menuotletek-az-esküvoi-szezonra

Indulhat a lakodalom? – Menüötletek az esküvői szezonra

Közeledik az esküvőszezon, amelyből a te éttermed sem maradhat ki! Új cikkünkben bemutatjuk, milyen menüvel és különleges megoldásokkal csábíthatod magadhoz a jegyespárokat: így alakíthatod ideális esküvőhelyszínné a vállalkozásod!

Érdemes kihasználnod az éttermedben rejlő lehetőségeket, és rendezvények lebonyolítását is bevállalni. Az esküvőszervezés a belföldi turizmus egyik ága, így akkor vagy remek pozícióban, ha nem a nagyvárosokban, hanem vidéken helyezkedik el a vendéglőd. Fontos viszont, hogy az érdeklődőkhöz eljusson az esküvőrendezés lehetősége: gondoskodj róla, hogy fel legyen tüntetve ez az opció a honlapodon, esetleg az étlapodon is, illetve posztolj róla rendszeresen a közösségi médiában! Szerencsére egy esküvő esetén a szervezés legnagyobb része nem téged terhel, így ilyenkor a munkatársaink számára lényegében egy fix létszámos – tehát munkaerővel előre kalkulálható – munkanappal kell számolni. Természetesen a vendégek kívánalmai eltérőek lehetnek. A skála két végpontján a teljesen általánostól az egészen extrém kérésekig bármi felmerülhet – ezeket érdemes előre tisztázni, hogy később a lehető legkevesebb meglepetés érjen minket. 

Ha rendszeresen vállalsz esküvőket, érdemes egy dekorációs alapcsomagot beszerezned, amelyet többször is felhasználhatsz. A dekoráció azért nagyon fontos, mert ez adja az első benyomást: amikor a vendégsereg megérkezik, a termet és a díszítést látja meg először. Természetesen a színvilágnak és a stílusnak harmonizálnia kell az esküvő tematikájával és az ifjú pár elképzeléseivel, de néhány asztal- és székszoknya, asztali dísz, üdvözlőtábla biztosan emeli az esemény fényét.  

A menü megtervezésénél örök szabály, hogy nem szabad túl sokféle ételt és italt rendelni, mert nagyon megdrágítja és megbonyolítja az eseményt. A stílus sokféle lehet, de gyakran a legjobb megoldás, ha az évszaknak megfelelő ételek és ízek köré épül az ajánlat. A szezonális termékek nemcsak frissek, hanem segítik a költségek alacsonyan tartását is. Gondoskodj róla, hogy az esetleges ételallergiákat, a tejtermék- és gluténérzékenységet, valamint a vegán vendégek igényeit is kielégíthesd. Érdemes számolni az Aviko burgonyagratin-kínálatával: ez a köretkülönlegesség nemcsak jól adagolható és hosszan melegen tartható, de kifejezetten exkluzív hangulatot is teremt.  

Ha a jegyespár kilépne a hagyományos vidéki lagzik kínálatából, számtalan izgalmas, modern és ínycsiklandó ötletet javasolhatsz nekik. Az egyik a finger food irányvonala: ezeknek az apró, előre előkészített falatkáknak a nagy előnye, hogy evőeszköz vagy akár tányér nélkül, szalvétákkal és kézzel fogyaszthatják a vendégek. Leginkább a kötetlenebb hangulatú eseményeken népszerűek, de elegánsabb környezetben is megfelelhetnek. A finger food lehet előétel, főétkezések közötti snack vagy akár főétkezés is – ettől függően 4-6, illetve 8-12 darab falatkával érdemes számolni fejenként. 

A mini adagok nagy előnye, hogy a kitálalásukkal nem kell foglalkozni, a vendégek önkiszolgáló módon is fogyaszthatják őket. Mivel a legkülönbözőbb ízvilágokat magukba olvaszthatják, széles választékot és sokféleséget kínálnak, ami vonzó a vendégeknek, miközben gazdaságos a vendéglátóknak. A finger food lehet sós, édes, hideg és meleg is – a lehetőségek száma végtelen. Közkedvelt megoldás, hogy népszerű ételek falatként fogyasztható változata kerül az asztalra: a mini szendvicsek, mini hamburgerek, mini pizzák, mini hot dogok, mini kolbászok vagy mini palacsinták garantáltan leveszik a vendégeket a lábukról. 

A finger food több nemzetközi konyhából meríthet: a francia hors d’œuvre, a spanyol tapas vagy a kínai dim sum ízvilága is könnyen beépíthető a kínálatba. Kiváló finger food válhat az Aviko étvágyfalatkáiból is: a mozzarella sajtfalatok paradicsommal ropogós bundában vagy a bundázott sajtfalatok habanero csilipaprikával üde színfoltot visznek a svédasztalok megszokott repertoárjába. 

Szintén divatos, fiatalos és laza megoldás, ha food truckok (is) segítik az esküvői étkeztetést. A food truck nagyon kreatív vendéglátási forma, ezért is szaporodnak gomba számra a nagyvárosokban, a legkülönbözőbb fogásokat kínálva a járókelők számára. A street food/gyorséttermi felfogás miatt ezek a vendéglátó egységek képesek lehetnek pillanatok alatt kiszolgálni a násznépet akár sós, akár édes fogásokkal. Az Aviko kínálatából számos kedvelt termék kiválóan alkalmas food truck-ok számára is, például az étvágyfalatkák, az édesburgonya vagy a churros. Akár saját food truckkal rendelkezel, akár a környékbeli, népszerű árusok parkolnának le a helyszínen, ez a megoldás biztosan örök emlék lesz a vendégek számára.