Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Friss Zoldseges Izozon

Friss, zöldséges ízözön – Modern nyári főzelékek az étlapodra

Megosztva 25/07/2022

A kánikula beköszöntével másra sem vágyunk az étkező asztalokon, mint könnyű, tápláló és harsogóan friss zöldséges fogásokra. Júliusban a természet a legjavát nyújtja, minden friss, minden elérhető, és főképp minden zsenge, legyen szó akár az első káposztákról, zöldbabról vagy újburgonyáról, de a sor tényleg végtelen. Van egy ételkategória, ami mindezen fenti elvárásoknak megfelel, mi több, akármelyik zöldséget képes felölelni - a főzelékek sokszínű világáról van szó. Hidegen vagy melegen, habarva vagy önmagával sűrítve, egy zöldségből vagy vegyesen - a főzelék tényleg legalább olyan széles vászon, mint amennyire az alapanyagok nyújtotta paletta. Egyszerűen csak ismerni kell az egyes alapanyagokat, hogy tudjuk, hogyan lehet belőlük kihozni a legtöbbet.

 

Nyáron óriásit futnak a zöld levelek, többek között a spenót. Spenótból jó főzeléket készíteni kihívás - legyen tartása, mégse legyen túl "zöld" íze, legyen krémesen vajas, mégse gejl. A legjobb alap, ha húslevest, sült fokhagymát, tejszínt és tejet forralunk addig, amíg főzelék állagúra nem sűrűsödik. Ebbe adjuk bele az előzetesen leforrázott spenótot, illetve vajat, borsot, sót és áttört, tejben áztatott zsömlét. Végső simítás gyanánt tojással dúsítjuk, de ezzel már nem forraljuk, éppen csak megdermesztjük benne. Hidegen és melegen is nagyszerű fogás, kellően gazdag, mégis könnyű és csak úgy sziporkázik a jó ízektől. Nagyszerű feltéte lehet valamilyen sajtos, burgonyás fogás, például az Aviko kínálatában található, gouda sajtos burgonyatáskák.

 

A nyárnak van némi kizárólagossága a zsenge főzőtökre, hiszen az sem fagyasztva, sem messzi földről importálva nem az igazi - nyáron van, nyáron kell szeretni. Tökből azt válasszuk, amely még egészen pici, a színe pedig zöldesbe, nem pedig fakó fehérbe vagy sárgásba hajlik. Minél érzékenyebb azonban, annál egyszerűbb elkészíteni. A gyalult tököt tejes, cukros, sós vízben főzzük puhára egy csokor kapor társaságában. A kaprot később eldobjuk, a végén pedig frissen apróra vágottal helyettesítjük. Amikor a tök megpuhult, akkor a főzőlevet tejföllel habarjuk, majd hideg vízzel elkevert keményítővel adjuk meg a végső sűrűségét. A tökfőzelék egyértelműen hidegen, legfeljebb langyosan a legfinomabb. Nagyszerű feltéte lehet bármilyen grillezett hal, esetleg könnyedén fűszerezett fasírt, a vegáknak pedig nagyszerű opció az Aviko kínálatában elérhető zöldségburger.

 

Klasszikus, talán picit idejétmúlt főzeléknek számít a paradicsomos káposzta, amit azonban modern technológiák alkalmazásával le lehet porolni, mi több, egészen új rangra emelni. Ehhez nem a sűrített paradicsomos, liszttel berántott, ódivatú zelleres mártást főzzük meg, hanem egy zamatos, aromás, olaszosan könnyű szószt. A káposzta a geg kedvéért nem kell, hogy lereszelve legyen, hanem egyfajta steakként tesszük bele a mártásba. Ehhez a friss nyári káposztát só, bors és olívaolaj társaságában alufóliába tekerjük, majd forró sütőben addig hőkezeljük, amíg egy hurkapálca könnyen bele nem szalad. Az így megsütött káposztát aztán cikkekre vágjuk, majd a cikkeket forró serpenyőben sütjük meg a vágási felületükön, hogy a káposzta rétegei gyönyörű, aranyszínű mintát adjanak. Az így elkészült modern paradicsomos káposztához remekül illenek a pirított magvak, például a tökmag és a dió, a zsírosabb típusú halak, például a tokhal vagy a nagy klasszikus, a fokhagymás sült oldalas.