blog-galette-a-francia-pite

A világ legegyszerűbb és legfinomabb pitéje: a galette

Galette, a francia pite. Elkészítési útmutató és receptötletek.

Ősszel mi sem esik jobban, mint egy frissen sült, forró pite, mellé pedig egy pohár tea, kávé vagy forralt bor. Kirándulóhelyek, forgalmas turistaközpontok és bevásárlóutcák mellett ez egy sikeres üzleti modell lehet, ahol a célcsoport könnyedén elérhető. Pitét sütni éttermi szinten nem nagy ördöngösség, hiszen kéznél van hozzá sokféle modern technológia. Érdemes azonban egy gyors és hatékony receptúrát és módszert kifejleszteni, hogy hatékonyan tudjuk kiszolgálni a hozzánk betérőket. Pitéből érdemes a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészülő, mégis talán legfinomabb galette mellett letenni a voksunkat. Ez a francia különlegesség egyszerre comfort food és csúcsgasztronómiai vívmány, mellyel az édes szájú és sós ízekre vágyó vendégeinket is egyaránt elkényeztethetjük.

A tészta receptje szinte teljes egészében megegyezik a klasszikus (szintén francia eredetű) omlós tésztával. Némi különbség, hogy a galette tésztája icipicit könnyebben nyújtható kell, hogy legyen, ennek megfelelően egy hajszálnyival több folyadék kerül bele. Ez a folyadék lehet víz, tej, tejszín, de kísérletezhetünk tejföllel, joghurttal és mascarponéval is. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk a jéghideg, apró kockára vágott vajkockákat, a tojást és a vizet (vagy más nedves hozzávalót), majd nagyon gyors mozdulatokkal homogén tésztává dolgozzuk össze. Ez a második különbség a klasszikus omlóshoz képest: a tésztát egy picit jobban kidolgozzuk, hiszen formán kívül, csupán sütőpapíron sütjük.

A kész tésztát adagonként fóliázzuk, majd legalább egy órát, de lehetőleg inkább egy napot pihentetjük a hűtőszekrényben. A tésztát a lehető legszabályosabb kör alakúra nyújtjuk, a vastagsága nagyjából 2-3 mm kell, hogy legyen. Nyújtás előtt valamilyen szemcsésebb lisztet (rétesliszt, semolina, rizsliszt, stb.) érdemes a tészta alá szórni, hogy ne tapadjon. A tölteléket a tésztakorong közepére halmozzuk, majd a tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre úgy, hogy a közepén maradjon egy nagyobbacska lyuk. Az így előkészített pitét 200 fokos sütőben nagyjából 40-45 perc alatt sütjük készre. Kisebb, egyszemélyes piték akár 20-30 perc alatt is elkészülnek, így azt egy jól szervezett szerviz mellett akár á la minute is el lehet készíteni. Az előre kisütött pitét aznap érdemes eladni, másnapra már veszít valamennyit élvezeti értékéből.

Édes vonalon az egyik legautentikusabb őszi töltelék a körte. Puhább húsú, édesebb fajtát válasszunk, de ne túl vizeset vagy kásásat. A körtéket vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagy tálban összeforgatjuk őket barna cukorral, egy pici sóval, barnított vajjal, vaníliás cukorral és fahéjjal. Ezt a tölteléket halmozzuk a pite belsejébe. Előzetes hőkezelésre nincs is szükség, amíg a pite tésztája megsül, annyi idő alatt a körte is „összeesik” és finom sült aromákat nyer. Diós vagy vaníliás fagylalttal kínáljuk a vendégeknek, de tejszínhabot és marinált körtét is adhatunk hozzá. Pompás lezárása egy szép éttermi menünek, ebben az esetben pedig kiváló párosítás mellé egy szamorodni vagy muscat ottonel típusú bor.

Ha a tészta receptjéből kihagyjuk a cukrot, akkor a pitét akár sós verzióban is elkészíthetjük. Töltelékként tegyünk bele apróra vágott sonkát, fetasajtot, főtt burgonyát, aszalt paradicsomot, kapribogyót, cukkinit és bazsalikomot. A töltelékhez adjunk tojással és szerecsendióval elegyített tejszínt, mely a sütéskör egy fantasztikus, krémes tölteléket fog alkotni ezen szuper összetevők között. Ha elkészült, frissítő elemként adhatunk hozzá színes olajbogyókat és egy könnyű, koktélparadicsomos, salottahagymás salátát is. Egy szép őszi délutánon egy pohár ropogós zöldveltelini esik mellé a legjobban.