Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Autumn Soups

Itt a nagy őszi levesmustra – könnyen elkészíthető, street food kompatibilis megoldások

Megosztva 07/09/2022

Az ősz remek időszak a levesek számára, hiszen továbbra is elérhető a zöldségek széles választéka, megjelennek mellettük a szezonra jellemző típusok is, a hűvösebbre forduló időben pedig egyre népszerűbbek a forró, testet-lelket átmelegítő, gazdag étkek. Még tart a paradicsomszezon, elérhető a kápia, de már lehet számolni a hüvelyesekkel, a gyökérzöldségekkel, a tök- és burgonyafélékkel is. Az alábbi levesek remekül illenek az őszi étlapodra, akár papírpoharas, street food verzióban is. 

Az egyik legjobban várt őszi zöldség a cékla. Könnyen készíthetünk belőle bíborlila őszi levest, amely alacsony zsírtartalmú, vegetáriánus és tele van kirobbanó ízekkel. Céklát, lencsét, almát, fokhagymát és hagymamagot zöldség alaplével és némi fűszerrel együtt turmixoljunk össze, melegítsük át, majd szórjunk rá még egy kis hagymamagot, ha szeretnénk. A cékla és az alma finom édes ízt ad ennek a levesnek, míg a lencse fehérjével gazdagítja és testesebbé teszi. 

A lencsét más módon is sokféleképpen felhasználhatjuk. Külön-külön is népszerű a fehér bab- és a lencseleves, együtt azonban, sertéshússal gazdagítva még sűrűbb és ízletesebb változatot kapunk. A megszokott ízektől elszakadva érdemes kókusztejjel és kurkumával vegyíteni a lencsét - a leves nemcsak nagyon finom, hanem különleges, aranyló színű is lesz. Curryvel, karfiollal és csirkehússal szintén egy illatos, egzotikus leves készülhet belőle, de a klasszikus zöldséglevest is feldobhatjuk, ha kelkáposztát, lencsét és bacont adunk hozzá. 

Az ősz nagyágyúja a sütőtök. Az elmúlt tíz évben páratlan népszerűségre tett szert és ez valószínűleg nem is fog változni, hiszen változatosan elkészíthető és sokféle fűszerrel harmonizáló alapanyag. Krémlevesként elkészítve nagyon jól passzolnak hozzá a szárnyasok, így húsos kiegészítőkkel is bátran számolhatunk. Húsmentes verzióban passzol hozzá a tökmagolaj és a pirított tökmag, de egy érlelt sajtból, például parmezánból készült chips is remek választás. Készíthetjük chilivel és crème fraîche-sel, de akár lencsével és sok fűszerrel (rasz al-hánút és dukkah fűszerkeverék, koriander) is. 

A hűvösebb idők egyet jelentenek a káposztafélékkel, közülük pedig az egyik legnemesebb fajta a lilakáposzta. Levest kétféleképpen is készíthetünk belőle - vagy előzetesen besütjük, vagy pedig legyalulva pároljuk kevés hagymával, ezután turmixoljuk. A lilakáposzta szintén olyan zöldség, amihez sokféle ízt párosíthatunk. A húsok körül a sertés passzol hozzá a legjobban, sült császárhússal vagy zsályás porchettával is kínálhatjuk. Húsmentes párosításként akár diós birsalmával, de különböző lágy sajtokkal is különleges csemegét kapunk. 

Az őszhöz társított ízek közül a gomba sem maradhat ki. A hagymával, dijoni mustárral, fehérborral készült gombaleves garantáltan elűzi a hideget, míg a szuperzöld brokkolis, mogyoróhagymás változatot orzo tésztával dúsíthatjuk fel.