Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Karacsony A Vilag Korul 2

Karácsony a világ körül 2. rész

Megosztva 25/12/2022

Milyen különleges fogásokat szolgálnak fel a világ különböző vidékein karácsonykor? Kétrészes cikkünkben az ünnepi lakomák legjavát mutatjuk be a National Geographic segítségével. Folytasd velünk a kalandozást, és meríts ihletet az összeállításból! 

1. Puerto Rico: Pasteles

Puerto Ricóban különféle húsos ételekkel ünneplik a karácsonyt, a perniltől (lassú tűzön sült sertéshús) az arroz con gandulesig (rizs galambborsóval). Ezután gyakran egy tányér pasteles következik - darált sertéslapockával töltött, banánból készült csomagocskák. A főzés előtt banánlevélbe tekert finomságok a mexikói tamalékhoz hasonlóan néznek ki, de a Puerto Ricó-i pastelest nem párolják, hanem főzik. A legfinomabbakat házi adobóval, fokhagyma, oregánó, fekete bors és kurkuma keverékével ízesítik.

2. Norvégia: Pinnekjøtt

Norvégia nyugati partvidékén december 24-én az utcákat a füstölt bárányborda illata tölti meg. A pinnekjøttet először szárítják, pácolják vagy füstölik, majd lassan, nyírfán sütik meg, amíg a hús szaftos és puha nem lesz. A hagyományos kísérők a fehérrépa- és sárgarépapüré, valamint az édes áfonyalekvár. Egy pohárka akevitt, édesköménnyel, köménnyel és csillagánizzsal fűszerezett skandináv szeszes ital is jól illik hozzá.

3. Venezuela: Pan de jamón

A venezuelai pan de jamónt - egy caracasi pékségben, 1905-ben született édes-savanykás kenyeret - hagyományosan szenteste szolgálják fel, bár a pékségekben gyakran egész decemberben kapható. A sós piskótatekercshez hasonló, hosszú kenyér, amely filótésztából is készülhet, sült sonkával, mazsolával és zöld olajbogyóval van töltve, és gyakran kísérője olyan ételeknek, mint a hallacas (főtt kukoricatészta hússal töltve) és a dulce de lechoza (édes papayadesszert). Ha extra élvezetet keresel (elvégre karácsony van), adj hozzá sajtot is!

4. Dél-Afrika: Malva puding

A malva puding, ez a sárgabaracklekvárral készült piskóta Dél-Afrika egyik legvadabb desszertje. Egész évben különleges alkalmakra tartogatják, de karácsonykor pálinkát vagy Amarulát (marula gyümölcsből készült dél-afrikai krémlikőrt) is adnak hozzá. Amíg a sütemény forró, bőségesen meglocsolják cukrozott vajas-tejszínes mártással, ami az aranyszínű piskótának a ragacsos, karamellizált állagát adja, hasonlóan a brit karamellás pudinghoz.

5. Etiópia: Rooster doro wat

Az ortodox etiópok január 7-én ünneplik a karácsonyt, vagyis a gannát. A november 25-én kezdődő, 43 napos böjtöt Etiópia nemzeti ételével, a rooster doro wattal, egy csípős csirkepörkölttel és keményre főtt tojással törik meg. A nagyszerű wat kulcsa a berbere, egy etióp fűszerkeverék, amely többek között görögszénából, kardamomból és korianderből, valamint sok vajból készül. Felejtsd el az evőeszközöket - a rooster doro watot a legjobb injerával, Etiópia közkedvelt, erjesztett lapos kenyerével kitunkolni.

6. Németország: Feuerzangenbowle

A feuerzangenbowle-t tüzes nyelvű puncsnak fordíthatjuk - ez egy nem mindennapi forralt bor. Az ital, melyet a német karácsonyi piacokon egész decemberben felszolgálnak, normál glühwein (narancshéjjal, fahéjjal és kardamommal ízesíttetett meleg vörösbor) formájában indul. Ezután azonban valami varázslatos történik: egy rummal átitatott cukortobozt, úgynevezett zuckerhutot meggyújtanak a bor felett és a fűszeres, vörös folyadékot karamellizált, szeszes cukorcseppek töltik meg.

7. Brazília: Farofa

Brazíliában az ünnepi vacsora a szenteste késői óráiban kezdődik, és gyakran hajnalig tart. Az asztalra kerülhet a bacalhau (sózott tőkehal), sült pulyka vagy csirke, illetve könnyű köretek, például fokhagymás kelkáposzta és burgonyasaláta. De szinte mindig szerepel a receptek között a farofa, egy vajjal és fokhagymával ízesített, pirított maniókalisztből készült morzsás keverék. Az ízesítők változhatnak, de a füstölt szalonna, a mazsola és a dió népszerű választás.