Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Sweet Potato Frites

Aranybarna segítség a konyhában – Ismerd meg az Aviko édesburgonya termékcsaládját!

Megosztva 12/05/2022

Az édesburgonya világszerte, így hazánkban is egyre népszerűbb.

Míg nyersen leginkább ősszel, télen elérhető, az Aviko jóvoltából a szezonja egész évben kitart: a fagyasztott termékeket bármikor előveheted, majd néhány perc alatt készre sütheted. Az édesburgonya már háromféle változatban szerepel a kínálatunkban: a hasáb és a kocka mellé nemrég megérkezett a gerezd is, amely még több felhasználási módot tesz lehetővé.

A Közép-Amerikában őshonos növény ma már nemcsak köretként, hanem önálló snack-ként és akár édességek alapanyagaként is divatos, gyakorlatilag kötelező elemmé vált a háztartásokban és az éttermekben is. Plusz előny, hogy az Aviko kínálatában a hasábok, a kockák és a gerezdek speciális, ropogósságot garantáló bevonattal készülnek, így a vendégek még hosszabban élvezhetik a tökéletes ízélményt. Lássuk, hogyan használhatod fel őket a konyhában!

Az édesburgonya legáltalánosabb felhasználási módja, ha a "hagyományos" burgonyához hasonlóan, sült hasábok formájában tálaljuk. Az Aviko édesburgonya hasábja olajsütőben 175°C-on 3-3,5 perc alatt elkészül. Remekül illik egymáshoz a hasábburgonya és a különböző húsokból készült steakek, jól megy hozzá a pulyka, a sertés és a különböző halfajták. Ugyanakkor vegetáriánus és vegán fogások részeként is érdemes kipróbálni, hiszen tápláló és változatosan ízesíthető. A sült édesburgonya saláta részeként, egy kis rukkolával, madársalátával, avokádóval és fetasajttal izgalmas ízkombinációt alkot - locsold meg lime levével és olívaolajjal! Emellett az édesburgonya íze a curryfűszerekhez is passzol: összepirított egytálételként zöldborsóval kiegészítve még finomabb.

A snack-ek forradalmából az édesburgonya hasáb sem maradhat ki: használd önmagában vagy csipegetős tálak részeként, Aviko sajtfalatkák mellett! Szinte bármilyen mártogatós jól illik hozzá, könnyen fogyasztható akár egy papírtasakból, papírtálcáról is, tehát a nyári hónapokban street foodnak is ideális. Izgalmas megoldás, ha desszertekbe építed be a hasábokat: csokiszósszal és ilyenkor, nyáron néhány gombóc fagylalttal kiegészítve tökéletes édességet kapsz.

Az ismertebb hasáb forma mellett az Aviko édesburgonya kockával is érdemes számolni. Édesburgonya curryhez melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, alacsony hőfokra. Adjuk hozzá a hagymát, és időnként megkeverve dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát, chillit, a fűszereket és egy csipet sót, valamint borsot. Hogy a fűszerek kiadják az ízüket, pároljuk néhány percig. Adjuk hozzá az édesburgonyát, fedjük be a keverékkel és főzzük néhány percig, majd adagoljuk hozzá a paradicsomot, kókusztejet és a gyömbért. Forraljuk fel, majd vegyük vissza, és lassú tűzön főzzük 10 percig. Hozzáadjuk a kaliforniai parikát és tovább főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a spenótot és fonnyasszuk meg. Ízesítsük. Tálaláshoz tegyük a curryt egy tálaló edénybe, és tegyük a rizst mellé. Díszítsük lime-mal. Locsoljuk a joghurtot a curry tetejére, és szórjuk rá a koriandert és mandula pelyhet. Szintén vendégcsalogató megoldás lehet, ha sárgabarackos gombócba vagy brownie-ba építed bele az édesburgonyát.

A nemrég bevezetett édesburgonya gerezd egyesíti az édesburgonya és a burgonyagerezdek előnyeit: a napraforgóolajban elősütött, gyorsfagyasztott, sokféleképpen felhasználható, látványos megjelenésű édesburgonya gerezdekkel tovább színesítheted a kínálatod! A magas minőségű, ízletes termék egyformára szeletelt cikkekből áll, kellemesen édes íze élénk narancssárga színnel párosul. A simára hámozott cikkek ideális állagúak és ropogósak.

Ha szeretnél lépést tartani a legújabb trendekkel, használd az édesburgonya gerezdeket burgerek vagy hot-dog mellé, hús- és halételek köreteként, tapasok és falatkás tálak részeként, saláták és bowl-ok összetevőjeként. Az édesburgonya gerezd köretként tovább emeli a fogások fényét, kiemeli az ízeket, miközben önmagában is élvezetes snack lehet akár elvitelre is. Beleillik a glutén- és laktózmentes, vegetáriánus és vegán étrendbe is, így az ilyen étrendet követő vendégeid számára is újabb opciókat kínálhatsz.

Ráadásként az Aviko édesburgonya gerezd gluténmentes Super Crunch bevonatot kapott - a hasábburgonyáinknál jól ismert eljárásnak köszönhetően a termék hosszabban meleg és ropogós marad az elkészítés után, ami elvitel és kiszállítás esetén különösen nagy előny. A többi Aviko termékhez hasonlóan az édesburgonya gerezd is nagyon egyszerűen elkészíthető: olajsütőben 175°C-on 3-3,5 perc alatt, sütőben 220°C-on 12-17 perc alatt készre süthető. Az édesburgonya gerezd -18°C-on 24 hónapig megőrzi a minőségét, így hosszútávra is szabadon tervezhetsz vele.