Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Restaurant Design

Étteremdizájn: túlértékelt marketingfogás vagy valós vendégmágnes?

Megosztva 05/09/2022

Az étterem kialakítása nem fogja megváltoztatni az ételek ízét - de valahogy mégis, hiszen a "csomagolás" bármely termék esetében meghatározza az elvárásainkat. Megdöbbentőnek tűnik, de a legtöbbször a vendég már azelőtt eldönti, hogy ízleni fog-e neki az étel, mielőtt megenné azt, csupán az étterem hangulata alapján. A tanulság, hogy minden hozzánk köthető jel sokkal többet számít, mint gondolnánk, beleértve a dizájnt is.

Amikor egy új vállalkozást tervezel, ne ugorj fejest abba a dizájnba, ami személy szerint neked tetszik, hanem vizsgáld meg, hogy amit adni szeretnél, azt a világ elfogadja-e. Érdemes felvenned egy profi tervezőcsapatot, és annyi időt és kreatív szabadságot adni nekik, amennyit csak kérnek, mielőtt elkezded felépíteni a márkádat, a weboldaladat, az üzlethelyiséged és a menüdet.

A dizájn abban az esetben számít kevesebbet az ételeknél, ha már megalapozott az üzleted, és van egy széles, hűséges törzsvásárlói réteged. Viszont amint csökkenni kezdenek a bevételeid, érdemes cselekedni és változtatni a megjelenésen, még mielőtt nagyobb lesz a baj. Hasonló a helyzet, ha nagyon ritka vagy csúcskategóriás ételeket kínálsz a legjobb sztárszakácsokkal, ilyen azonban kevés van - és ilyenkor is bátran támaszkodhatsz a dizájn felhajtóerejére. 

Nemrég egy kísérlet bebizonyította, hogy a vendégek pontosan ugyanannak az ételnek az árát különbözőképpen tippelték meg egy elegáns, gyertyafényes étteremben és egy lazább, street food-stílusú helyen. Ehhez illeszkedően a vendégek viselkedése, testtartása, beszélgetése is gyökeresen különbözött a két enteriőrben. Azaz a dizájn azt is előrevetíti, hogy milyen pénztárcájú vendégek térnek be hozzád és ők hogyan viselkednek függetlenül attól, hogy a felszolgált ételeknek mi a valós ára. 

Az alábbiakban néhány hatásos dizájnmegoldást mutatunk be, amelyek pozitív hatással lehetnek az éttermed forgalmára. 

1. Meleg fogadtatás

Az első pillanattól mutasd a legjobb arcod: gondoskodj arról, hogy éttermed bejárata hívogató, esztétikus és a márkádnak megfelelő legyen. Egyedi feliratok vagy akár egy kényelmes hely, ahol várakozhatnak a vendégek, amíg sorra kerülnek - apróságok, amelyek meghatározzák az első benyomást, ami, mint tudjuk, a legfontosabb. 

2. Válassz témát!

Az éttermed belsőépítészeti megoldásainak jó értelemben kell emlékezetesnek lenniük, ezért a dekoráció témájának kiválasztása kulcsfontosságú. Ne akard túlterhelni vagy összezavarni a vendégeket azzal, hogy túl sok különböző stílust zúdítasz rájuk! Egyetlen határozott téma pont megfelelő. 

3. Töltsd be a teret zölddel!

A szobanövényeket mindenki szereti. Élvezetes rájuk nézni, de ami még fontosabb, hogy bizonyítottan hangulatjavítók, megszüntetik a stresszt, és mindössze 24 óra alatt 87%-kal csökkentik a levegő toxinjait. Zöldítsd az éttermed azzal, hogy növényeket helyezel a polcokra, egy egész falat alakítasz ki belőlük vagy a mennyezetre akasztod őket!

4. Hozz létre egy stílusfalat!

Az úgynevezett accent wall egy új, menő éttermi dekorációs ötlet, amely egy fókuszpontra, az egyik falra vonzza a vendégek tekintetét. A kiemelt fal lehetőséget ad arra, hogy megmutasd márkád színeit és személyiségét, és megerősítsd az éttermed belsőépítészeti témáját. Próbálj különböző textúrákat, mintákat vagy akár tárgyakat használni - itt mindent szabad!

5. Hangsúlyozd a közösségi étkezést!

A covid járvány nyomán a vendégek jobban vágynak a kapcsolatra, mint valaha. Teremts közösségi étkezési teret néhány hosszú asztal felállításával a terem közepén, ahol nagyobb csoportok is összegyűlhetnek. Így a baráti társaságok, családok nálad szerezhetnek új, közös emlékeket. 

6. Játssz a krétával!

Amellett, hogy a kréta használata szórakoztató és a gondtalan gyermekkorra emlékeztet, sokoldalú és ideiglenes megoldásokat kínál, így bátran használhatod az éttermedben. A kréta jól mutat az üdvözlő táblákon, a napi ajánlatok tábláin, de akár a teljes étlap is készülhet krétával egy kávézóban vagy bárban.

7. Trükkös tükrök

A tükrök használata klasszikus taktika a mélység illúziójának növelésére, ami különösen hasznos lehet, ha nem túl nagy a vendégtered. Tükrök gyakorlatilag minden stílusban kaphatók, így könnyedén találhatsz olyat, ami illik a saját dekorációdhoz.

8. Középpontban a bárpult

Míg a konyha az étterem szíve, a bár a koktélvarázslatok helyszíne. Hívd fel a figyelmet a bárpultodra kiemelt világítással és élénk színekkel! Vagy merj nagyban gondolkodni, és alakíts ki egy kiterjedt, körben futó bárpultot bárszékekkel az éttermed közepén.

9. Tartsd nyitva a teret!

Manapság nem divatosak a zsúfolt éttermek. A modern éttermi belsők a nyitott tér érzetét kínálják. Kombináld ezt a technikát a minimalizmussal, és ha van rá lehetőséged, helyezd a középpontba az ablakokat, majd hagyd, hogy a természetes környezet beszéljen helyetted.