Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Karacsony A Vilag Korul 1

Karácsony a világ körül 1. rész

Megosztva 20/12/2022

A karácsonyt világszerte ünneplik, de nagyon különböznek egymástól a hagyományok és főleg a felszolgált fogások Európától Dél-Ázsiáig. Dániában és Finnországban a pácolt hering és a füstölt sertésborda a karácsonyeste sztárja, míg Indiában és Etiópiában fűszeres pörkölteket szolgálnak fel alkoholos rizspogácsával vagy erjesztett lapos kenyérrel, így zárva az adventi böjtöt. Kétrészes cikkünkben a világ ünnepi lakomáinak legjavát mutatjuk be a National Geographic segítségével. Meríts ihletet a különleges finomságokból! 

1. Lengyelország: Barszcz

Lengyelországban húsmentes a karácsony esti vacsora, amit akkor fogyasztanak el, amikor az első csillag megjelenik az égen. A 12 tányérból álló lakoma (amely a 12 apostolt és az év 12 hónapját jelképezi) hagyományosan pontyot, pierogit (töltött gombócokat) és különféle gyümölcs- és mákos desszerteket tartalmaz. A menüsor céklalevessel, barszcz-cal kezdődik. A nyers céklát zöldséglevesben ecettel és egy csipet fokhagymával párolják, majd az egészet leszűrik, az eredmény pedig egy élénk színű leves. Hagyományosan kis, gombával töltött gombócokkal, úgynevezett uszkával ("kis fülekkel") tálalják.

2. Dánia: Julesild

Legyen pácolt, füstölt vagy sült, a hering az év 365 napján szerepel az étlapon Dániában. Karácsonykor azonban egy különleges fajtát szolgálnak fel. A julesild heringet a julefrokost (karácsonyi ebéd, amelyet a barátok, családtagok és kollégák együtt fogyasztanak egész decemberben) előételként szolgálják fel, és fahéjjal, szegfűszeggel és szantálfával fűszerezik. A legjobb mellé egy szelet rugbrød (dán rozskenyér) és egy kanál házi készítésű remulád. Utána következhet kísérőnek a gravlax (pácolt lazac) és a pácolt húsok.

3. Fülöp-szigetek: Bibingka

A karácsony esti Misa de Gallo (éjféli mise) után reggelire fogyasztott bibingka egy rizslisztből készült tésztás sütemény, amely kókusztejet, vajat és tojást is tartalmaz. A legfényűzőbb változatokat olvasztott sajttal, sózott kacsatojással és sok kókuszreszelékkel díszítik. Hagyományosan forró parázs fölött, banánlevelekkel bélelt agyagedényben sütik, de sütőformában, háztartási sütőben is könnyedén megsüthetjük ezt a sós-édes süteményt.

4. Goa: Sorpotel

India nyugati állama, Goa négy évszázadon át Portugália gyarmata volt, vagyis az itteni karácsonyra nagy hatással vannak a portugál hagyományok. A karácsonyi éneklés és az életnagyságú jászolok mellett Goa karácsony esti ünneplésének fontos része a sorpotel, egy fűszeres pörkölt. Az étel lassan főzött sertéshúsból áll (hagyományosan a májat és a szívet is beleértve) fahéjjal, köménnyel és kashmiri chilivel. Tökéletes kísérője a sana, a kókuszlikőrrel ízesített rizspogácsa.

5. Finnország: Lanttulaatikko

Finnország legnagyobb ünnepi étkezése szenteste van, ahol a sült sonka, a füstölt hal és a savanyított céklasaláta áll a középpontban. Ugyanilyen fontosak a húst kísérő zöldséges rakott ételek, mint például a lanttulaatikko, a fűszeres répasütemény. A répát először megfőzik és pürésítik, majd sütés előtt tejszínnel, zsemlemorzsával, szerecsendióval és melasszal ízesítik. Az aranyszínű, ropogós végeredmény érdekében tégy félre egy kis vajas zsemlemorzsát, hogy a sütés előtt a tetejére szórhasd.

6. Mexikó: Ponche Navideño

Ha alkoholmentes, de nagyon finom italt keresel karácsonyra, a mexikói ponche navideño, vagyis a karácsonyi puncs tökéletes alternatívát kínál a forralt bor helyett. Ezt az ünnepi italt, amelyet nyers nádcukorral, fahéjjal és hibiszkusszal párolt gyümölcsökkel, például guavával és almával készítenek, hagyományosan szenteste előtt, a Las Posadas idején szolgálják fel. Ez egy egyhetes ünnep, amely József és Mária Názáretből Betlehembe vezető útjára emlékezik. Ha mégis alkoholra vágynál, adj hozzá egy kis tequilát vagy brandyt, és megkapod a ponche con piquete ("csípős puncs") italt.

7. Szicília: Buccellato

A szicíliaiak tudnak egy-két dolgot a desszertekről (nekik köszönhetjük többek között a cannolit, a cassatát és a gelato al pistacchio-t). Míg Olaszország nagy része csokoládéval vagy mazsolával töltött panettone-nal zárja a karácsonyi ebédet, Szicíliában a buccellato, egy aszalt fügével, mandulával és fenyőmaggal megspékelt kör alakú sütemény kerül az asztalra. Különleges ízét nagyrészt a marsalának, egy erős likőrbornak köszönheti, amely a nevét a szicíliai Marsala városáról kapta, és amelyet a sütés előtt a tésztához adnak.

8. Spanyolország: Sopa de galets

Spanyolország Katalónia régiójában a karácsonyi ebéd sopa de galets-szel kezdődik, egy kagylótésztával dúsított húslevessel. Az étel nem kevés munkát igényel: a marhacsontokból és sonkából, csirkemell, sertéscomb és zöldségek keverékéből készült húslevest több órán át kell alacsony hőfokon főzni. Ezután a frissen darált marhahúst és sertéshúst harapható golyócskákká sodorják, majd beledobják a levesbe a legfontosabb hozzávaló, a galets, azaz a katalánok kedvelt óriási kagylótésztái mellé.