Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

 • Fries Chees
 • Fries 6

A tökéletes sült krumpli receptje

Megosztva 15/03/2022

Egy kiváló menü megtervezése és összeállítása sok séf számára kihívást jelent az ötlettől a megvalósításig, a megfelelő összetevők kiválasztásától a megbízható beszállítók megtalálásáig. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan válasszon sült krumplit a menühöz, hogy az ne csak a felszolgált ételek ízélményét fokozza, hanem megfeleljen az étterme egyedi működési igényeinek is.

Létezik tökéletes recept?

Mindenki tudja, hogy pontosan egyforma ízű ételeket lehetetlen elkészíteni. Ennek ellenére amikor étterembe megyünk és sült krumplit rendelünk, mindig vannak bizonyos elvárásaink: szeretnénk, hogy kívül ropogós, belül puha legyen, és igazi, hamisítatlan burgonyaíze legyen.

 

Mi teszi ilyen kitűnővé a sült krumplit?

A tökéletes végeredmény elérése érdekében a legfontosabb dolog az ideális gyártó kiválasztása. Sok gyártó közül választhatunk, de végül azok mellett érdemes letenni a voksot, akik készek teljes felelősséget vállalni termékeik minőségéért. Ahhoz, hogy minden feltétel teljesüljön, érdemes figyelmet fordítani a következő tényezőkre:

 • Azok a gyártók a legkiválóbbak, akik a teljes termelési folyamatot ellenőrzik, így megfelelő figyelmet fordítanak a burgonyára a termesztéstől egészen a sült krumpli elkészítéséig. 
 • Érdemes együttműködni azokkal a cégekkel, amelyek már évek óta a piacon vannak, és az iparágban elismertek, megbecsültek.
 • Célszerű olyan gyártóval megállapodni, aki nemcsak a hasábburgonya, hanem más burgonyatermékek előállításával is foglalkozik, és ebben is szakértő.

 

Természetesen a gyártási folyamatok és a növény fajtája is nagyon fontos szerepet játszanak a hasábburgonya végső minőségében és ízében, és ugyancsak fontos, hogy a termék végül a gyártó irányelveinek megfelelően készül-e el.

 1. A termék és az olajmennyiség tökéletes aránya 1:10 (pl. 0,5 kg terméket 5 liter zsiradékban ajánlott megsütni). A termék túl kevés zsiradékban történő sütése hozzájárul a sütési idő növekedéséhez, akár túlsütéshez is, így a végeredmény nem ropogós, hanem zsiradékban tocsogó lesz.
 2. A termékeket a csomagoláson feltüntetett hőmérsékleten (175°C) készítse el, így kevesebb zsiradékot vesznek fel. A végeredmény ropogós és ízletes sült krumpli lesz, amelynek nincsen párja.
 3. Az egyszer már elkészített termékeket nem szabad újra megsütni, mert elveszítik ropogósságukat és még több zsiradékot vesznek fel. Ráadásul a sütőzsiradék lebomlási folyamata felgyorsul és hamarabb kell majd cserélni.
 4. Tartsa be az elkészítési időt, ami nem lehet se hosszabb, se rövidebb a csomagoláson feltüntetett időnél, hisz sem a nyers, sem a túlságosan megsült termék nem tálalható a vendégek számára.
 5. Sütés közben rázza meg többször a kosarat, és ha kivette a sütőből, rázza meg a kosarat még egyszer, hogy a krumpli egyenletesen vegye fel a zsiradékot - ettől még ízletesebb és frissebb lesz.
 6. Ne kapcsolja ki a fritőzt a sütési időszakok között, csak csökkentse a hőmérsékletet 150°C-ra. A fritőz teljes leállítása látszólagos megtakarítást jelent, de valójában lényegesen kevesebb áramot használ, és a vásárló is gyorsabban kapja meg az elkészült ételt, ha a hőmérsékletet a leállási időszakokban 150°C-ra csökkenti.
 7. Semmiképp ne süsse a burgonyát abban a zsírban, amelyet korábban más termékekhez, például halhoz vagy hamburgerhez használt. A zsiradék minden ízt megtart.
 8. A terméket lehetőleg azonnal és sózatlanul tálalja, mert így ropogós és ízletes marad, a só pedig felgyorsítja a ropogósság elvesztésének folyamatát.
 9. A sütéshez használjon gasztronómiai beszállítótól származó professzionális zsiradékot, aminek előnye az is, hogy szagtalan és semleges a termék ízére nézve.
 10. Rendszeresen cserélje a zsiradékot a fritőzben, mert a "fáradt" zsiradék hozzájárul a termék ízének romlásához.

 Fries 7

A "személyre szabott" sült krumpli

Minden étteremnek egyedi igényei vannak, amelyek az iparági szegmens, a helyszín vagy a tulajdonosok által választott koncepció sajátosságaiból adódnak. Ezek az igények pedig meghatározzák a menü összeállításához használt termék típusokat, beleértve a sült krumplit is. Az alábbiakban röviden áttekintjük a sült krumplival kapcsolatos tudnivalókat, figyelembe véve az éttermek különböző igényeit.

