blog-fantasztikus-husgolyok-z-igazi-comfort-food

Fantasztikus húsgolyók – az igazi comfort food

Az alábbi húsgombócok biztosan rabul ejtik vendégeid szívét. Technológiai leírás, tálalási és köretjavaslatok a világ legnépszerűbb comfort foodjához.

Az emberiség vonzalma a tökéletes formákhoz nem csak a művészetekben, de a gasztronómiában is megnyilvánul. Valószínűleg ezért is kedveljük annyira a gömböt, a lehető legletisztultabb geometriai formát leképező húsgolyókat. Minden nemzetnek megvan rá a maga tökéletes módszere és receptje, így fogyaszthatjuk a Közel-Keleten, szerte Ázsiában, Skandináviában, Olaszországban és a Balkánon egyaránt. A húsgolyó készülhet szinte bármilyen típusú állatból, sőt, akár halból is, és remekül tud harmonizálni bármilyen körettel és tálalási formával. Éppen ezért nagyon könnyű vele tervezni, szezonálisan éppen elérhető alapanyagokkal párosítani. Ősszel, a nagy zöldségbőség idején pláne bérelt helye van az étlapokon.

A legismertebb húsgolyók egyike egészen biztosan az olasz paradicsomos verzió. Ki ne tudna felidézni legalább három-négy gengszerfilmet, amelyben egy hatalmas fazékban rotyog a paradicsommártásban a több tucat tökéletesen egyforma, étvágygerjesztő húsgolyó. Az olasz verzió azért tökéletes, mert bemutatja a technológia lényegét: húst, tojást, valamilyen szerkezetet könnyítő anyagot és sok-sok ízesítőt keverünk össze a tökéletes állag és íz eléréséhéhez. Fontos, hogy a hús nem lehet túl száraz, így szaftosabb, zsírosabb húsrészeket érdemes választani, illetve külön szalonnát beledarálni az alapba. 

A tojás azért szükséges, hogy hőkezelés során megkösse a golyót, amely így megőrzi a formáját. Nem szabad azonban túlzásba sem esni, hiszen a túl sok tojás egyfelől tompítja az ízeket, másfelől pedig keményíti a gombócot. Az olasz verzióba kerül még morzsa vagy darált kenyér, szintén a lazább állag és szerkezet érdekében. Ezt a fajta gombócot hagyományosan fokhagyma, petrezselyem, só, bors és reszelt parmezánsajt ízesíti. A gombócokat aztán paradicsommártásban főzzük meg, amit lehetőség szerint valamilyen alaplével húzunk fel – tradicionális választás a borjú alaplé. Tálalni papardelle tésztával, burgonyagombóccal vagy akár lágy, krémes polentával is lehet. Szuper választás lehet mellé tovább az Aviko kínálatában is elérhető zöldfűszeres mini gratin.

Még lágyabb, még puhább gombócokat készíthetünk, ha azokat nem tojással fogjuk össze, hanem valamilyen levélbe csomagoljuk őket. Klasszikus balkáni, illetve kelet-európai megoldás a savanyított káposzta levelébe csomagolt húsgombóc. De használhatunk ilyen célra édes káposztát, kelkáposztát és szőlőlevelet is. Az ilyen gombócokba szokás tenni gabonafélét, mely egyfelől könnyíti a gombócot, másfelől pedig keményítőtartalmának köszönhetően picit kötést, tartást ad neki. Nagyszerű bisztrófogás lehet a savanyú káposzta levelébe töltött húsgombóc egy vargányás, diós, fodros kellel összeforgatott házi tésztával. Másik inspiráció lehet a töltött paprika, mely szintén komoly balkáni hagyományokkal rendelkezik, elsősorban bárány- és birkahússal töltött, édes, piros kápia paprika formájában.

Spanyolországban szintén nemzeti étel a paradicsommártásos húsgombóc, az úgynevezett „albondigas” melyet gyakran kifejezetten pikánsan készítenek. Nagy különbség az olasz verzióval szemben, hogy a mártásba kerül füstölt paprika is, amely egy egészen különleges ízvilágot ad a fogásnak. Háztartási szinten igazi comfort food, tapas bárokban is megtalálni, sőt, elegáns éttermekben is. Még jellemzőbb azonban az utcai verziója, a „bocadillo de albondigas” – vagyis a húsgolyós szendvics. A rövid, bagett szerű szendvicset megkenik paradicsommártással és katonás rendben felsorakoztatják benne a húsgolyókat. Külön ízbombaként friss manchego sajt kerül még az ételkölteménybe és válogatott zöldfűszerek. Ehhez a fogáshoz mi sem illik jobban kiegészítésként, mint egy szuper burgonyaköret, például a vastag, rusztikus super crunch hasábburgonya az Aviko termékpalettájáról.