blog-fesztivaltalak-gasztronamiaja

Válságálló gasztrotippek 4: Fesztiváltálak gasztronómiája

Egy nyári fesztiválon könnyen tehetsz szert jelentős bevételre – lássuk, milyen trendeket érdemes követned a siker érdekében!

A zenei fesztiválok mostanra nem csupán a koncertekről szólnak: a számtalan kísérőprogram és attrakció mellett az étkezési lehetőségek is komoly vonzerővé válhatnak egy-egy rendezvény esetében. 2014-ben 32 millió amerikai vett részt legalább egy fesztiválon, akik fejenként átlagosan 670 dollárt (akkori árfolyamon kb. 150 000 forintot) költöttek étkezésre. Tagadhatatlan, hogy a fesztiválipar virágzik, és ezt a sikert a helyszíni vendéglátás is meglovagolhatja. Egy fesztiválon könnyen tehetsz szert jelentős bevételre – lássuk, milyen trendeket érdemes követned a siker érdekében!  

Amerika anyagilag legsikeresebb fesztiválja, a Coachella étel- és italkurátora, Nic Adler azt nyilatkozta: „Ha fesztivál vagy, és nincs valamilyen kulináris programod, akkor valószínűleg nem csinálod jól". A kaliforniai Indióban megrendezett fesztivál mostanra több mint 100 árussal büszkélkedhet, akik a legkülönfélébb konyhákat kínálják. A W's Wake Up Call Music Festivalt a világ több pontján megrendezik: a W Hotels minden fesztiválhelyszínen külön kínálatot biztosít, miközben különböző elismert séfek és éttermek ajánlatait karolja fel. Richard Bias, a W Bali kulináris igazgatója erről azt mondta: „Mindenkinek választási lehetőséget kell nyújtanunk, és nem mindenki vágyik hamburgerre, ezért gondosan átgondoltuk a kínálatunkat, és megpróbáltunk egyensúlyt teremteni a menüinkben". A pop-up standokon felszolgált bulgogi- és kimcsi-garnírozott hot dogoktól kezdve a tengerparti étteremben felszolgált pán-ázsiai ételekig a Wake Up Call Music Festival szinte minden típusú gasztronómia iránt érdeklődőnek kedveskedik.  

Az emberek ízlése és hozzáállása változik: a fesztiválozók nagyobb választékot, valamint az élelmiszerforrásokra és összetevőkre vonatkozó garanciákat követelnek, amelyek megfelelnek az élelmiszeriparban általánosságban tapasztalható modern trendeknek. A fesztiválszervezők tisztában vannak a látogatók változó ízlésével, és ezen szempontok alapján választják ki az árusokat. Az árusok jelentkezési és jóváhagyási eljárása során bizonyítékot szeretnének látni az élelmiszerforrásról és -előállításról, amely megfelel az általános fenntarthatósági politikájuknak. 

Ahogy egyre tudatosabbá válunk az éghajlatváltozással kapcsolatban, sokan döntenek a helyi, szezonális alapanyagok és a környezetileg fenntartható élelmiszerforrások támogatása mellett. A környezetbarát élelmiszerek minimalizálják az üvegházhatású gázok kibocsátását és a lehető legfenntarthatóbban használják fel az erőforrásokat. Elengedhetetlenné váltak az egészségesebb lehetőségek is. Ma már több gluténmentes étel is kapható, amelyek alternatív összetevőket használnak, például banánlisztet, maglisztet és karfiollisztet. Az eladóknak tisztában kell lenniük az allergének feltüntetésére vonatkozó követelményekkel és lehetőség szerint egészségesebb bioélelmiszereket kell kínálniuk. 

