Hírek, újdonságok az Aviko Food Service világából

  • Neon Beer
  • Neon
  • Graft3

A hiánypótlótól a mainstreamig, avagy hogyan váltak a kézműves sörök az éttermek kínálatának védjegyévé.

Megosztva 30/08/2021

Több éve figyeljük, hogy egyre több étterem építi kínálatát saját alapanyagokra és italgyártásra. A kézműves sörgyártás növekvő népszerűségének egyik oka a természetes és bio termékek iránti növekvő érdeklődés. A kézműves sörök, ahogyan azt ebben a cikkben is bemutatjuk, gyakran alacsony kalória- és alkoholtartalmúak, ugyanakkor jellegzetes ízvilággal rendelkeznek. A népszerűségüket erősíti, hogy egyre inkább értékeljük a személyre szabott és egyedi, helyben, a nulláról felépített termékeket. Egy kézműves ajánlat segít az éttermének abban, hogy kitűnjön a versenytársak között, plusz értéket adjon a kínálatához.

Nagyüzemi vagy kézműves sörök - mi a különbség?

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mi a különbség a nagyüzemi és kézműves sörök között. A nagyüzemi sörfőzdék azok, amelyek évente több millió hektoliter sört állítanak elő, általánosan jelen vannak a boltok és bárok polcain, elsősorban a nagy mennyiségekre és a tömegfogyasztók ízlésének kiszolgálására összpontosítanak. Itt a lágersörök dominálnak, de a kézműves sörök egyre nagyobb divatja miatt megfigyelhető az IPA és az APA sörök megjelenése is a polcokon.

A kézműves söröket gyakran kis helyi sörfőzdékben főzik. Elsősorban a sokszínűség és az ital ízével és aromájával való kísérletezésre való hajlandóság jellemzi őket. Minden kis sörfőzde néhány egyedi sörtípus kiválasztására összpontosít - ennek köszönhetően olyan ízeket ismerhettünk meg, mint a Witbier, LAMBIK, Gueuze, Pils és English Pale Ale.

Miért veszi be egyre több étterem a kézműves söröket a kínálatába?

A kézműves sörök jó megoldást jelenthetnek az éttermek és bárok számára, köszönhetően annak, hogy sok közülük nem pasztőrözött, legtöbbször helyben, egy sörfőző állítja elő őket, nem egy nagy gép, és a gyártás során nem alkalmaznak gyors ipari módszereket. Ez sajnos gyakran együtt jár a sör rövid szavatosságával, ugyanakkor exkluzivitást kölcsönöz a gasztronómiai kínálatnak. Egyes létesítmények egy lépéssel tovább mennek, és úgy döntenek, hogy együttműködnek kézműves sörfőzdékkel, és saját márkanév alatt készítenek kézműves söröket. "A sörfőzdénkben egyre több márkát gyártunk, úgynevezett Private Label-eket csak a vendéglátóipari cégek tulajdonosai számára. Ezek különböző típusú márkák, a legelitebbtől kezdve, ahol a sör egy neves étterembe kerül, a pizzériákkal vagy hamburgerezőkkel való nagyszerű együttműködésig, ahol a már bevált sörstílusok felhasználásával, például pils vagy búzasörökkel hozzák létre a sajátmárkás söreiket, amelyek tökéletesek a forró napokra" - mondta Agnieszka Łapaj, a Jan's Craft Breweries tulajdonosa.

Craft1

Beerpairing - az ízek kombinálásának művészete

A foodpairing az ízek kombinálásának művészete, amely gyakran olyan ízek összeállításából áll, amelyek látszólag nem illenek egymáshoz. Hozzon létre egy kiváló menüt a beerpairing figyelembevételével (bizonyos sörök és ételek kombinálásával) - az eredmény nemcsak az üzleti profitját növelheti, hanem előnyt is jelenthet a versenytársakkal szemben.

A Sörfőzők Szövetsége három alapelvet mutatott be, amelyeket a sörpárosítás során alkalmazni kell:

1. Kombináljuk az erősséget az erősséggel. A könnyű ételekhez a könnyű sörök illenek a legjobban, az összetett ízvilágú ételekhez pedig erősebb sörök szükségesek - ez nem meglepő. Az ízt sok tényező befolyásolja, a söröknél az alkohol százalékos aránya, a maláta keserűsége és az erjesztés módja. Az ételekben elsősorban a zsír és a fűszerek felelősek az ízért.

