blog-sajtok-sajtfalatok-ellenallhatatlan-aprosagok-az-etlapodon

Sajtok, sajtfalatok – ellenállhatatlan apróságok az étlapodon

Készíts ellenállhatatlan sajttálakat vendégeid számára: borral, kenyérrel és az Aviko sajtos étvágyfalatkáival kísérve!

Több ezer éve fogyasztunk sajtot, de vajon úgy, ahogyan a leginkább érdemes? Ha sajtevésről van szó, a franciákhoz érdemes fordulnunk inspirációért. A sajtok ugyanis az előételektől kezdve a desszertig a menü bármely pontján felbukkanhatnak, de kiválasztásuk, adagolásuk és feldolgozási technikájuk már korántsem mindegy. 

Alapvetően a sajt nem előétel – az erős aromák, hosszú érlelés alatt kialakult radikális ízek eltompítják, elfárasztják a vendégek íz- és illatérzékelését. Ennek megfelelően az étterem sajtkínálatát sem az előételek között szerencsés feltüntetni, hanem a desszertek tájékán. Ennek ellenére csempészhetünk akár sajtot is az előételekhez, csak lehetőleg egy könnyedebb fajtát. Remek példa erre az olasz caprese, amely friss és üde paradicsom, bivalymozzarella, balzsamecet és bazsalikom egyensúlyát jelenti salátaformában.  

A francia etikett azt írja elő, hogy sajtot a desszert előtt fogyasszunk. Ennek az az oka, hogy a franciák olyan nagyra becsülik a sajtkészítő mesterek produktumait, hogy annak a főfogáshoz közzel kell állnia. A másik aranyszabály szerint pedig az édesnek kell a sósat követnie, tehát ez is meghatározza a sajt helyét a desszertekhez képest. 

Az olyan éttermekben, ahol jó a bor, érdemes borral és kenyérrel kísért sajttálakat felszolgálni, figyelembe véve azt is, hogy egyes vendégek nem szeretnének nagyobb fogásokat választani. Kenyérből mindig kínáljuk az elérhető legjobbat! Ma már országszerte elérhetők kézműves, kovásszal készülő kenyerek, melyek ízben és rangban passzolnak a mély, komplex ízvilágú sajtokhoz. Bizonyos sajtok remekül harmonizálnak a boron kívül más italokkal, például teákkal, pezsgővel, sörrel, szakéval, egyes likőrökkel és égetett szeszekkel is – érdemes kísérletezni és a vendéglőd profiljához leginkább illő párosításokat keresni!  

A francia etikett szerint akár menüben, akár étvágyfalatkaként szolgáljuk fel a sajtot, tilos hozzá a már említett kiváló minőségű kenyéren (vagy baguetten) kívül bármit is szervírozni. A sajtfogás a sajtról szól, nem pedig a mellé kínált ropiról vagy szőlőről. Természetesen nem mindenkinek kell követnie ezt a szigorú iskolát, léteznek remek sajt-kiegészítő kombinációk, kezdve a kecskesajt-fügétől a ribizli-roqueforton át egészen a kéksajt-szőlőig. 

Ha lazítanánk a szabályokon, az Aviko sajtfalatkáit is remekül kombinálhatjuk a sajttálakkal, vagy akár önmagukban, mártogatósokkal is kínálhatjuk a sajtos étvágyfalatkákat. Az Aviko kínálatában számos sajtos finomság megtalálható, amelyek többek között mozzarella, cheddar sajt felhasználásával készülnek, és remekül megállják a helyüket a nyári teraszokon, a könnyed, közös falatozások alkalmával is.  

mozzarella falatok a gyerekmenühöz is jól illenek, hiszen ízük kellően krémes-tejes, nem túl intenzív. Érdemes kipróbálni a sajttal töltött burgonyatáskákat is egy laktatóbb, burgonyásabb fogás kedvéért.  

Markánsabb, aromásabb ízvilágot képviselnek a cheddar sajtfalatok csilipaprikával, és szintén pikáns ízvilággal szállnak versenybe a jalapeno paprikás krémsajtgolyók. Az Aviko két különlegessége, a piros színű sajtfalatok habanero paprikával és a fekete színű cheddar sajtfalatok japapeno paprikával fekete bundában pedig nemcsak az ízükkel, hanem a megjelenésükkel is kivívják a figyelmet.  

Az Aviko tisztában van az aktuális trendekkel és étkezési szokásokkal, ezért azokra is gondolunk, akik nem tudnak vagy szeretnének tejterméket fogyasztani. Két új vegán falatkánk, a sajtízű falatok csilipaprikával, illetve a sajtízű karikák vöröshagymával tökéletesen hasonlítanak a kedvelt sajtfalatokra, ám nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Építsd be ezeket a termékeket is a kínálatodba, hiszen a segítségükkel olyanok is élvezhetik a közös falatozást a sajttálakról, akik eddig kimaradtak belőle!