Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Delivery Super Crunch Aviko 2

Az ételszállítási szektor fejlődése és piaci prognózisok

Megosztva 08/04/2020

Az utóbbi időszakban a házhoz szállítás trendje erős felfutást mutat. Egyre több fogyasztó választja az ételek házhoz szállítását valamely új piaci megoldás segítségével, például mobil applikációval, amelyek lassan kiszorítják a hagyományos mintákat, mint a telefonon történő megrendeléseket. Milyen trendek jelentek meg az ételkiszállítás piacán? Milyen piaci prognózisok körvonalazódnak a közeljövőre nézve? Vajon a vendéglátóipar jövője szorosan összefügg a kiszállítási piaccal? Mire érdemes odafigyelned, ha a járványos időszakban a házhozszállítási menüdet szeretnéd összeállítani? Olvasd el az alábbi cikket!

A vendéglátóipar jövője az ételszállítási szektortól függ

Az online élelmiszerrendelés piaca évek óta folyamatosan nő. Leggyakrabban a 15 és 34 év közöttiek rendelnek, ők adják a vásárlók 70%-át. Ők az Y és Z generáció tagjai, akik a technológiával szimbiózisban nőttek fel, termékekkel, szolgáltatásokkal szemben magas elvárásaik vannak és nagyon gyakorlatiasak. A fogyasztóknak az egyes éttermek iránti elkötelezettsége alapvetően attól függ, hogy milyen könnyen tudják leadni a rendeléseiket az adott felületen. Ezt érdemes fejben tartani, ugyanis ezeknek a tényezőknek jelentős hatása van az ételkiszállítás jövőjére. Tehát milyennek is kell lennie az online ételrendelésnek? Gyorsnak, egyszerűnek, intuitívnak és kényelmesnek. Saját weboldal? Nem szükséges. A mobil applikációkat és aggregátoroldalakat használják a leggyakrabban, ezért ezekre érdemes figyelmet fordítanod. Sok étteremtulajdonos azt hiszi, hogy a jó minőségű étel elegendő, de ez nem feltétlenül igaz. Érdemes tudni, hogy a statisztikák szerint nem kevesebb, mint a felhasználók háromnegyede félbeszakítja a rendelési folyamatot, azaz kosárelhagyóvá válik (függetlenül attól, hogy az étel és az étterem mennyire jó), ha túl bonyolultnak találja azt.

A szellemkonyhák diadala?

Milyen változásokra számíthatunk a jövőben az ételkiszállítás területén? Minden bizonnyal az ágazat felvirágzására. A vendéglátóiparipari egységek is ebbe az irányba fognak fejlődni. Feltételezhetően egyre több úgynevezett dark kitchen vagy ghost kitchen nyílik majd, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken nem fogadnak vendégeket, kizárólag kiszállításra vagy elvitelre készítenek ételeket. Ezeken a helyeken a kiszállítási idő is a lehető legrövidebb, mert gyakran nem a belvárosban, hanem a külső kerületekben találhatóak. Ez pedig az étel minőségére is kihat. A megoldás mérhető hasznot hoz a tulajdonosoknak. Az alacsony bérleti díj és a létesítmény átalakításának és működésének alacsony költségei jelentős hatással vannak az üzleti tevékenység költségeire, ezáltal pedig könnyebb versenyképes árakat kínálni. Mindennek jelentős hatása van a szektor villámgyors fejlődésére. Az elkövetkező néhány évben - a trend dinamikus fejlődését látva - várhatóan nagyon fontossá válik ez az ágazat a kiszállítás piacán.

 

Vendéglátóipar és kiszállítás a COVID-19 idején

A járvány fenyegetése kétségtelenül nehéz helyzetbe hozza a HoReCa-szektort, másfelől viszont a (már egyébként is gyorsan fejlődő) kiszállítói piac váratlan nyertese lehet a helyzetnek. A jelenlegi körülmények miatt a vásárlók gyakrabban és szívesebben rendelnek elvitelre vagy házhoz szállítva az éttermekből. A vendéglátóipar szereplői két opció közül választanak: teljesen bezárnak vagy áttérnek az elviteles munkarendre. Sok étterem számára ez alapvető változtatásokat igényel az mindennapi operációban, a szállítási lehetőségeikben vagy akár a menü kialakításában is. Komoly kihívást jelent mindezt összehangolni a fogyasztók igényeivel, akik friss, finom és magas minőségű ételre számítanak a rendelést követően. Az ügyfelek elképzeléseit figyelembe véve szükséges kialakítani az elviteles menüt, ez pedig az alapanyagoknál kezdődik. Nem minden termék őrzi meg az optimális minőségét a szállítás során. Ha a legmegfelelőbb megoldásokat keresed, látogass el a házhoz szállítási és elviteles oldalunkra, ahol inspirálódhatsz a kínálatunk alapján! 