2. Találd meg a harmóniát - az ízek és illatok egyensúlya a sikeres párosítás kulcsa. Az English Style Ale és a Cheddar sajt diós íze, a pörkölt kávé jegyei az Imperial Stoutban és a csokoládé trüffel, a karamellás Oktoberfest Lager és a sült sertéstarja - ez csak néhány példa.

3. Ne csak az ízeket, hanem az ételek textúráját is vegyük figyelembe - az ételek és a sör bizonyos textúrái más és más, sajátos, de nem mindig kiszámítható módon lépnek kölcsönhatásba egymással. Egyesek tökéletes duót alkotnak, mások veszedelmes keveréket képeznek. A sok zsírt és cukrot tartalmazó ételek jól illenek a komlós keserűségű, édeskés, pörkölt malátás jegyekkel rendelkező és magas alkoholtartalmú sörökhöz. A sör szénsavtartalma a zsíros ételeket is kiegyensúlyozza. A maláta édessége tökéletesen hűsít, ezért ha fűszeres ételek szerepelnek az étlapon, javasoljuk, hogy malátás sörökkel (Stout, IPA) kombinálja őket.

Íme, néhány példa az Aviko étvágyfalatkákkal való sörpárosításra:

Lager - ezek a sörök klasszikus, nem túl hangsúlyos ízűek, így igazán sokoldalúan felhasználhatók. A szénsavtartalom szintje tökéletesen illik a könnyebb ételekhez, például salátákhoz vagy sajtokhoz. Kombináld őket paradicsomos-oregánós mozzarella falatokkal vagy mozzarella falatokkal egy ízletes menü érdekében.

A vörös sör a magas szénsavtartalma miatt sokkal üdítőbb, de sokkal nehezebb is, és jól illik az erősebb ízekhez, például a kéksajthoz vagy a marhapörkölthöz. A vörös sör tökéletesen passzolhat a tapas- és snacktálakhoz, de különösen az Aviko hagymakarikákkal és a jalapeno paprikás krémsajtfalatokkal érdemes kipróbálni.

A búzasör gyakran édes, virágos jegyekkel rendelkezik, és tökéletesen illik a gyógynövényekhez, fűszerekhez és friss zöldségekhez. Fontolja meg, hogy petrezselyemmel vagy korianderrel fűszerezett ételekkel, például tabbouleh salátával, chimichurrival vagy salsa verde-vel tálalja. Az Aviko fűszeres kukoricafalatok ideális kiegészítője lesz a búzasörnek is.

India pale ale (IPA) - Az IPA intenzív citrusos komlója tökéletes társa a fűszeres, édes és zsíros fogásoknak. A grillezett ételek vagy a fűszeres szárnyasok jól harmonizálnak az IPA-ban jelen lévő keserű aromákkal. Az Aviko sajtfalatok habanero paprikával és a cheddar sajtfalatok jalapeno paprikával fekete bundában jellegzetes megjelenéssel és meglepően fűszeres ízzel rendelkeznek, amely tökéletesen illik egy IPA-hoz.

Az IPA-nál valamivel kevesebb komlóval, de malátásabb lecsengéssel rendelkező American pale ale (APA) jól illik az érett sajtokhoz és a grillezett húsokhoz, illetve a burgerek mellé is tökéletes. Egy másik amerikai klasszikus, amely ideális ezekhez a sörökhöz, az Aviko sajtos makaróni falatok.

Porter vagy stout sör - a sötét színű és markáns ízű porterek és a stoutok lehetnek krémesek, édesek egy csipetnyi csokoládéízzel, vagy olyan keserűek, mint a kávé. A finom illatoknak ez a kombinációja jól illik a füstölt, lassan sült ételekhez, például a sült sertéstarjához. Tálalja Grip'n Dip csónakburgonyával és házi mártogatóssal, és vendégei el lesznek ragadtatva.

A gyümölcsös sörök könnyűek és frissek, tele a lédús gyümölcsök ízével és gyakran finom botanikai jegyekkel. Tökéletesek a tenger gyümölcseihez, salátákhoz vagy könnyű sajtokhoz. A csirkével vagy garnélarákkal készült cézársaláta tökéletes kísérője lehet egy ilyen sörnek. Vegetáriánus változatban a salátát Philadelphia sajtfalatokkal tálalja.

Aviko Scoopers Share The Fun Plate  

Termékek kiszállításhoz

Appetizers

Falatkák
A hagyományos étkezési megoldások egyre inkább teret veszítenek. A több főre tervezett, apró falatkákat tartalmazó tálak nagy népszerűségnek örvendenek.