1. Ha az időhatékonyság és a minőség egyaránt fontos

Ha gyorséttermet vagy szezonális vendéglátóhelyet üzemeltet, akkor tapasztalatból tudhatja, hogy vendégei elvárják a nagyon gyors kiszolgálást. Ebben az esetben próbálja ki az Aviko Premium Turbo hasábburgonyát, amelynek rendkívül rövid az elkészítési ideje (90-120 másodperc), így tökéletes megoldás lesz csúcsidőben, amikor rövid idő alatt nagyszámú vendéget kell kiszolgálnia. A PremiumTurbo sült krumpli 100% napraforgóolajjal készül, és megközelítőleg 90%-os tömeghatékonyságú, ami nagyobb nyereséget jelent minden egyes adag terméknél.

2. Ételkiszállítás és elvitel 

A kiszállításra készített élelmiszerek szegmense már a világjárvány előtt is növekvő tendenciát mutatott, és a járvány kitörése csak felgyorsította ezt a növekedést. Az éttermek megnyitása ellenére a vendéglátó egységek helyzete továbbra is bizonytalan, ráadásul az olyan globális trendek, mint az urbanizáció, a digitalizáció és a maximális kényelemre való törekvés azt jelzik, hogy a kiszállításos ételek nem fognak eltűnni, sőt! A vásárlók elvárják, hogy a házhoz érkező ételek olyan magas minőségűek legyenek, mint az éttermi fogások. A kiszállításra szánt sült krumpli kiválasztásakor érdemes olyan terméket választani, amely tovább marad meleg és ropogós, mint a klasszikus. A PremiumSuper Crunch hasábburgonya biztonságosan szállítható, mivel a gluténmentes rizsliszt bevonatnak köszönhetően megtartja a hőt a termék belsejében, amitől a hasábburgonya akár 20 percig is friss marad, és az íze is fenséges! A gyakorlatban a termékveszteség 50%-os csökkentését és potenciálisan nagyobb nyereséget jelent. Az elkészítés mindössze 3-3,5 percet vesz igénybe, így függetlenül attól, hogy mivel tálalja, a PremiumSuperCrunch hasábburgonya pozitívan befolyásolja a menü minőségét a kiszállításkor és az elvitelkor egyaránt.

3. Ha ki akar tűnni, ne kössön kompromisszumot! 

A gyorséttermekben a klasszikus ételek felszolgálása mellett nagyon trendinek számítanak a némi csavarral tálalt ételek is. Így a világ különböző konyháinak fúziójával találkozhat, ami mindenképpen egyedi köreteket igényel. A Premium termékcsalád tagjai garantálják az állandóan magas minőséget. A Pure&Rustic burgonyahasábok a természetes héjjal rusztikus és házias stílust adnak a menüjének, tehát remek kiegészítői lesznek a húsos, halas, vegetáriánus és vegán ételeknek, beleértve természetesen a hamburgereket is.

Az édesburgonya növekvő népszerűsége miatt azt is megfontolhatja, hogy az édes ízeket is beillessze az étlapjára a hagyományos aromák közé. Az Aviko édesburgonyából készült hasábjai egyáltalán nem tartalmaznak glutént, ezért a gluténmentes diétát követők menüjébe is tökéletesen illeszkednek. Izgalmas köret lehet húspogácsákhoz vagy friss zöldségekkel készült humuszhoz, különleges, Super Crunch bevonata hosszú ropogósságot garantál.

Ha olyan hasábburgonyát keres, amely nemcsak egy hamburger mellé illeszkedik, hanem a snack-menüben, önálló elemként is működik, próbáljon ki egy látványos sült krumplit, például a Grip 'n Dip-et. Ezek a kivételesen ropogós bevonatú termékek kifejezetten arra készültek, hogy különféle szószokkal együtt tálaljuk és mártogatásra használjuk őket.

Éttermi ajánlatának összeállítása során Ön választja ki, hogy melyik sült krumpli ideális, melyik működik a legjobban köretként vagy külön felszolgált harapnivalóként. Ahhoz, hogy biztos legyen a magas minőségben, dolgozzon együtt megbízható termelőkkel és kövesse az elkészítési javaslatokat, így a végeredmény dupla siker: maximalizálja nyereségét, miközben vendégeinek is egyedülálló gasztronómiai élményt nyújt. 

Ha még többet szeretne megtudni a sült krumpliról és más B2B burgonya-termékekről, látogasson el a www.avikofoodservice.hu honlapra. A termékkínálat mellett recepteket, üzleti tippeket és érdekes információkat talál a HoReCa világ folyamatosan megújuló új termékeiről és trendjeiről.