a-legnepszerubb-desszerttrendek-2023-ban

Finom, egészséges, lenyűgöző – A legnépszerűbb desszerttrendek 2023-ban

A desszertpiac szárnyal. Tedd még sikeresebbé vállalkozásodat a legdivatosabb édességek segítségével!

A desszertpiac szárnyal. A szakértők szerint 2022 és 2029 között a fagylalt és fagyasztott desszertek ágazata kifejezetten gyorsan fog bővülni. Egy nemrégiben végzett felmérésben a fogyasztók 53%-a számolt be arról, hogy az előző napon fogyasztott desszertet, 18% pedig saját bevallása szerint hetente egyszer szokott enni.

Az éttermi ágazat szereplőinek 60%-a kínál desszerteket. A kevés előkészületet igénylő desszertek, mint például a sütemények és fagylaltok népszerűek a fogyasztók körében, és magas haszonkulccsal rendelkeznek. A Toast és a Little Dessert Shop segítségével megvizsgáltuk, 2023-ban milyen trendek fogják uralni a desszertpiacot, amelyeket Te is átvehetsz. Tedd még sikeresebbé vállalkozásodat a legdivatosabb édességek segítségével!

Desszerttálak

A desszerttálak cukorkákat, sütiket, csokoládékat, karamellákat, minitortákat, macaronokat és minden elképzelhető kis édes finomságot zsúfolnak össze. Ezek a tálak azért trendik, mert a választék mindenki számára kínál valamit, ami a kedvence – akárcsak a sós csipegetős tálak. 

Ez a megoldás biztosan nagy sikert arat esküvőkön, babaváró partikon és más társas eseményeken, hiszen nemcsak ellenállhatatlan elemekből áll, de szuper színes és hívogató látványt nyújt. De olyankor is jó megoldás lehet, ha egyszerűen egy páros ajánlatot keresel az étlapod számára. 

Növényi alapú desszertek

A cukrászvilág is szembesült a vegán termékek iránti kereslettel, aminek érdemes eleget tenni. Globálisan a vegán desszertek piaca már 2,77 milliárd dollárt ér és gyorsabban növekszik, mint a többi ágazat.

Bár a legelismertebb sütemények, torták és piték többségéhez szükség van a vaj zsírtartalmára és a tojás fehérjéjére, ma már növényi alapú desszertreceptek is bőségesen elérhetőek, így a vegánok számára is alkothatunk édes és kényeztető finomságokat. Egy másik fontos tényező, hogy a növényi alapanyagok gyakran környezetileg fenntarthatóbbak, mint állati eredetű társaik.

Diétás igények figyelembevétele

A gluténmentes pékségek, a tejmentes desszertek és a természetesen édesített édességek minden eddiginél elterjedtebbek. Néhány vállalkozás azt is bevállalja, hogy az egészségtudatos vásárlóknak természetes eredetű ételszínezékekkel kedveskedjen, így mesterséges színezékek nélkül is élénk desszerteket készítenek. 

Az éttermek, pékségek és a desszertgyártó cégek ilyen esetekben a hagyományos összetevők alternatíváit alkalmazzák. Egyértelműen a jövőbe mutató trend, hogy a vállalkozások mindenféle étkezési szokást és igényt figyelembe vesznek, és lehetővé teszi, hogy bárki élvezze az édes finomságokat.

Fűszeres és nemzetközileg inspirált ízek

Az olyan fűszerek, mint a fekete bors, a kardamom és a rozmaring nem feltétlenül hagyományos desszertízek. Mégis, a fűszeres és az édes kombinációja extra ütős a desszertekben! Elég csak arra gondolni, hogy a sütőtökkel fűszerezett finomságok sosem mennek ki a divatból.

A világ különböző konyháiban domináns ízek, mint a csillagánizs, a chipotle, a kurkuma és a cayenne ma már megjelennek a pékségekben és cukrászdákban. Emeld a desszerteket a következő szintre, és kísérletezz a yuzuval, a gyömbérrel és a maracujával! A vendégeid imádni fogják, hogy egyedi ízeket tapasztalhatnak meg az étkezés végén is.

Nosztalgikus kényelem

Néhány desszerttrend nem megy ki a divatból. A klasszikus ízek továbbra is népszerűek, különösen a világjárvány idején nőtt meg az igény az ismerős ízek nyújtotta kényelmes, vigasztaló törődésére. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a legtöbb cukrászdában és étteremben a mai napig az évtizedes receptek alapján készült sütemények, torták a legkelendőbbek. Persze az is remek irány lehet, ha a klasszikusok egy kis csavart kapnak: új formában, feldolgozásban jelennek meg.

Ez a trendi desszertstílus a newstalgia („újsztalgia”) nevet kapta. A vásárlókat olyan termékekkel és kreációkkal csábítják, amelyek a megszokott kényelmet kínálják új koncepciók és ízek izgalmával. Így a vásárló egy édes gyermekkori élményt eleveníthet fel, miközben valami újat próbál ki. 

Kisebb, „street food" típusú, elvitelre szánt desszertek 

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról sem, akik édesszájúak, de kis étvágyúak! Egy hordozható, egyadagos desszert lehetővé teszi a vendégek számára, hogy kipróbáljanak egy új ízt anélkül, hogy elköteleznék magukat egy nagyobb fogás mellett, és olyan útközbeni kényeztetést kínál, amely nem lassítja le őket a mindennapi rohanásban. 

Megjelent a mini cukrászsütemények, „desszert tapasok” és kézben tartható finomságok divatja, amelyeket útközben is elfogyaszthatnak a vásárlók. Az Aviko édessége, a churros tökéletes utcai desszert: néhány perc alatt készre süthető, igény szerint ízesíthető és lazán, evőeszköz nélkül fogyasztható séta közben is. 

Ital és desszert egyben 

Dalgona kávé, bubble tea, látványos turmixok, mocktailek és más különlegességek – olyan példák az elmúlt évekből, amelyek mágnesként vonzzák elsősorban a fiatal közönséget. A virális folyékony desszertek elárasztották a közösségi médiát, hiszen nemcsak finomak és különlegesek, hanem nagyon látványosak is.

A rétegek, a színek és az innovatív tálalás letarolta a desszertitalok piacát. A rajongók számára nincs is szebb látvány, mint egy tökéletesen kiegyensúlyozott matcha latte, a tej és az élénkzöld tea márványos kombinációja. Ha igazán trendi szeretnél lenni, készítsd el az italt a vásárló a szeme láttára, így a hatás biztosan nem marad el.