káposztafélék aviko

Dobd fel zseniálisan elkészített káposztafélékkel a téli étlapodat!

Bár sokaknak a káposzta egy középszerű zöldséget jelent, valójában az egyik legsokoldalúbb és legváltozatosabban elkészíthető alapanyag az őszi és téli gasztronómiában.

Eleve rengeteg féle káposztát érünk el a piacon, melyek mind számtalan módon elkészíthetők és kreatívan variálhatók. Lilakáposzta, csúcsos káposzta, kínai kel, bordás kel és a sor még hosszan folytatható. A káposztafélék ráadásul nagyon jól tartósíthatók és fermentálhatók. Az erjesztett káposzta és az ecetes-cukros káposzta savanyúság mind-mind közkedvelt és alapvető építőelemei a régió konyháinak. A káposzták szezonban barátságos áruk miatt jól kigazdálkodható alapanyagok, így bérelt helyük van az alacsonyabb eladási árakkal dolgozó street food, ebédlő/kantin és bisztró típusú vendéglátóhelyeken.

Sütött káposzták

A világ legegyszerűbb, mégis legnagyszerűbb köretei közé tartoznak az egészbe sütött káposzták. Ez kivitelezhető sima fejeskáposztával és lilakáposztával is, mégis a legnagyszerűbb ízzel a sült kelkáposzta bír. A sütőt 200 fokon melegítjük elő, a káposztába pedig fecskendővel késsel vágott lyukakon keresztül tejet vagy még ideálisabb esetben kecsketejet nyomunk. 40-50 perc alatt a káposzta szerkezete felpuhul, a tej és a káposzta aromái pedig egy elképesztően krémes, mégis markánsan káposztás csodává állnak össze. A kihűlt káposztákról lehántjuk az első 2-3 réteg túlsült levelet, majd cikkekre vágjuk. Ezeket a cikkeket serpenyőben pirítjuk meg, hogy még extrább sült ízre tegyünk szert. Ezt a sült káposztát adhatjuk kacsa- és libaételek mellé, de különleges ízesítésű burgerekbe, de akár utcai fesztiválokon kolbászok, sültek mellé is kínálhatjuk, pikáns mustár és kovászos kenyér társaságában, plusz érdemes kipróbálni, hogy mennyire remekül passzol hozzá az Aviko rusztikus, ropogós hasábburgonyája.

A lilakáposzta egyszerűen fermentálásra termett! 

Egy nagyon egyszerű eljárással a világ egyik legfinomabb erjesztett zöldségét varázsolhatjuk belőle, melyet aztán változatosan használhatunk különféle stílusú ételekben. A lilakáposztát szeletelőgéppel 3-4 mm vékony „szálakra” gyaluljuk, majd a torzsa környéki vastagabb fehér részeket kiszedjük belőle. A leszeletelt káposztát a tömegének megfelelő 2%-nyi sóval átforgatjuk, majd egyenletesen eloszlatva vákumozzuk a lehető legnagyobb zacskókba. A vákuumzsákokat langyos helyen pihentetjük 4-5 napon keresztül, majd amikor a káposzta színe élénk ciklámenbe fordult, illetve a zsákok enyhén felfújódtak, akkor készen is van a fermentált csoda. Hűtőszekrényben az idők végezetéig is eltartható, regenerálni pedig egy kanál olajon vagy barnított vajon érdemes, közepes hőfokon. Mesésen illeszthető gyros vagy kebab típusú ételekbe, de passzol a sült kacsacombhoz, vagy akár egy egyszerű marhapörkölthöz is. Halak közül a markánsabb ízű tonhal és makréla illik hozzá a leginkább. Egy finom házi majonézzel kombinálva pedig egy újító hot-dogban is mesteri kiegészítő lehet. 

Savanyú káposzta: a világ egyik legegészségesebb terméke

A savanyított káposzta egyrészt a világ egyik legegészségesebb készítménye, másrészt pedig a legfinomabb ételek alapanyaga. Egyik kevéssé ismert felhasználási módja, ha nem valamilyen levesesebb ételbe főzzük bele a káposztát, hanem tepsiben megsütjük. De hogyan? A káposztát nem túl vastagon halmozzuk egy tepsire, és keverjünk közé apró kockákra vágott szalonnát. A 200 fokon légkeverés nélkül előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt addig sütjük, míg a káposzta világos-, aranybarna nem lesz, a szalonna pedig kellemesen pörcössé nem válik. Szinte bármilyen típusú ételben megállja a helyét, halak közül nagyon illik hozzá a harcsa, a húsok közül pedig egy szelet mustárral pácolt tarja. Ha valamilyen roston sült hús mellé kínáljuk köretnek, akkor válasszunk hozzá további kiegészítő gyanánt Aviko steakhouse burgonyát és készítsünk mellé fokhagymás, zöldfűszeres joghurtot mártogatósnak! A hatás garantált!