blog-street-food-levesek-a-vilag-minden-tajarol

Fantasztikus street food levesek a világ minden tájáról

Tervezd meg őszi étlapod az alábbi levesekkel! Négy nagyszerű fogás, amellyel biztosan leveszed vendégeidet a lábukról.

A street foodok között az utóbbi időben egyre inkább teret hódítanak maguknak a levesek. Számos ötletes menüvel operáló levesezőt találni egyetemek, irodaházak, turisztikai csomópontok és kirándulóútvonalak környékén. Okkal, hiszen a leveseket relatíve alacsony technológiai háttérrel is el lehet készíteni, szervizeléséhez nincs szükség komplett szakácsbrigádra, illetve a leveseknek kiemelkedően jó a profitrátája. Mivel ősz beköszöntével a vendégek szívmelengető fogásokra vágynak, így összeszedtünk néhány olyan levest, amelyek egészen biztosan az étlapok sztárjai lehetnek. Az ilyen leveseknek nagy keletje van a világ minden táján, így a Távol-Kelettől egészen Mexikóig gyűjtöttünk érdekesebbnél-érdekesebb inspirációkat.

A világ másik végén, Vietnamban a levesevés nemzeti ügy. A mára világhíres pho leves a helyiek számára nem csak vasárnapi ebéd, hanem mindennapi reggeli és vacsora is. Életstílus és filozófia. A pho egy marhacsontokból főzött aromás leves, őse a francia gyarmatosítók által képviselt boullion. A levet hagyományosan sült hagyma, gyömbér, halszósz, kevés cukor és egy állandóan változó fűszerkavalkád ízesíti, amelynek tagja a fahéj, a csillagánizs, a borsfélék és a kardamom. A leves betétje többnyire rizstészta, marhahús és sok-sok zöldfűszer, élükön a korianderrel és újhagymával. A pho sikerre ítél street food fogás, aki ügyesen készíti el, az jó üzletet csinál vele. Nem hiába, a nyugati nagyvárosokban is elvétve lehet olyan utcát vagy negyedet találni, ahol ne lenne egy pho levesező. Külön kedvence az egyetemistáknak, hiszen egyszerre megfizethető és laktató egytálétel, mindemellett pedig orvosság bármilyen mulatság másnapján.

A hűvösebb őszi időszak ízléséhez illeszkedik a kelet-európai országokban, elsősorban Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszországban népszerű borscs leves. Az alapja szintén egy erős marhahúsleves, melyet rengeteg karamellizált zöldség és céklalé ízesít. A borscs hagyományos fűszere a kapor, illetve gyakran kínálják tejföllel és a régióra jellemző korianderes, fekete rozskenyérrel, a borogyinszkivel. A borscs tartalmas voltánál fogva szintén tekinthető egy teljes étkezést is kitevő egytálételnek, főleg, ha különböző laktató kiegészítőkkel kínáljuk. Éttermi fogásként is pozícionálható, hiszen az elegáns rubinvörös lé a sok egyformára vágott zöldséggel gyönyörűen tálalható.

Szintén a hidegebb időszak legnépszerűbb levesei közé tartoznak a krémlevesek, pláne ha melegséget fokozó fűszerekkel vannak ízesítve. Tipikusan ilyenek az indiai ízvilágot megtestesítő, curry alapú krémlevesek. Ősszel nincs is nagyobb telitalálat, mint az édesburgonya krémleves, amelyet hagymás, csilis, gyömbéres, fokhagymás alapon indítunk. Lehetőségünk van ráadásul teljesen verziót is készíteni belőle, ha tejtermékek helyett kókuszlével húzzuk fel és krémesítjük a levest. Egy ilyen fogás praktikusan készülhet az Aviko édesburgonya kockáiból, mely nagyon magas színvonalon előkészített remek minőségű alapanyag, ráadásul rezsit és munkaórát spórolunk meg a használatával. Étteremben is remekül felszolgálható, de akár kültéri rendezvényeken, sportpályák mellett is kínálható pohárba tálalva.

Csirkehús, ropogós tortilla, krémes avokádó és harsány ízű lime. Ezek az alapvető hozzávalói Mexikó egyik legnépszerűbb levesének, a sopa de limának. Nem csak Európába migrálva népszerű street food, hanem bármelyik mexikói városban kalandozva is azt láthatjuk, hogy a helyi éttermekben, kifőzdékben és büfékben is óriási népszerűségnek örvend. A leves alapja egy könnyű csirkealaplé, amelyet olyan aromás fűszerek ízesítenek, mint a fahéj, a pikáns habanero paprika és a szegfűszeg. Az így aromásított levesbe kerül vissza a falatnyi darabokra vágott vagy tépkedett csirkehús és a felkockázott avokádó. A levest tálaláskor friss oregánóval és zöldcitrom levével frissítjük, illetve ropogós tortillát adunk hozzá kiegészítő gyanánt.