blog-hamburgervariac-vilag-korul

Hamburgervariációk a világ körül

Merészkedj túl a jól bevált hamburger-sajtburger határon, és meríts inspirációt az alábbi, jóval extrémebb hamburgerváltozatokból!

A hamburger a világ egyik legnépszerűbb étele – éppen ezért nehéz kitűnni a tömegből, ha egyediséget vinnél az elkészítésébe. Van azonban egy egérút: a világ legkülönlegesebb hamburgerei Téged is megihlethetnek! 

Merészkedj túl a jól bevált hamburger-sajtburger határon, és meríts inspirációt az alábbi, jóval extrémebb változatokból, amelyeket az Erudus segítségével listáztunk. Az új menüt az Aviko köretelemeivel teheted teljessé, mi elsőként a Super Crunch Premium hasábburgonyákat és az Édesburgonya hasábokat ajánljuk.

Islak burger– Isztambul, Törökország 

A „Wet burger" (nedves burger) néven is ismert, szaftos és szájban olvadó islak burger kis méretű, de annál ízletesebb – az isztambuli Taksim tér híres street foodja. Egy forró grillen megpirított húsból (leggyakrabban marhahúsból) készült húspogácsából áll, amit tejes, fokhagymás paradicsomszószban párolnak, fűszerekkel (és néha biber salçasıval – török chilipasztával) ízesítenek. Ha kész, a húspogácsát egy puha, vajjal kikent fehér zsemlébe helyezik, amelyet szintén a paradicsomszószban főztek meg. Így az is felszívja a szaftot, ez adja a burger jellegzetes textúráját.

Az autentikus isztambuli islak burgereket tálalás előtt gőzölős tárolóba rakják, hogy jól „megizzadjanak”, de egy meleg sütő is elegendő lehet a végeredményhez. Tökéletes késő esti bűnös élvezet! 

Ramly burger – Malajzia 

A Ramly burgert Haji Ramly Monki muzulmán hentes találta fel 1979-ben Malajziában, és azonnal meghódította a helyi éttermi szcénát. A burgert úgy jellemezhetjük, mint egy zsemlébe csomagolt omlettbe csomagolt hamburgert, de – ahogy a malajziai street food szcéna tanúsíthatja – ennél sokkal többről van szó. Az autentikus Ramly burger húspogácsája lehet csirke- vagy marhahús, de azt a Ramly csoportnak, az ételt kitaláló gyártóknak kell szállítaniuk (természetesen ha magad is készítenél hasonlót, a saját készítésű húspogácsa is megfelel).

A húspogácsát egy főzőlapon sütik meg, és mielőtt levennék a tűzről, egy tojást ütnek rá, hogy a pogácsa omlettbe merüljön, és a hús összes szaftját magába zárja.

A hamburgert hagyományosan curryporból, chiliből, vajból, majonézből, Lea and Perrins worcestershire szószból, borsból és cukorból készült mártással öntik le – ez a szósz árusonként változik, és zsemlében, salátával, paradicsommal, lilahagymával, uborkával együtt tálalják. Magas fehérjetartalom, csupa ellenállhatatlan hozzávaló – ilyen egy igazán kiadós ebéd vagy vacsora! 

Rénszarvasburger vörösáfonya lekvárral – Finnország 

Az áfonyalekvárral fogyasztott rénszarvashús nagyon népszerű Finnországban, de más skandináv országokban is ismerik. Érthető, hogy a hamburgerbe is bekerült! 

A rénszarvashús finom ízű rendkívül sovány hús, Omega-3 zsírsavakban és B-12 vitaminban gazdag, így az egyik legegészségesebb húsféleség. A vörös áfonya örökzöld bokron nő, amely az északi félteke sarkvidéki tundrájában őshonos. A piros bogyók enyhén savanykás ízűek és magas antioxidáns-tartalmúak, gyakran készítenek belőlük lekvárt cukorral és egy kevés vízzel.

A vörös áfonya lekvárral készült rénszarvasburgert általában puha zsemlén (a brióshoz hasonló péksüteményen) tálalják, és olyan feltétekkel egészítik ki, mint a hagyma, a gomba és a gouda sajt. Meg is van a következő szezonális ajánlatod az őszi-téli időszakra! 

Vada pav – Mumbai, India 

A vada pav sült burgonyagombócból vagy burgonyapogácsából (a vada) áll, amelyet egy zsömlében (a pav) tálalnak. Egyes helyeken wada pao vagy Bombay burger néven is ismert – ez utóbbit az indiai Mumbai városából való eredete miatt kapta. Az étel az 1960-as évek végén bukkant fel, és már országszerte sok büfében, bódéban készítik. 

A vada pav növényi alapú étel, tehát a vegetáriánusoknak, vegánoknak szóló ajánlatodat is feldobhatod vele! A burgonyapogácsához burgonyát főznek, majd pépesítik, és zöld chilivel, fokhagymával, mustármaggal, currylevéllel és kurkumával keverik össze. Gombóccá formázzák, lisztalapú tésztával bevonják és olajban kisütik.

A kirántott gombóc ezután egy félbevágott zsömlébe kerül. Édes chutney-val, zöld chutney-val és szárított fokhagymás chutney-val tálalják.

Hamburguesas Mexicanas – Mexikó 

A Hamburguesas Mexicanas a klasszikus hamburger mexikói változata – a feltalálója és a megjelenésének ideje ismeretlen. Általában tartalmazza az összes hagyományos amerikai összetevőt és feltétet – kezdve a forró grillen megsütött marhahúspogácsával, amelyet puha fehér zsemlében tálalnak sajttal, hagymával, paradicsommal, ketchuppal és mustárral.

Ezután jönnek a további hozzávalók – chilipaprika, mexikói sonka vagy chorizo, avokádó és a legfontosabb, a pico de gallo. Ez a finom salsa paradicsomból, hagymából, korianderből, serrano chilipaprikából és lime-léből készül. Néha még több sajtot adnak hozzá, így a burger tele van mindenféle, egymást tökéletesen kiegészítő és kontrasztos ízzel és textúrával. Mivel a mexikói konyha itthon is hódít, üde színfolt lehet az étlapodon ez a burgervariáció!