Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Fish Chips Supercrunch Oven Fries

Halas fogások street food köntösben

Megosztva 07/09/2022

A street food és a hal elválaszthatatlan egymástól: a történelem első ismert utcán árusított ételei is sült halak voltak az ókori Görögországban és Kínában, a halban gazdag vidékeken pedig ma is ugyanolyan népszerűek a hasonló fogások, mint több ezer éve. Ma már azonban akkor is könnyedén kínálhatsz halas fogásokat, ha nem magad fogod a zsákmányt. Az alábbiakban olyan népszerű halas ételeket mutatunk be, amelyek street foodként is megállják a helyüket, sőt, úgy az igaziak. 

Fish and Chips 

A fish and chips hagyományos brit étel, a rosszmájúak szerint az egyetlen finomság, amit nekik köszönhetünk: frissen sült halfiléből és sült burgonyából áll. Az étel eredete a 17. századra nyúlik vissza, amikor a téli hónapokban a hal helyettesítésére burgonyát sütöttek, a sült halat pedig a zsidó menekültek hozták be az országba. A halat tojásból, lisztből és tejből készült tésztába mártják, majd olajban, sertészsírban vagy marhazsírban kisütik. A leggyakrabban használt halfajta a tőkehal. 

A tőkehal textúrája nagyon rugalmas, puha és lágy, ami remek kontrasztot alkot a ropogósra sült tésztahéjjal. Ráadásul a zsenge hús szépen magába szívja a fűszereket és ízesítőket, például a malátaecetet és a sót. A tőkehallal készült fish and chips egész Nagy-Britanniában megtalálható, de különösen népszerű a déli tengerparti városokban, például Hastingsben és Brightonban. Az Aviko hasábburgonyái tökéletesen alkalmasak a fish and chips köretének is, így ha felvennéd ezt a fogást a repertoárodba, bátran támaszkodhatsz rájuk! 

A fogás népszerűségét jelzi, hogy a világ különböző pontjain különböző változatokban jelent meg. Új-Zélandra az első világháború előtt brit telepesek hozták be a fish and chipset. Az ételt hagyományosan újságpapírba csomagolva tálalják, és jellemzően péntek este, elvitelre választják. Itt a sült hal általában tarahiki, hoki, vörös tőkehal, kék warehou vagy elefánthal húsából készül, amit ugyanúgy kirántanak és hasábburgonyával tálalnak. Ezzel szemben Izlandon a tésztát tönkölylisztből, sör nélkül készítik (az angol változatba olykor sör is kerül), a repceolajban kisütött hal pedig könnyebb lesz, textúrájában a tempurához hasonló. A halat jellemzően izlandi vizekből fogják, és mindig a lehető legfrissebben használják fel. A burgonyát nem olajban, hanem kemencében sütik, és apróra vágott petrezselyemmel körítik, ami kívül ropogós, belül krémes állagot eredményez. 

Buñuelos de bacalao

A buñuelos de bacalao a közismert spanyol buñuelos fánkok sós változatát jelenti, amelyhez szárított tőkehalat használnak. Ezeket a puha és ropogós falatkákat általában sótalanított és lepikkelyezett tőkehal, liszt, tojás, tej vagy víz és vaj felhasználásával készítik, és általában friss petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítik. Az étel elkészítéséhez gyakran használnak még burgonyát, újhagymát, fokhagymát, ecetet vagy citromlevet, paprikát és kurkumát is. A keveréket golyókká formázzák, amelyeket aztán addig sütnek, amíg felfújódnak, szép színűre és ropogósra sülnek. Tökéletes csemege a járókelők számára! 

Tacos de pescado

A tacóba is kerülhet hal! A Tacos de pescado avagy halas taco a mexikói Baja California régióból származik. Ezeket a kukoricalisztből készült tacókat sült vagy grillezett haldarabokkal, zöldségekkel, például káposztával vagy salátával, illetve tejföllel vagy majonézzel töltik meg. Az étel az Egyesült Államokban is népszerű, különösen Kaliforniában, ahol számos utcai kocsmában megtalálható, káposztasalátával tálalva. 

Pasta con le sarde

A pasta con le sarde, avagy szardíniás tészta egy Palermóból származó fogás. Sok más ételhez hasonlóan ez is akkor született, amikor Szicília arab uralom alatt állt. A főbb hozzávalók a kiváló friss szardínia, a szardella, a fenyőmag, a vad édeskömény és a sáfrány. Használnak benne passoline-t is, egy tipikus szicíliai mazsolafajtát, amely abban különbözik a közönséges mazsolától, hogy kevésbé édes, és a kiválóan illik a sós ételekhez. A hozzávalókból krémes mártást készítenek, a tésztát pedig ugyanabban a vízben főzik, amelyben az édesköményt. Utolsó simításként jön a muddica atturrata, azaz a kenyérmorzsa, amellyel megszórják az ételt, majd olívaolajjal ízesítik. Bizonyos esetekben némi cukor is adható hozzá, hogy finom édes-savanykás ízt kapjunk. 

Tintahalkarikák, tintahalcsíkok

Az Aviko kínálatában is találunk olyan termékeket, amelyekből remek halas street food fogások készíthetők. A tintahalkarikák panírozva, elősütve, gyorsfagyasztva érkeznek a konyhádba, a tintahalcsíkok pedig sörtésztába forgatva. Olajsütőben mindkét termék pillanatok alatt kisül, így lehetővé teszi a villámgyors kiszolgálást, de sütőben vagy kombi sütő-párolóban is elkészítheted őket. Mivel könnyen elfogyasztható termékekről van szó, nemcsak elegáns éttermi környezetben, hanem az utcán, papírtányéron is érdemes kínálnod őket!