországon a rántott hús, a pörkölt, a lángos, a tojásos nokedli vagy a paprikás csirke számít hagyományos comfort foodnak, az édességek közül pedig az aranygaluska, a madártej vagy a tejbegríz váltja ki azt a békebeli hatást, amit ezektől az ételektől várunk.

A comfort food kifejezés az 1960-as évek óta létezik és csak 1977-ben kezdett népszerűvé válni, amikor a The Washington Post az egyik kiemelt ünnepi receptjét comfort foodként emlegette. Persze ezek az ételek és az érzés, amit kiváltanak, régebb óta velünk vannak. A jó comfort food felidézi az élményt, amit gyerekkorunkban a nagymamánk konyhájában vagy a sarki büfében éltünk át, ahová apukánkkal mentünk hamburgerezni. Ezen nőttünk fel, az ismerős ízek pedig érzelmi kényelmet adnak, biztos pontot nyújtanak a változó világban.

Hogyan működik?

Tanulmányok szerint a zsírsavak emulziója közvetlenül az agynak arra a területére hat, amely a hangulatokkal és érzelmekkel foglalkozik, ezért olyan vigasztalóak ezek az ételek, és ezért befolyásolják valóban a hangulatunkat. A magas szénhidrát-, cukor- és zsírsavtartalmú ételek beindítják az agy jutalmazó rendszerét, a test olyan jó közérzetet keltő hormonokat szabadít fel, mint a dopamin. (Ezek ugyanazok a jutalom- és örömközpontok, amelyek a drog- vagy alkoholfüggőség során is aktiválódnak.) Ezért van az, hogy a sóvárgás akkor a legerősebb, amikor rosszul érezzük magunkat. Egy hosszú munkanap, stressz vagy szakítás után a többség a pizza vagy a fagylalt után nyúl. De nem kell megijedni: néhány trükkel kontroll alatt tarthatjuk a vágyakozásunkat.

A férfiak és nők több mint 90%-a naponta tapasztal ellenállhatatlan vágyat az ételek után. Tehát nem vagyunk egyedül: a legtöbb ember ugyanezt a sóvárgást tapasztalja a feldolgozott, cukros ételek és a zsírok iránt. A férfiak leginkább a sós ételek utáni vágyakozást tapasztalják, míg a nők inkább az édességek, például a csokoládé és egyéb nassolnivalók után epekednek.

A sóvárgás kielégítése

Nem baj, ha kényeztetjük magunkat - csak tartsunk mértéket. A legrosszabb dolog, ha elnyomjuk a sóvárgást, hiszen az előbb-utóbb habzsoláshoz vezet. Ha minőségi desszerteket, kézműves fogásokat választunk, azzal a lehető legtöbbet hoztuk ki a helyzetből. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kordában tartsuk a vágyakozásunkat, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fenntartása. Ha minden egészséges zsírt, szénhidrátot és cukrot megkapunk, amire a szervezetünknek szüksége van, ezek a sóvárgások kevésbé lesznek jellemzőek. Az egyik fő oka annak, hogy comfort foodra áhítozunk, hogy bizonyos dolgok hiányoznak a mindennapi étrendünkből. Ha a legtöbbször betartjuk a helyes étrendet, akkor igazán belefér egy kis eltévelyedés - ráadásul jobban is fog esni.

Az is hasznos, ha más módszereket találunk a stressz kezelésére, mint például a meditáció, a testmozgás vagy egy kis extra öngondoskodás. Legyen az egy pihentető meleg fürdő vagy egy wellness-est, a lényeg, hogy időt szánjunk arra, hogy hátradőljünk és megnyugodhassunk. Egy hosszú sétára munka után vagy akár az ebédszünetben szintén megoldás lehet; a comfort food iránti sóvárgás máris csökkenni kezd.