Nemzetközi kutatók kimutatták, hogy a burgonya kedvező a környezetnek: egy nemrég megjelent tanulmány szerint a burgonyatermesztés környezeti szempontból fenntarthatóbb, mint a tésztafélék és a rizs előállítása. A tanulmány az üvegházhatású gázok kibocsátását és a vízfogyasztást is figyelembe vette a három élelmiszertípus termesztése során, és a burgonya van a legkevésbé negatív hatással a környezetre.
"Kiderült, hogy a burgonyának van a legalacsonyabb szintű üvegházhatású gázkibocsátása a tésztával és a rizzsel összehasonlítva. A burgonya általános vízfelhasználása is jelentősen alacsonyabbnak bizonyult, mint a rizsé. Bár a burgonya és a tésztafélék teljes vízfogyasztása hasonló volt, a kék vízhiányos lábnyom, amely a vízhasználat relatív környezeti hatását méri, a burgonya esetében háromszor jobb volt a tésztafélékhez képest vízhasználat fenntarthatósága szempontjából" - írják. Az eredmények azért jelentősek, mert a tanulmányt végző Egyesült Királyságban a fogyasztási szokások megváltozásával csökkent a burgonyafogyasztás a tésztafélékhez és a rizshez képest, most pedig kiderült, hogy ez környezetileg kedvezőtlenebb helyzetet teremtett. Az üvegházhatású gázok kibocsátásához és a vízfelhasználásához pedig az egyéni döntések is hozzájárulnak.
A termelőknek a hatékonyságot és termelékenységet növelő új technológiák segítségével még több lehetősége van javítani a burgonyatermesztés környezeti fenntarthatóságát. Számít a helyes műtrágyagazdálkodás és a gépek hatékony használata is.
A burgonya felértékelődését jól jelzi, hogy a Bocuse d'Or 2022-es európai döntőjének tányértémája is ez lesz. A márciusban Budapesten megrendezett döntőben a versenyzőknek készíteniük kell egy hústálat (őzgerinc, őzcomb és kacsamáj felhasználásával), a köretben tejföllel és túróval, a tányértéma pedig a Tavasz tányér (Spring Plate) nevet kapta. Ennek során 14 főre kell egy vegetáriánus melegételt készítenie a csapatoknak, krumplival - az étel nem tartalmazhat húst, lehet benne viszont tojás, tej és más tejtermék is. A séfek háromféle burgonyát, Coronadat, Anuschkat és Madisont használhatnak fel az ételekhez. A döntés ráirányíthatja a nemzetközi gasztronómiai elit figyelmét is arra, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben az egyszerű zöldségben.
Szintén szerepet kapott a burgonya a METRO Kereskedelmi Kft. által a fenntartható gasztronómia világnapján szervezett gasztro workshopon is. Az eseményen Pohner Ádám séf a zero waste szemlélet jegyében a maradékokat, az általában hulladékként kezelt részeket is felhasználta. A burgonya héjából például chipset sütött - egy kis tudatossággal még többet ki lehet hozni az alapanyagokból! A krumpli egyébként is fantasztikusan sokoldalú zöldség, gyakorlatilag a nap bármely szakában, bármilyen étkezés során szánhatunk neki szerepet. A különböző burgonyás, zöldséges saláták önmagukban is kitesznek egy könnyű fogást, az omlós és szaftos burgonyagratin-nek senki nem tud ellenállni, köretként pedig korlátlan lehetőség áll a burgonya előtt: hal- és húsételek, vegetáriánus fogások ideális kiegészítője - egyben pedig fenntartható választás is.