A 30 év alattiak kétszer akkora valószínűséggel vegetáriánusok vagy vegánok, mint az idősebbek (60 év felettiek). Ez a tendencia a fesztiválokon is tükröződik, ahol a közönség általában fiatalokból áll. Ennek eredményeképpen a fesztiválok ételkínálata egyre inkább a növényi alapú irányba mozdul el. Hollandia élen jár a vega(n) ételek terjesztésében. A DGTL fesztivál (Amszterdam, 45 000 látogató) már 2016-ban teljesen vegetáriánus volt, az Awakenings techno fesztivál (Hilvarenbeek, több mint 100 000 látogató) pedig 2022-ben követte a példát, és 100%-ban húsmentes ételkínálatot hirdetett. A brit Glastonbury fesztivál (több mint 200 000 látogató) ételei nem teljesen vegetáriánusak, de a fesztivál szervezői arra szeretnék ösztönözni a látogatókat, hogy a növényi ételeket válasszák: az ételstandok 75%-ánál a vegetáriánus fogások mindössze 5 dollárért kaphatók. Fesztiválkörnyezetben kézenfekvő opciók a növényi alapú hamburgerek és hot dogok. Az olyan márkák, mint a Beyond Meat és az Impossible Foods olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek íze nagyon közel áll az igazi húséhoz. Az Aviko kínálatába frissen érkezett növényi alapú falatkák, a chicken pops, a cheezz onion rings és a chili cheezz nuggets tökéletesen megfelelnek a húsmentes finomságokat kereső vendégek igényeinek – az újdonságokat hamarosan önálló cikkben is bemutatjuk!  

Kulcsfontosságú a legmodernebb technológia kihasználása is. Sok árus inkább a saját mobilkonyháját használja a fesztiválok helyszínén, mivel a személyzet számára ideális, a szükséges egészségügyi és biztonsági szabályoknak megfelelő környezet áll rendelkezésre. A legtöbb árus ma már a közösségi médiát használja a fesztiválozókkal való kapcsolattartásra, és sokan már az érintés nélküli rendelést alkalmazzák online étlapokkal és fizetéssel, ami csökkenti a sorban állás idejét is. Ma már olyan szoftveres éttermi menedzsmentplatformok is léteznek, amelyek a fesztiválos igénybevételre vannak optimalizálva. A holland Lowlands Festival mögött álló LOC7000 nevű szervezet – részben a munkaerőhiány miatt – arra kényszerült, hogy olyan innovatív rendszereket fejlesszen ki, amelyek robotizálással átveszik az emberi munkát. A vállalat 2021-ben mutatta be a Raptapot, egy szupergyors sörcsapot, amely 24 pohár sört tölt meg másodpercek alatt. Gyorsabb, mint a tipikus csapos, és hosszú távon olcsóbb is. 

Sok fesztiválszervezőnek és -látogatónak szálka a szemében a tengernyi műanyag pohár, amelyek egyszeri használat után a helyszínen végzik. De van megoldás: egy körkörös pohárrendszer újrahasznosítható poharakkal. A rendszert világszerte, így hazánkban is egyre több szórakozóhelyen, fesztiválon vezetik be. Ma már a régió egyik legnagyobbjának számító Sziget fesztivál (360 000 látogató) is hasonló rendszerrel működik. Minden vendéglátóipari partnertől megkövetelték, hogy papírral vagy környezetbarát eldobható eszközökkel dolgozzon, és az egyszerhasználatos poharak mellett megtiltották a műanyag tálcák, zacskók és evőeszközök használatát is.  

Végezetül lássuk, milyen egyéb irányzatokkal és fogásokkal érhetsz célt a fesztiválozóknál! Az egészségtudatos vendégek egyre inkább felfedezik az olyan ősi gabonafélék, mint a quinoa, az amarant és a farro előnyeit. Nyári salátákban, zabkásákban és serpenyős egytálételekben is remekül működnek. Feltörekvő, különleges irányvonalnak számít a venezuelai, a közel-keleti és a maláj konyha. Évek óta hódítanak a poké bowlok: a színes, ízletes hawaii tálak frissítő, azonnali vitaminforrásnak számítanak a fesztiválozók körében. Nem lőhetsz mellé a nyári köntösbe öltöztetett, fagylalttal és gyümölcsökkel kínált churrosszal sem – pillanatok alatt friss édességet kínálhatsz a vendégeidnek! A fesztiválok igazi jolly jokere pedig a Super Crunch Premium termékcsalád, amely a gluténmentes bevonatának köszönhetően sütés után 20 percen át meleg és ropogós marad. A hasábburgonyák a mai napig megunhatatlan fesztiválsnack-ek, így egy ilyen erős versenyzővel garantáltan nagy sikered lesz!