 

Biztonság mindenek előtt!

A koronavírus jelentette veszélyeket és a hatósági intézkedéseket is figyelembe véve az egész szektornak a legmagasabb szintű higiéniai követelményeknek kell megfelelnie a kiszállítás során. A megfelelő gyakorlat kialakítása során a munkatársak és a vendégek biztonságára egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetni. Mit ne tévessz szem elől az ételek házhoz szállításánál a járvány idején? Íme, a legfontosabb támpontok:

  1. Figyelembe véve a kiszállítást érintő lehetséges zavarokat, az étteremtulajdonosoknak ki kell dolgozniuk egy tervet a következő hetekre vagy akár hónapokra. Biztosítani kell az ellátási láncot, és a megfelelő termékek kiválasztását, miközben az olyan tényezőkről sem szabad elfeledkezni, mint a munkaerőkiesés, a biztonság vagy az ételek elkészítéséhez szükséges idő.
  2. Ezekben a nehéz időkben nagyon fontos a HoReCa-szektor számára a megfelelő kommunikáció a fogyasztókkal. Tájékoztatni kell őket az aktuális működésmódról, a kiszállítás lehetőségéről, a fizetési módokról és nyilvánvalóan az elérhető kínálatról is.
  3. Érdemes bevezetni az érintésmentes átadási lehetőséget a kiszállítás során, lehetőleg az épületen kívül. Sok futárcég gyorsan reagált erre az igényre, amely a vírus terjedésének lassítását segíti. Ugyanezen okból a készpénzfizetési lehetőséget is érdemes csökkenteni.
  4. Szükséges a járművek és az egész felszerelés megfelelő fertőtlenítéséről is gondoskodni (az étteremben, és a futároknál egyaránt), csakúgy, mint a kézmosás/kézfertőtlenítés biztosítása minden olyan eset után, amikor a munkatársak idegen felületekkel érintkezhettek (például kilincsekkel vagy fizetőterminálokkal).
  5. Fontos, hogy a megfelelő csomagolásra is odafigyeljünk, mivel ez az ételek minőségét és biztonságát is befolyásolhatja. A magas minőségű, például tartós vagy lebomló anyagokból készült csomagolás ellenállóbbá teszi az ételeket a külső körülményekkel szemben (magas páratartalommal, hőmérséklet). És ami a legfontosabb: a fogások frissen és melegen érkeznek meg a vendégekhez.
  6. A legcélszerűbb olyan alapanyagokat választani, amelyek elvitelre is alkalmasak. Érdemes tehát megfontolni a kifejezetten elviteles fogások bevezetését, vagy cserélj ki néhány összetevőt olyanra, amelyik a szállítást is jól bírja: így a kiszállításra kerülő ételek tartósabbak, tovább megmarad az állaguk és minőségi romlás sem lép fel. A legalkalmasabb termékeket itt választhatod ki.

Mi a következő lépés?

Milyen kilátásai vannak a vendéglátóiparnak ezekben a nehéz időkben? A koronavírus okozta zűrzavar miatt a gazdaság visszaesésére számíthatunk, és ez alól a vendéglátóipar sem lesz kivétel. Azonban az ételkiszállítási ágazatot illetően a kutatások azt mutatják, hogy mivel az online élelmiszerrendelés egyre népszerűbb, így a globális elviteli piac akár évente 50%-os növekedést is mutathat és 120 milliárd dolláros üzletnek számít. Ma még egy hatalmas és viszonylag friss ágazatnak számít, ahol sok hely van az új piaci szereplőknek is. Főként most, a bezárt éttermek, kávézók és bisztrók korában, az ételkiszállítás gyakorlatilag az egyetlen lehetőség a túlélésre az étteremtulajdonosok számára.